Kuchenny Szczecin: Pył i Mąka

18.12.2015 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

W grudniu postanowiliśmy odwiedzić nowy, świeży i jeszcze gorący lokal – Pył i Mąka, który mieści się przy ul. Osiek na Starym Mieście. Małe, spokojne i przytulne miejsce, w którym można zjeść naleśniki. Pomysłodawcy lokalu wymyślili ciekawy motyw przewodni. Jesteście ciekawi jak smakuje znak zodiaku? Pył i Mąka to nowa jakość naleśników w samym centrum Starego Miasta. Menu jest inne, niestandardowe. Intrygujące? Dowiedzcie się więcej czytając nasz wywiad z właścicielami naleśnikarni.

 


hot°: Skąd pomysł na nazwę lokalu?


Tutaj raczej nie doszukujmy się czegoś „więcej” czy drugiego dna. Pył odnosi się do mąki, to na pewno… oraz do gwiazd (nasz motyw) jako gwiezdny pył. Mąka odnosi się oczywiście do naleśników. Chcieliśmy połączyć motyw przewodni restauracji z tym, co chcemy serwować tak, aby wszystko tworzyło spójną całość.


hot°: Co znajdziemy w Waszej ofercie?


Naleśniki wytrawne, czyli obiadowe, z różnymi farszami. Do wyboru mamy ich aż dwanaście, a każdy ma inne składniki. Dopasowane są pod znak zodiaku. Mamy także naleśniki zapiekane oraz tagliatelle z ciasta naleśnikowego. Oczywiście nie może zabraknąć również naleśników na słodko… Jednakże nawet one są niestandardowe... znajdziecie w nich takie rarytasy jak biała czekolada, krem kokosowy, migdały czy mascarpone lub kakao...

 


hot°: Czym się wyróżniacie na tle konkurencji?


Tak naprawdę wyróżniamy się naleśnikami… Ciężko jest znaleźć w Szczecinie restaurację, w której dostaniemy prawdziwe naleśniki wytrawne. Nie chcieliśmy kolejnego w mieście lokalu z fast foodami, kebabami, makaronami… Uznaliśmy że może być na to popyt, stąd postanowienie akurat o naleśnikach.

 


hot°: No właśnie… dlaczego akurat naleśniki? Czy to jakieś Wasze zamiłowanie? :)


Hah, nieee.. żadne zamiłowanie. Szukaliśmy pomysłu na coś innego. Na coś, czego nie ma w Szczecinie. Ale żeby nie było – lubimy naleśniki:)

 


hot°: Dlaczego akurat Stare Miasto? Niewiele lokali gastronomicznych potrafi tutaj przetrwać…


Przede wszystkim dlatego, że Stare Miasto ma swój urok oraz klimat. Myślimy, że właśnie tutaj kierują się nasi potencjalni klienci. Młodzi ludzie, którzy chcą wyjść na miasto – coraz częściej tu zaglądają. Również zagraniczni turyści… Kluczowa też jest bliskość Wałów oraz nowych Bulwarów, które przyciągają coraz więcej ludzi. Uważamy, że wszyscy w Szczecinie mają blisko na Starówkę. Chcieliśmy być w centrum :)

 


hot°: „Przyjdź i spróbuj jak smakuje Twój znak zodiaku...” – co to ma znaczyć? :) Rozumiem, że każdy ma przyjść i przekonać się samemu, ale moglibyście coś zdradzić.


Przede wszystkim wymyślając naleśnikarnię, pragnęliśmy stworzyć pewien motyw przewodni, który będzie towarzyszył naszemu lokalowi. Nie chcieliśmy zwykłej, standardowej numeracji 1,2,3 itd. Chcieliśmy mieć same nazwy, a na znaki zodiaku wpadliśmy przypadkiem. Odpowiadała nam liczba – 12, co sprawiło że mieliśmy komplet.. ponieważ właśnie tyle naleśników wytrawnych chcieliśmy wprowadzić. Składniki były dobierane do poszczególnych nazw naleśników.

 

Staraliśmy się, aby to wszystko miało ręce i nogi. Dlatego na przykład naleśnik „ryby” są z łososiem, a „strzelec” jest na ostro. Kierowaliśmy się również żywiołami, dlatego „rak” jako że jest z żywiołu wody, zawiera krewetki. Spod którego jesteś znaku?

 

 

hot°: Ryby…


No to zapraszamy w takim razie na naleśnika z łososiem wędzonym, szpinakiem i cammembert.


hot°: Czy będą zapowiadały się zmiany co do menu?


Nie, raczej nie. Wprowadziliśmy natomiast promocje naleśników w okresach danych znaków… Teraz mamy strzelca, dlatego „strzelec” jest obecnie tańszy. Dzięki takiej promocji z pewnością będziemy zwiększali zainteresowanie.

 

 

hot°: Dzięki, chętnie spróbuję. A jak oceniacie pierwsze tygodnie działalności?


Ciężko stwierdzić, gdyż jest to nasz pierwszy lokal. Ale jesteśmy zadowoleni. Na początku znajomi przychodzili, później zaczęli pojawiać się inni ludzie. Wciąż czekamy na koncesję, myślę że wtedy będzie jeszcze lepiej. Wiadomo że wieczorkiem ludzie lubią wypić piwko lub wino, dlatego też chcielibyśmy właśnie te trunki wprowadzić do karty.


hot°: Powiedzcie tym, co nie wiedzą: czym są naleśniki wytrawne?


Wytrawnymi naleśnikami możemy nazwać takie, które są z obiadowymi… z farszem, nie na słodko. U nas naleśnikiem każdy się naje. Wytrawnie.

 

 

 

Już jest nowy wywiad z naleśnikarnią Pył i Mąka! Wypatrujcie na naszym portalu :) #pylimaka #foodporn #szczecin #gastroszczecin #gastro #hotmagazine #food

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Hot Magazine (@hot_magazine_szczecin)

Zapisz

Pył i Mąka

Pył i Mąka

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.