Kuchenny Szczecin: Lody z Dolce Via

08.09.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum Dolce Via

W cyklu Kuchenny Szczecin co miesiąc przedstawiamy Państwu miejsca, które są warte uwagi w sposób szczególny. Takim miejscem jest kawiarnia i lodziarnia Dolce Via. Będąc nad Jeziorem Głębokim z pewnością natknęliście się na przytulną, kameralną i zarazem nowoczesną lodziarnię, mieszczącą się przy zbiegu ulicy Miodowej oraz al. Wojska Polskiego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów właściciele postanowili otworzyć drugi punkt, w centrum miasta. We wrześniu rozmawiamy z Panią Renatą Tomczak-Wieliczko, właścicielką Dolce Via.

 


hot°: Jak długo działacie? Jaka jest historia powstania lodziarni Dolce Via?


Renata Tomczak-Wieliczko: Wszystko zaczęło się od wody, mąki oraz naszej miłości do Włoch. Już od dwóch pokoleń prowadzimy rodzinną piekarnię Mega & Dolce. Mąż jest absolutnym pasjonatem klasycznych gelati italiani. Podczas jednej z podróży postanowiliśmy spełnić nasze marzenie – otworzyć kawiarnię i kręcić własne lody rzemieślnicze. Udało się! Tak powstała Dolce Via, nasza kawiarnia na Miodowej, przy Głębokim.

 


hot°: Czym wyróżnia się Dolce Via na tle innych lodziarni?


Naszych lodów trzeba spróbować, aby się o tym przekonać! Przede wszystkim stawiamy na jakość. Lody kręcimy sami, na niewielką skalę, bazując na świeżym mleku i lokalnych sezonowych owocach.


Opieramy się na doświadczeniu wielopokoleniowej włoskiej tradycji lodziarskiej, która nie ma sobie równych. Dobre lody, to po prostu nasza pasja, a uśmiech naszych gości, który pojawia się po spróbowaniu czekolady z chili, wanilii z bazylią czy parmigiano reggiano jest bezcenny!

 

 

hot°: Wydaje się, że lokalizacja przy Jeziorze Głębokie – była strzałem w dziesiątkę. Z jednej strony jezioro, z drugiej lasy. Co jeszcze spowodowało, że Dolce Via odniosła sukces, a szczecinianie do was wracają?


Rzeczywiście, nasi stali klienci są z nami od samego początku. Już w pierwszym sezonie zajęliśmy drugie miejsce na najlepsze lody w Szczecinie, w plebiscycie Gazety Wyborczej. W tym roku zostaliśmy zauważeni przez kulinarny magazyn KukBuk.

 

Nie wyobrażam już sobie dnia bez moich stałych gości! Codziennie rano wiem, że p. Marcin i p. Marek wpadną na espresso w drodze do pracy, p. Zbyszek na swój ulubiony deser i poranny przegląd prasy, a p. Zosia wracając z Nordic Walking przyjdzie z koleżankami na cappuccino.

 

Szczecinianie coraz więcej podróżują i doskonale wiedzą co znaczą dobra kawa i smaczne lody. Jesteśmy też bardzo aktywnym miastem. Dolce Via łączy w sobie te dwa elementy i Ci którzy do nas trafili - wracają! Każdy rowerzysta w okolicy już wie, że Dolce Via, to właściwy adres na słodką regenerację. Tym bardziej, że jesteśmy małą kameralną kawiarnią i szybko się nawzajem poznajemy.

 

 

hot°: Porozmawiaj my teraz o drugim lokalu. Jak to się stało, że otworzyliście lodziarnię w centrum? Czy było to spowodowane koleją rzeczy, chęcią rozwoju czy może pragnieniem wyjścia na wprost oczekiwań zadowolonych klientów – a może wszystko naraz?:)

 

Stacjonarny food truck Dolce Via na Wyszyńskiego 5, to miejski przystanek lodowy i espresso bar. Motywacją była chęć stworzenia wyjątkowego miejsca nie tylko na lodowej mapie Szczecina, ale też oryginalnego punktu z dobrą kawą! Po namowach klientów z Miodowej, którzy tęsknili za nami w ciągu tygodnia, wprowadziliśmy nasz pomysł w życie i w ten sposób od lipca lody Dolce Via zjecie też w samym centrum miasta.

 

 

hot°: Można powiedzieć, że sezon na chłodzące lody za chwilkę się kończy, jednakże Dolce Via, to także pyszna kawa, którą sam miałem okazję spróbować…


Absolutnie! Niektórzy mówią, że miłość jest w powietrzu, kiedy czują aromat włoskiego espresso. Zdecydowanie się z tym zgadzamy! Na filiżankę cappuccino pośród szumu drzew zapraszamy do nas na Miodową obok Głębokiego. A dla zabieganych mamy wersję take-away, którą przygotujemy dla Was na Wyszyńskiego.

 

Idealnym uzupełnieniem kawy będą świeże kanapki ze zdrowych komponentów, które będziemy mieli w swojej ofercie od października. Codziennie przygotowujemy też koktajle z jarmużu, pietruszki czy szpinaku. Dla czytelników Hot Magazine, przygotowujemy małą niespodziankę, którą znajdziecie w wydaniu październikowym. A tymczasem... Może spotkamy się na kawie? Do zobaczenia w Dolce Via!

 

 

 

Dolce Via
ul. Miodowa/ al. Wojska Polskiego (Jezioro Głębokie)
Brama Portowa (Ul. Wyszyńskiego 5)
Odwiedź Facebook

 

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.