Kuchenny Szczecin: Niemieckie przysmaki na ulicach Szczecina

08.12.2015
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Mimo bliskości Szczecina do Niemiec czasami miałoby się ochotę na zjedzenie czegoś od naszych zachodnich sąsiadów bez opuszczania miasta. Z pomocą przychodzi Bratwurst Brothers – food truck, z którego serwowane są prawdziwie niemieckie smakołyki z legendarnymi bratwurstami na czele. Skąd pomysł na taki biznes oraz za co Polacy kochają niemieckie kiełbaski rozmawiamy z Szymonem Grzywaczem, właścicielem Bratwurst Brothers.

 


hot°: Skąd pomysł na bratwursty w Szczecinie. Przecież mamy tak blisko do Berlina. ;)


Początkowo zamysł był inny. Idąc za mainstreamem planowaliśmy otworzenie burgera na kółkach, ale rynek zweryfikował nasz pomysł. Kilka firm było szybszych, a poza tym mieli już wyrobioną markę. Zaczęliśmy się zastanawiać nad koncepcją od początku. Najważniejszym warunkiem miała być możliwość przemieszczania się, a drugim nowość - coś czego jeszcze nie było. Po pewnym czasie pojawiła się koncepcja bratwurstów.


hot°: Dlaczego zdecydowaliście się na food trucka? Nie lepiej byłoby wynająć lokal gdzieś w centrum miasta?


Rynek food trucków w Szczecinie dopiero raczkuje. Chcieliśmy wykorzystać tę okazję. Jesteśmy początkujący w biznesie . Jeden z nas to instruktor sztuk walki, drugi skończył zarządzanie - dopiero zdobywamy doświadczenie w gastronomii.

 

Food truck daje duże możliwości i pozwala na dotarcie do różnych klientów. Koszty utrzymania się na rynku nie są powalające, a i ryzyko związane z inwestycjami też w granicach rozsądku. Na koniec mogę dodać, że panuje moda na food trucki, która przyszła z zachodu. W innych polskich miastach jest tego więcej, ale Szczecin też ma się czym pochwalić. :)

 

 


hot°: Co macie w swojej ofercie?


Nasza oferta obejmuje 3 rodzaje kiełbasek wieprzowych: curry wurst, bratwurst i knacker. Curry wurst to biała kiełbaska bez jelitka (tzw. „ohne darm”) podawana skrojona w plasterki z sosem curry oraz z przyprawami. Bratwurst to klasyk, prosty i smaczny - biała kiełbaska w chrupiącej po przypieczeniu skórce podawana w bułce z musztardą. Na koniec kiełbaska dojrzewająca knacker , bardziej „treściwa". Można ją jeść nawet na surowo.

 


hot°: Możecie zdradzić skąd bierzecie kiełbaski? Czy są to oryginale niemiecki bratwursty?


Bratwurst Brothers stawiają na jakość. Wszystkie nasze produkty sprowadzamy z Niemiec. Nie mogę zdradzić dokładnie gdzie się zaopatrujemy, ale zapewniam, że nie jest to żaden dyskont. Dodam, że curry wurst jest przygotowywany specjalnie dla naszych potrzeb i nie figuruje w zwykłym asortymencie naszego kontrahenta.

 

hot°: Czy macie do jedzenia jeszcze coś oprócz bratwurstów?


Skupiamy się na tym, żeby przygotowywać kiełbaski możliwie jak najlepiej, dlatego ograniczamy się tylko do nich. Oczywiście dbamy o jakość dodatków takich jak świeże pieczywo czy frytki. Poza tym każdego wursta można okrasić jednym z sosów, od łagodnego do bardzo ostrego.

 


hot°: Czego można się u Was napić?


Należy wspomnieć o Fritz Coli w wielu smakach oraz Club Mate. Dla najmłodszych oferujemy soczki znanej niemieckiej marki Capri Sone. Wszystko to dostępne jest tylko w Niemczech lub w specjalistycznych sklepach ze sprowadzanymi produktami. U nas jest dostępne od ręki.

 

 

hot°: Wracając do kiełbasek – za co Polacy je tak pokochali?


Myślę, że za to samo co Niemcy. Prosta forma, wygoda, smak oraz przystępna cena decydują o sukcesie wurstów.


hot°: Gdzie można Was znaleźć w tygodniu?


Na co dzień urzędujemy na Piastów, przy placu Kościuszki. Niestety podczas wakacji przez pierwszy miesiąc będziemy w rozjazdach, ale już od sierpnia zapraszamy w okolice kąpieliska Arkonka. Natomiast od września wracamy na stałe miejsce przy fontannie. Wszystkie zmiany w lokalizacji są na bieżąco aktualizowane na naszym Facebooku, na którego serdecznie zapraszamy!

 


hot°: Dziękujemy za rozmowę!


Ja także dziękuję i zapraszam na kiełbaski :)

Zapisz