Kuchenny Szczecin: Anna Grzechowiak- dietetyk oraz właścicielka restauracji 5 Smaków.

09.12.2015
Autor: Anita Jankowska, Zdjęcia: Archiwum Anna Grzechowiak

„Jestem tym, co jem” ile z nas kieruje się tą zasadą. Zwracamy uwagę na jakość produktów, regularność posiłków. Z każdej strony jesteśmy bombardowani informacjami o szkodliwości dodatków chemicznych do żywności. Wśród nas dużo jest osób będących na diecie bezglutenowej, wielu jest alergików. Co jeść żeby nie być głodnym, a być zdrowym, szczupłym i szczęśliwym o tym porozmawiamy z Panią Anną Grzechowiak- dietetykiem oraz właścicielką restauracji 5 Smaków.

 

 

hot°: Widziałam na Pani stronie internetowej szeroką ofertę: szkolenia, konsultacje indywidualne, a nawet catering dietetyczny. Prosimy coś więcej o tym powiedzieć

 

Od ponad 10 lat prowadzę indywidualne konsultacje z zakresu dietetyki, podczas których uczę klientów nowego stylu żywienia. Zawsze dopasowuję się do potrzeb ciała prowadzonej przeze mnie osoby, co czyni zmianę bezpieczną dla zdrowia, jednocześnie smaczną, na ile to jest tylko możliwe. To na czym mi zależy, to przekazać, jak być zdrową osobą. Proponuję zatem zmianę szkodliwych przyzwyczajeń żywieniowych, a nie dietę krótkookresową.

 

Organizuję też w tym celu warsztaty i wykłady kulinarne, które uczą, jak obserwować i rozumieć swój organizm oraz jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, by czuć się zdrowo. Pokazują również w jaki sposób dietę dostosować do stylu życia, aktywności, płci, wieku, potrzeb rozwojowych oraz pór roku i klimatu.

 

Dla osób, które są prowadzone przeze mnie dietetycznie, przygotowuję również catering dietetyczny. Polega on na całodziennej opiece dietetycznej.


Jest ona ściśle dopasowana do indywidualnych potrzeb zdrowotnych, stylu życia oraz rezultatu, jaki klient chce osiągnąć. Pozwala też poznać nowe smaki, zasady przyrządzania posiłków i ułatwia wdrożenie się w nowy styl odżywiania.

Od 3 lat funkcjonuje w Szczecinie również moja Restauracja – 5 Smaków, w której serwujemy dania odpowiadające przedstawianej przeze mnie wiedzy dietetycznej. Można tam skosztować dania wegetariańskie, wegańskie, które przygotowujemy z myślą o osobach ceniących zdrowe, naturalne jedzenie. Bazujemy na białku roślinnym z fasolek, węglowodanach ze zbóż, tłuszczach naturalnie tłoczonych i ekologicznych przyprawach. Przychodzą do nas całe rodziny, aby zjeść zdrowy posiłek

 

hot°: Czy są produkty, które powinniśmy definitywnie odstawić aby cieszyć się zdrowiem?

 

Pomimo wielu czynników, które należy brać pod uwagę przy ustalaniu diety, pewne zasady są niezmienne. Musisz spożywać produkty świeże, naturalne, prawdziwe i hodowane w sposób ekologiczny. Twoje jedzenie powinno być bogate w czystą energię życiową tak niezbędną dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Jeżeli jesz pożywienie, które jest pełne życia, sam odczuwasz pełnię.


W zdrowej kuchni nie używaj zamrażarek, puszek, konserw, pożywienia sztucznego, z konserwantami, gotowego z torebek i innych nienaturalnych wynalazków. Zasada ta powinna być szczególnie przestrzegana w stosunku do dzieci i osób chorych. Dowiedzione jest również, że żywność z upraw i hodowli biodynamicznych nie tylko posiada najwyższą zawartość składników odżywczych, lecz także ma smak i zapach znacznie lepszy niż ta z upraw i hodowli na skalę przemysłową.

 

hot°: Nawiązując do wcześniejszego pytania, czy są produkty, które powinniśmy bezwzględnie spożywać?

 

Żeby pozostać w zgodzie z naturalnym środowiskiem spożywa się żywność występującą w danej porze roku. Na przedwiośniu - dużo warzyw kiszonych i kiełków, wiosną z kolei dużo warzyw zielonych rosnących o tej porze roku. W lecie i jesienią w centrum diety powinny się znaleźć świeże warzywa i owoce, a zimą pełne zboża i warzywa strączkowe. Większość ludzi przez lata tak się właśnie odżywiała.


Jednakże wraz z pojawieniem się przemysłu przetwórczego powstały chłodnie, a także rozwinął się transport na skalę światową. Z tego powodu można jeść truskawki w grudniu i cytrusy w północnej Europie. Odwraca się też naturalny porządek, gdy stosuje się diety zalecające spożywanie dużej ilości owoców i warzyw zimą lub gotowanych i słonych posiłków latem, np. dieta surówkowa zimą i dieta białkowa latem. Jest to sprzeczne z naturą, dlatego zimą można marznąć, zaś latem jest się chorowitym i osłabionym.


Zaopatrując się w produkty dbamy o to, aby ich zbiór odbywał się w pobliżu miejsca naszego zamieszkania, ponieważ nie tracą wtedy swych wartości w czasie transportu.


Podstawę jadłospisu powinny stanowić warzywa i owoce oraz zboża, fasolki, oleje, kiełki, orzechy, nasiona i zioła. Na pewno powinniśmy jeść mniej białka pochodzenia zwierzęcego, które nadmiernie zakwasza organizm. Objawy zakwaszenia to: uczucie stałego zmęczenia, bóle głowy, apatia, ziemista cera, zmiany skórne, zmarszczki, zaparcia i zaburzenia przemiany materii. W warzywach i owocach jest bogactwo witamin i związków mineralnych, które utrzymują równowagę kwasowo- zasadową w organizmie. Owoce sezonowe najlepiej spożywać jako osobny posiłek.

 

 

hot°: Osoby z jakimi problemami mogą skorzystać z Pani usług?

 

Pomagam osobom mającym problem z pozbyciem się zbędnych kilogramów, utrzymaniem wagi, z przytyciem, z problemami zdrowotnymi, m.in.: cukrzycą, chorobami kardiologicznymi, przewodu pokarmowego, alergiami, problemami trawiennymi, parom, które pragną zajść w ciążę, a także dzieciom, młodzieży, dorosłym, całym rodzinom i wszystkim, którzy chcą, pragną odbudować poczucie wpływu na zdrowie własne i najbliższych.

 

hot°: Proszę napisać dla naszych czytelników propozycję zdrowego i pożywnego śniadania.


Dużym błędem jest niejedzenie śniadań, niedojadanie w dzień, a objadanie się wieczorem i w nocy. Rano, między godziną 7 a 9, żołądek osiąga najwyższy poziom energii, czyli trawienie odbywa się w pełni. Wieczorem z kolei żołądek posiada energię na najniższym poziomie i trawienie trwa dłużej. Dlatego tak bardzo ważne jest dla naszego organizmu, co jemy na początek dnia.


Powinno się ono składać z gotowanych kasz na wodzie z dodatkiem suszonych owoców. Najlepszą dla naszego zdrowia jest kasza jaglana, gdyż ma ona charakter zasadowy i odkwasza zakwaszony organizm.


W ten naturalny sposób wzmacnia się układ immunologiczny, likwiduje depresję, zmęczenie, migrenowe bóle głowy, a zyskuje się chęci do życia. Mogą tu być także inne zboża, np. orkisz, owies, ryż brązowy, kasza kukurydziana, jęczmienna. Zamiast kaszy możemy na śniadanie spożywać jarską zupę, np. jarzynową lub krupnik wraz z kromką razowego chleba.

 


hot°: Co Pani sądzi o zielonym jęczmieniu- hicie sezonu jeśli chodzi o odchudzanie?

 

Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.


Działa też przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Jednak aby uzyskać oczekiwany rezultat zdrowotny należy dodatkowo wprowadzić korektę swoich nawyków żywieniowych. Sam jęczmień nie pomoże ;)

 

 

hot°: Wiele osób stosuje „ diety cud”, środki odchudzające co Pani o tym sądzi?

 

Jedyną odchudzającą dietą, jaką powinno się stosować, jest taka dieta, którą można używać przez całe życie. Aby skutecznie pozbyć się otyłości należy najpierw oczyścić organizm i poprawić sprawność organów wewnętrznych. W zasadzie po prawidłowym dobraniu pożywienia stosownie do konstytucji i stanu energetycznego, po uregulowaniu trawienia, przyswajania i wydalania, przywróceniu równowagi sfery emocjonalnej, zabezpieczeniu ciała przed utratą ciepła, zapewnieniu stałej, lekkiej aktywności ruchowej oraz wytrenowaniu prawidłowego oddychania przeponą masa ciała, bez jakichś szczególnych zabiegów, powinna sama wolno powrócić do normy. Należy tylko słuchać swojej wewnętrznej intuicji i sygnałów organizmu. Na każdy błąd dietetyczny organizm odpowie znużeniem, zgagą, nudnościami, wzdęciami oraz zmianą nastroju i emocji.

 

hot°: Co z osobami, które muszą jeść produkty bezglutenowe? Jakie jest Pani zdanie na ten temat?

 

Nieprawidłowości w karmieniu dzieci lub leczeniu chorób mogą doprowadzić do nadwrażliwości ciała na gluten. Gluten to białko występujące w pszenicy, orkiszu, jęczmieniu i życie. Zdrowy organizm radzi sobie z nim bez trudu. Każde zaś osłabienie śluzówki w przewodzie pokarmowym powoduje reakcje alergiczne.


Należy wówczas przez okres leczenia usunąć wyżej wymienione zboża i produkty z ich dodatkiem z jadłospisu. O ile nie mamy celiakii, ten stan jest do wyprowadzenia. Spożywamy w tym czasie dania bezglutenowe. By wyjść naprzeciw wprowadziłam w mojej Restauracji dania bezglutenowe. 5 Smaków, jako jedyna w Szczecinie posiada certyfikat Menu Bez Glutenu, przyznawany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.


hot°: Czy wszystkie słodycze są aż tak szkodliwe? Można zastąpić je np. suszonymi owocami?

 

Podstawowe znaczenie w naszej diecie ma smak słodki. Jednak rafinowany cukier stosowany w nieumiarkowanych ilościach powoduje demineralizację, zastoje i zwiększa „Wilgoć” w całym organizmie. Nadmiar Wilgoci przekształca się w lepki, gęsty śluz, który pęcznieje i powoli wypełnia wnętrze, uciskając narządy i utrudniając oddech oraz przyczynia się do wzrostu wagi ciała. Dlatego szukając czegoś słodkiego korzystajmy z naturalnej słodyczy eko suszonych owoców, domowych kompotów czy ciast. Możemy je dosładzać ksylitolem, słodami zbożowymi lub miodem.

 

 

hot°: Dziękujemy za rozmowę.

 

Dowiedz się jakie zdanie ma Pani Anna na temat zielonego jęczmienia, wszelkich „diet cud” oraz produktów bezglutenowych. Zapraszamy

A jeszcze więcej informacji znajdziecie na www.grzechotka-dieta.pl

Zapisz