Greckie przysmaki w centrum Szczecina!

14.12.2015
Autor: Kacper Skoczylas, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Grecja kojarzy się przede wszystkim z wspaniałą antyczną historią, mitologią i pysznym jedzeniem. Co prawda Szczecin to nie Ateny, ale chyba udało się stworzyć miejsce, w którym będzie można poczuć grecki klimat, skosztować lokalnych potraw i spróbować oryginalnego ouzo. Na Bulwarach Piastowskich otworzyło się właśnie "Greek Ouzeri", którego właściciel stawia przede wszystkim na atmosferę, greckie trunki i ichnie przekąski. O planach na dalszy rozwój i wizji lokalu rozmawiamy z Michalisem Apostolu - właścicielem.

 

 

hot°: Skąd pomysł na grecką knajpę w Szczecinie?


Michalis Apostolu: inspiracja była prosta, mój ojciec jest Grekiem przez co od dziecka żyję w duchu greckiej kultury, w tym jedzenia. Lokalizacja Ouzeri sprzyja śródziemnomorskim lekkim smakom, widok wody za oknem i muzyka pozwala przybliżyć gościom grecki klimat


hot°: „Greek Ouzeri” - czy możesz powiedzieć coś więcej o samej nazwie lokalu? Z czym powinna kojarzyć się gościom?


Michalis Apostolu: Nazwa Ouzeri wskazuje na atmosferę jaka u nas panuje, czyli swobodna, sprzyjającą spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół. Doskonale sprawdzi się również na randkę czy „befora” przed weekendowa imprezą. Ouzeri w Grecji jest miejscem spotkań, w którym można napić się nie tylko Ouzo, ale tez innych trunków i zjeść „mezes” czyli przekąski, a nasze są wyjątkowe ponieważ sprowadzane z Grecji. Wszystko mamy grecki - od sera po kawę. :)

 


hot°: Czego można spodziewać się po wizycie u Was?


Michalis Apostolu: Greckiego klimatu bez pokonywania całego kontynentu, milo spędzonego czasu i skosztowania kompozycji w menu jakich do tej pory w Szczecinie nie było.


hot°: Opowiedzcie proszę trochę o greckiej kuchni, czym się ona wyróżnia?


Michalis Apostolu: Grecka kuchnia bazuje na świeżych produktach. Przepisy są bogate w wysokogatunkową oliwę, czosnek, zioła, kozie i owcze sery. Poza produktami wyróżnia się również przyzwyczajeniami przy stole. Grecy siadając do stołu dzielą się posiłkiem.

 


hot°: Jakich trunków można u Was skosztować?


Michalis Apostolu: Przede wszystkim Ouzo! Podawane jak należy czyli w zmrożonych kieliszkach. Oferujemy także klasyczne drinki jak mojito, cosmopolitan czy long island. Z lżejszych alkoholi proponujemy naszym gościom greckie wina i piwo. Choć nie brakuje u nas klasycznych alkoholi „40%”.


hot°: Jak pięcioma słowami opisałbyś „Greek Ouzeri”?


Michalis Apostolu: Feta, przyjaciele, zabawa, widok, odra


hot°: dziękujemy za rozmowę i życzymy powodzenia!

Zapisz