Kuchenny Szczecin: Monika Jaroszek, blogerka kulinarna (gotowanieodkuchni.pl)

10.12.2015
Autor: Anita Jankowska, Zdjęcia: Archiwum Monika Jaroszek

Gotowanie… Chyba każdy z Was zgodzi się, że jest to przydatna umiejętność. Gotując możemy zachwycić gości, pochwalić się ciastem przed złośliwą koleżanką, sprawdzić skuteczność powiedzenia „przez żołądek do serca”. Umiecie gotować? Jeśli nie, to nic straconego! W takim przypadku koniecznie skontaktujcie się z Moniką Jaroszek. Nasza bohaterka zaprosi Was do swojej kuchni i wszystkiego nauczy. Oferuje kilka pakietów obejmujących cykl spotkań po których ukończeniu staniesz się mistrzem gotowania. Zapraszamy zatem do przeczytania rozmowy z Panią Moniką Jaroszek, blogerką (gotowanie odkuchni.pl) oraz organizatorką kursów gotowania.

 

 

hot°: Pani Moniko, proszę zdradzić czytelnikom Hota - skąd pasja do gotowania?


Z pasji do dobrego jedzenia, która w pewnym momencie przerodziła się w sposób na życie pełne garów. Na co dzień gotuję w domu, dla mojej rodziny i przyjaciół. W sezonie letnim zajmuję się głównie pracą w restauracji. Pomiędzy prowadzę szkolenia, domowe warsztaty gotowania, opracowuję przepisy, fotografuję ugotowane potrawy, uczestniczę w kulinarnych kursach i od czasu do czasu opisuję co ugotowałam na blogu.

 

Z wykształcenia jestem dziennikarką ale jak widać kuchnia wciągnęła mnie bez reszty. Tą pierwszą była kuchnia nie istniejącego już dzisiaj szczecińskiego Pubu Fuga, gdzie rodzinnie rozpoczęliśmy przygodę z gastronomią i tak już zostało. Gotuję, bo po prostu bardzo to lubię i jestem pewna, że każdy może gotować na co dzień z zapałem i pełnym smakiem, musi tylko wiedzieć jak.

 


hot°: Od jak dawna prowadzi Pani warsztaty kulinarne?


Właśnie dobiega końca trzecia edycja. Gotowanie od kuchni to domowe warsztaty gotowania czyli projekt: „Ugotuj ze mną a potem sam”, które prowadzę w okresie jesienno - zimowym do wczesnej wiosny. Wtedy zapraszam do mojej kuchni w domu. Gotujemy, pieczemy korzystając z domowych urządzeń: piekarnika i garnków ponieważ celem moich warsztatów jest pokazanie i nauczenie prostego dobrego gotowania na co dzień.


hot°: Widziałam na Pani stronie internetowej kilka projektów: gotowanie od podstaw, gotowanie na wezwanie. Prosimy coś więcej o tym powiedzieć.


Gotowanie od podstaw to cykl 10 spotkań, najczęściej indywidualnych, na których wspólnie gotujemy kilkadziesiąt potraw. 10 spotkań to sporo i mamy czas, aby omówić od podstaw konkretne przepisy na śniadania, zupy, sosy, makarony, mięsa i ryby z pieca, warzywa itd. Przy okazji podpowiadam jakie narzędzia i sprzęty kuchenne są niezbędne oraz jakie produkty żywnościowe powinny trafić na stałe do lodówki. Zaletą tego pakietu jest fakt, że mamy czas dokładnie omówić i ugotować te dania, na których zależy uczestnikowi warsztatów.


Gotowanie na szczególną okazję przygotowuje do specjalnych kulinarnych wyzwań takich jak na przykład Wigilia, Wielkanoc, przyjęcie komunijne, urodziny, imieniny. Czasem nie mamy wyjścia, a czasem mamy po prostu wielką ochotę zorganizować przyjęcie w domu. Wtedy właśnie pomagam. Uzgadniamy konkretne menu z listą zakupów na konkretną liczbę gości. Zaplanowane dania gotujemy zazwyczaj podczas cyklu 3 spotkań.


Jest też gotowanie na wezwanie. To propozycja jednego spotkania, które trwa około 4h, najczęściej wybierana przez grupę przyjaciół, którzy mają ochotę spędzić wspólnie czas przy gotowaniu. Tematy takich warsztatów są bardzo różne np. kuchnia włoska, owoce morza, naleśniki, wołowina. Przygotowujemy wówczas kilka potraw od przystawki po deser, a na koniec uczestnicy degustują to co sami ugotowali.

 

 


hot°: Czy klient ma możliwość wybrać danie samodzielnie, którego chce się nauczyć?


Oczywiście, że tak. Jeśli tylko sama potrafię je ugotować i jeśli odpowiada filozofii zdrowego, prostego gotowania w domu to czemu nie.

 


hot°: Jak Pani myśli, czy są osoby, które w ogóle nie mają zdolności kulinarnych?


Absolutnie nie! Trzeba tylko wiedzieć co, jak i z czym. Nawet jeśli za pierwszym razem nie wychodzi, wyjdzie za drugim, trzecim. Oczywiście do gotowania zresztą tak samo jak do na przykład tańczenia czy szycia żeby były efekty potrzeba zapału. Tylko w kuchni fajne jest to, że na końcu zawsze czeka na nas przecież deser ;).

 

Podczas prowadzonych warsztatów poznałam ludzi, którzy pod wpływem nauki gotowania zmieniali swoje przyzwyczajenia np. zaczęli jeść śniadania, albo nie potrafią w sklepie przejść obojętnie obok doniczki ze świeżymi ziołami. Jedna z moich kursantek z wielką przyjemnością zaczęła zapraszać gości, a młody chłopak odkrył że gotowanie nawet mu się opłaca, bo koledzy ze stancji robią zakupy, za to on przygotowuje obiad.


hot°: Gdzie można skosztować Pani potraw?


Właśnie teraz nadszedł moment, kiedy moja uwaga coraz mocniej skupia się na przygotowaniach do otwarcia naszego ośrodka i restauracji Plaża Klub w Dziwnowie. Lato to dla mnie czas intensywnej pracy już tylko w profesjonalnej kuchni. Dlatego serdecznie zapraszam nad morze, a raczej zapraszamy, bo jak już wspominałam Plaża to firma rodzinna. Restauracja jest sercem ośrodka, miejsca zbudowanego głównie z myślą o rodzinach z dziećmi.

 

Powstała właśnie z pasji do dobrego jedzenia. Sami pieczemy ciasta, produkujemy lody, korzystamy z naturalnych i świeżych produktów. Cała rodziną uwielbiamy włoską kuchnię, dlatego sprowadziliśmy z Mediolanu piec opalny drewnem do wypieku pizzy. Dla naszych gości gotujemy tak jak dla siebie.


hot°: Dziękuję bardzo za rozmowę. Czekamy od Pani na jakieś dobre ciacho ;)

 

Oczywiście z wielką przyjemnością.

 

 

Odwiedźcie:


www.gotowanie-odkuchni.blogspot.com

www.plazaklub.pl

www.gotowanieodkuchni.pl


Przepis dla osoby początkującej.


Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu są makarony. Na przygotowanie takiego obiadu potrzeba dosłownie 20 minut. Wystarczy nastawić wodę do ugotowania makaronu, a obok na patelni przygotować szybki sos na bazie oliwy z oliwek, świeżych warzyw i sera.


Składniki dla 2osób:
250g świeżego makaronu
5 łyżek oliwy z oliwek
pół bulwy kopru włoskiego pokrojonego w piórka
1 papryczka chilli posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
dwie garści rukoli
100 g sera feta
garść pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:
W garnku wstaw wodę potrzebną do ugotowania makaronu. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodawaj kolejno: papryczkę, czosnek, koper. Po chwili gdy koper zmięknie ale nadal będzie chrupiący dodaj pomidorki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć do garnka makaron i gotuj wg instrukcji na opakowaniu do momentu, aż będzie al dente czyli jeszcze lekko twardy. Gdy przygotowujesz świeży makaron trwa to najczęściej około 3 minut. Następnie odcedź makaron i dołóż do warzyw na patelni. Całość wymieszaj. Dodaj rukolę, obsyp pokruszonym serem, słonecznikiem i jeszcze raz delikatnie przemieszaj. Nałóż na talerze. Możesz jeszcze skropić odrobiną oliwy i zajadaj od razu.

 

Zapisz