Kuchenny Szczecin: Naucz się gotować w Kulinarnym Atelier!

07.12.2015
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum

Od jakiegoś czasu szczeciński rynek gastronomiczny zaczyna się naprawdę rozkręcać. Powstają nowe lokale, sklepy z różnorodną ofertą i ciekawe inicjatywy. Hot Magazine oraz nasi Czytelnicy muszą oczywiście być na bieżąco! W związku z tym w październikowym odcinku cyklu „Kuchenny Szczecin” zapraszamy do przeczytania wywiadu z Leszkiem Wodnickim, uczestnikiem II edycji polskiego MasterChef i współwłaścicielem Kulinarnego Atelier, specjalizującego się w prowadzeniu kursów kulinarnych na mniejszym lub większym poziomie trudności.

 

Autor: Piotr Żelachowski

 



hot°: Skąd w ogóle pomysł na Kulinarne Atelier i ogólnie pasja do gotowania?

 

Kulinarne Atelier: Jak można przeczytać na naszej stronie internetowej nasze motto brzmi: „Z miłości do jedzenia i pasji do gotowania powstało Kulinarne Atelier”. Pomysł na otwarcie szkoły gotowania zrodził się po uczestnictwie w II edycji polskiego MasterChef. Udział w programie potwierdził, że gotowanie jest moją pasją którą chcę dalej rozwijać nie tylko w domowej kuchni wśród najbliższych. Moda na gotowanie trwa. Ludzie zaczęli fascynować się jedzeniem i interesować dostępnymi produktami, mają coraz większą świadomość kulinarną. Coraz więcej osób przyznaje się, że nie umie gotować.

 

Chcąc posiąść umiejętności w tej dziedzinie kupują książki kucharskie, choć to nie rozwiązuje do końca ich problemów. W telewizji coraz więcej jest programów kulinarnych, w których znani prezentują ciekawe pomysły na potrawy. Idąc za trendami mody i pragnąc dalej rozwijać swoją pasję postanowiłem wspólnie z moją żoną stworzyć miejsce gdzie ludzie z pasją do gotowania będą mogli spotkać się, wspólnie pogotować, nabyć nową wiedzę i umiejętności kulinarne. Wspólne gotowanie i spożywanie dań to doskonały sposób na relaks i oderwanie się od pracy i codziennych obowiązków.

 

hot°: Jak wyglądają ceny poszczególnych kursów gotowania?


Ceny kursów uzależnione są od tematyki warsztatów i wahają się w przedziale od 150 do 200 zł.

 

 

hot°: Czy macie za sobą jakieś gastronomiczne wykształcenie i praktykę?


Nie. Wiedzę czerpię z literatury fachowej, szkoleń i warsztatów. Od dawna kolekcjonuje książki kulinarne, czytam fachową prasę, oglądam programy kulinarne, które są dla mnie inspiracją do eksperymentowania w kuchni, szukania nowych smaków, ciekawych połączeń produktów. Podpatruje w kuchni najlepszych: Gordona Ramsay, Wojciecha Modesta Amaro. Wielką inspiracją jest dla mnie Marco Pierre White.

 

hot°: Widziałam na waszym facebooku, kilka rodzajów kursów organizowanych w lato: „Burger - król kanapek" ,,Kuchnia Toskanii" ,,Mięsne rolady". Jak w praktyce wygląda taki kurs?


W nowocześnie wyposażonej kuchni, uczestnikom naszych spotkań zapewniamy 10-12 stanowisk pracy wyposażonych w profesjonalny, wysokiej jakości sprzęt AGD firmy Samsung oraz wszystko co jest potrzebne do gotowania – od wysokiej jakości produktów spożywczych, po akcesoria kuchenne, fartuch oraz przepisy wszystkich przygotowanych dań. Wszyscy wspólnie gotujemy, uczymy się, poznajemy nowe smaki. Na koniec odbywa się degustacja przygotowanych dań zawsze w towarzystwie lampki dobrego wina. Kurs trwa około 4 godzin.

 

 

hot°: Czy klient albo grupa chętnych ma również możliwość wybrać danie samodzielnie, którego chce się nauczyć?


Danie nie, ale dla grupy min.10 osób możemy zorganizować spotkanie w formie warsztatów zgodnie z wybraną przez klienta tematyką. Ustalamy wówczas formę, rodzaj kuchni, menu. W naszym Atelier odbyły się już w takie spotkania ludzi zakręconych na punkcie gotowania, którzy właśnie w ten chcieli sposób chcieli spędzić swój wolny czas. Mieliśmy już klientów, którzy organizowali u nas imieniny, urodziny a nawet wieczór panieński właśnie w formie warsztatów.

 

hot°: Czy zetknęliście się z osobami, które w ogóle nie mają zdolności kulinarnych i mimo chęci niczego się nie nauczyły?

 

Takich osób u nas nie było. Niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych każdy uczestnik naszych spotkań wychodzi od nas z wiedzą i umiejętnościami, które nabył na konkretnym warsztacie. Jak je wykorzysta to już zależy od niego. Przy atmosferze jaka u nas panuje, uczestnicy naszych spotkań przekonują się, że gotowanie w takiej formie to nie tylko nabycie nowych umiejętności ale również relaks i świetna forma spędzenia wolnego czasu i dlatego chętnie do nas wracają na kolejne warsztaty. 

 

 

hot°: Czy oprócz organizacji kursów, prowadzicie tez normalną działalność restauracyjną?


Nie prowadzimy typowej działalności restauracyjnej. Organizujemy dni otwarte w naszym atelier. W tym dniu możliwa jest konsumpcja dań przygotowanych specjalnie na ten dzień. Ostatnio serwowaliśmy naszym gościom tarty w wersji na słodko i słono. Odbywają się u nas również pokazy gotowania – live cooking.  Wtedy zapraszamy na menu degustacyjne przygotowane przez nas albo zaproszonych kucharzy. Można wtedy podpatrzyć jak radzą sobie w kuchni, a przy okazji poznać tajniki przygotowywanych dań.

 

Kulinarne Atelier
Aleja Wojska Polskiego 184 C
71-256 Szczecin
570 142 555:
[email protected]

Kulinarne Atelier

Kulinarne Atelier