Gotuj z Hotem: Zdrowo i sałatkowo

08.12.2015
Autor: Łukasz Strykowski, Zdjęcia: Archiwum

W lipcu w naszym kulinarnym warsztaciku zabieramy się za pyszne, letnie sałatki. Dlaczego? Ponieważ na trawie lub w ogrodzie, letnie sałatki orzeźwiają, chłodzą i doskonale podkreślają smak mięs i ryb z grilla. A ponieważ lato jest w pełni zachęcamy was do eksperymentowania z sałatkami. W naszym lipcowym kąciku kulinarnym znajdziecie więc sałatkę z łososiem, z arbuza, kurczakiem i serem feta oraz ostrą z granatem.

 

 

Jak pewno wiecie lato to pora świeżych warzyw i owoców. Stragany kuszą nas najlepszą ofertą w roku. Wszystko dorodne, pachnące, dojrzałe na słońcu i świeżo zerwane. Dlatego chętniej niż zimą jemy lekkie, orzeźwiające sałatki, które doskonale nadają się do eksperymentów i improwizacji. Chcemy zachęcić was, abyście zapomnieli o z góry narzuconych regułach i proporcjach.

 

Eksperymentujcie ze składnikami, sosami, zaskakującymi połączeniami, a nawet sposobem krojenia warzyw. Sałatka z dobrych, lubianych składników po prostu nie może nie wyjść. I choć te potrawy nie wymagają specjalnych umiejętności są wystarczająco pożywne, żeby wystąpić w roli drugiego dania lub kolacji. Pamiętajcie, że odrobinę wyrafinowania nada im pełny, bogaty smak letnich warzyw i ziół.

 

Aby was przekonać do sałatek przygotowaliśmy w tym miesiącu kilka bardzo ciekawych przepisów. W naszym kąciku kulinarnym znajdziecie więc sałatkę z łososiem, z arbuza, kurczakiem i serem feta oraz ostrą z granatem. Wszystkie jak zwykle przetestowaliśmy na sobie i śmiało może je wam polecić. Spróbujcie, a na pewno je polubicie.

 

 


Sałatka z łososiem wędzonym


Składniki
łosoś wędzony
4 jajka
ryż
3-4 ogórki kwaszone
majonez
sól, pieprz


Opis przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu kroimy je w kostkę. Ryż gotujemy, następnie odkładamy go na chwilę, aby przestygł. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem i doprawiamy do pieprzem i solą do smaku.

 

 


Sałatka arbuzowa


Składniki:
arbuz 1-1,5 kg
czerwona cebula 1 szt.
ser feta 250 g
świeża mięta 1 pęczek
natka pietruszki 1 mały pęczek
czarny pieprz do smaku
limonki 2-3 szt.
oliwa


Opis przygotowania:
Cebulę kroimy cieniutko w i zalewamy w miseczce wyciśniętym sokiem z limonek i odstawiamy. Arbuz kroimy w kostkę, ser feta rozkruszamy palcami lub również kroimy w kostkę. Oba składniki wkładamy do dużej salaterki. Siekamy natkę pietruszki, liście mięty następnie dodajemy cebulę do arbuza i fety. Na koniec zalewamy całą sałatkę sokiem z limonek i oliwą.

 

 

 

Sałatka z kurczakiem i serem feta
Składniki:
pierś z kurczaka
świeży ogórek
sera feta
jogurtu naturalnego
majonez
sól, pieprzem
czosnek
oliwa
przyprawa do kurczaka


Opis przygotowania:
Kurczaka kroimy na kawałeczki i smażymy na oliwie. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni, odstawiamy je na bok. Ser feta i ogórka kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy sprasowany czosnek. W misce delikatnie mieszamy wszystkie trzy składniki i polewamy przygotowanym sosem jogurtowym, do ozdoby posypujemy sałatkę świeżymi ziołami.

 

 

 

Ostra sałatka z granatem
Składniki
ryż naturalny 40 g,
woda 100 ml
sól
granat 1 szt
ananas z puszki 1 plasterek
ser gouda 1 plasterek
sok z cytryny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
sos Sambal Oelek 1 łyżeczka


Opis przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Plasterek ananasa kroimy w kostkę, ser w paseczki. Granat dzielimy na pół, łyżeczką wyjmujemy pestki i odkładamy do dekoracji. Sok z granata mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy sos sambal oelek. Ryż, ananas i paski sera przekładamy do miski, dodajemy marynatę i mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy pestkami granatu.