Browar pod Zamkiem

13.05.2019
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Adam Fedorowicz, Hanna Łangowska, Arkadiusz Łangowski

Rozmowa z Arkadiuszem Łangowskim - właścicielem Browaru Pod Zamkiem i przedstawicielem Inwestorów.

 

  

 

Browar pod Zamkiem to dobrych, kilka lat przygotowań oraz nawiązanie do browaru, który istniał w tym miejscu kilkaset lat temu. Opowiedz o idei, która stoi za lokalem.


Arkadiusz Łangowski: Kiedy 20 lat temu moi rodzice, właściciele całej kamienicy - Hanna i Hieronim Łangowscy decydowali się na inwestycję w tym miejscu, widzieli jedynie zarys łukowych ceglanych sklepień piwnicznych wystających ze skarpy zamkowej. Wiele rzeczy było wtedy niewiadomych. Jednak to miejsce ich urzekło. Dziś, po 20 latach, nie widać z zewnątrz pracy jaka została włożona, aby ulica Panieńska wyglądała tak jak teraz. To olbrzymie ilości materiałów budowlanych, niekończące się godziny projektowania, aranżowania
i budowania każdego elementu. Bardzo dużo pracy zostało włożone w odbudowę starych piwnic. Opłacało się, bo skrywały one wiele ciekawostek, historii i tajemnic z przeszłości naszego miasta. To najbardziej nietypowe w Polsce „ Stare Nowe Miasto”, które po wielu latach w końcu zostało docenione przez mieszkańców Szczecina oraz turystów.


Chcieliśmy aby Browar Pod Zamkiem łączył historię miejsca, smaki regionu i piwo własnej roboty. W latach 1856 - 1871 roku przy ulicy Panieńskiej 12 lub 13, lub 14 mieścił się rodzinny browar Hoffmana. Trudno znaleźć informację czy numer 12 dziś jest w tym lub innym miejscu. Dzięki szczecińskim portalom, które pokazują stare zdjęcia naszego miasta, udało nam się zlokalizować, że bardzo blisko nas stał rodzinny browar. Warto wspomnieć, że rodzinnych browarów przed I Wojną Światową w Szczecinie było ponad 18. Stettin stał piwem od bardzo dawna.

 

 

"Chcieliśmy aby Browar Pod Zamkiem łączył historię miejsca, smaki regionu
i piwo własnej roboty."

 

Macie przepiękne i niepowtarzalne wnętrza, szczególną uwagę przykuwa staromiejska studnia i pięknie wyeksponowany sprzęt do produkcji piwa. Dużo pracy musieliście włożyć, żeby uzyskać taki efekt?


Tak naprawdę idea o zrobieniu własnego Browaru restauracyjnego zrodziła się w roku 2012. Wówczas zaczęliśmy intensywnie myśleć o rozwiązaniach zarówno technicznych jak i wizualnych. Jednak prace budowlane rozpoczęły się dopiero w sierpniu 2017 roku. Wtedy na placu budowy pracowało niejednokrotnie kilkadziesiąt osób jednocześnie. Musieliśmy znać odpowiedzi na wszelkie pytania naszych Wykonawców.


Na szczęście firma WONAR jest firmą związaną z branżą budowlaną od ponad 30 lat, co było atutem w podejmowaniu wszelkich decyzji podczas prac budowlanych. Bardzo wiele elementów jest oryginalnych, wykopanych podczas odbudowy kamienicy. Przy projektowaniu i wyposażaniu wnętrza nie było kompromisów. Nasi Goście bardzo często są pod wrażeniem tego jak wygląda dolny poziom. To potwierdza, że było warto. Sama linia technologiczna produkcji piwa to wybór z kilkunastu miesięcy rozmów oraz negocjacji z producentami z Polski, Czech i Niemiec.


Było o historii, teraz o piwie. Jakiego zatem piwka napijemy się w Browarze pod Zamkiem?


Oczywiście receptur nie będziemy zdradzać. Jednak uwielbiamy Szczecin, dlatego nasze piwa w nawiązaniu do naszego miasta noszą nazwy jego dzielnic. Cieszymy się, że tak szybko szczecinianie przyzwyczaili się do tego nazewnictwa. Słoneczne, Warszewo, Pogodno (produkcja w niedalekiej przyszłości) czy Krzekowo i Niebuszewo dla nas to już nie tylko dzielnice.  To smak i zapach niepowtarzalnego szczecińskiego piwa. Nie będziemy ograniczać się jednak jedynie do tych czterech smaków. Co jakiś czas będziemy warzyć i serwować naszym Gościom nowe doznania smakowe, dlatego warto na bieżąco być z naszym fanpagem.

 

  

 

Które dania są najbardziej popularne w Waszym menu? Może inaczej: co koniecznie trzeba spróbować będąc Waszym gościem?


Pozycji mocnych jest bardzo dużo. Od otwarcia minęły dwa miesiące i mamy pełen obraz niezbędnych zmian. Jedyne co możemy zdradzić to, że karta się zmieni :). Jesteśmy po pierwszych udanych próbach i opiniach o nowych potrawach. Jedyne co możemy powiedzieć, że będzie jeszcze smaczniej.


Nasze menu zaspokoi tych, którzy chcą biesiadować przy doskonałym piwie. Natomiast dla osób o mniejszym apetycie mamy sałatki (m.in Panieńska, Cezar) jak i również pozycje do tak zwanego „przekąsania” jak deska wędlin, serów lub przegryzki piwne. W karcie nie zabraknie również zup, wśród których na uwagę zasługuje zupa rybna. Serwujemy też potrawy wegańskie i wegetariańskie które na stałe zagościły już w naszym menu. Oczywiście nie zapomnieliśmy również o naszych najmłodszych, dla których jest specjalne menu dla dzieci.


O której godzinie kuchnia rozpoczyna i kończy dzień pracy?


Na tę chwilę można przyjść do nas już od godziny 10 rano. Kuchnia pracuje do godziny 23 od niedzieli do czwartku, a w piątek i sobotę do godziny 1 w nocy.


Nadchodzi lato i ciepłe miesiące. Nie ma nic przyjemniejszego niż zimne piwo na świeżym powietrzu. Kiedy otwieracie ogródek?


Otwarcie ogródka zaplanowaliśmy na koniec kwietnia. Będzie czynny od rana do późnych godzin wieczornych. Nasz ogródek jest naprawdę pod samym Zamkiem Książąt Pomorskich. Przechodząc przez cały lokal, będzie można usiąść u stóp zamkowej skarpy. Jedyne w swoim rodzaju miejsce w całym Szczecinie.

 

  

 

"Nasze menu zaspokoi tych, którzy chcą biesiadować przy doskonałym piwie"


Czy w waszych obszernych wnętrzach istnieje również możliwość organizacji imprez okolicznościowych i firmowych?


Oczywiście. Od samego otwarcia bardzo dużo firm nam zaufało i zorganizowało swoje imprezy właśnie u nas. Cieszy nas to, że te firmy wracają i ponownie organizują u nas swoje spotkania integracyjne czy biznesowe lunche z kontrahentami. Bardzo dziękujemy za zaufanie i zapraszamy do kontaktu. Nad działalnością Browaru czuwa bardzo doświadczony zespół menadżerów i szefów kuchni. Trzeba przyznać, że dzięki olbrzymiemu wpływowi naszej rodziny, udało się zbudować prawdziwy rodzinny biznes.

 

ul. Panieńska 12
tel.: 91 577 99 10

 

info@browarpodzamkiem.pl
www.browarpodzamkiem.pl

 

www.facebook.com/browarpodzamkiem
www.instagram.com/browar_pod_zamkiem

 

 

Browar pod Zamkiem

Browar pod Zamkiem