Kuchenny Szczecin: Restauracja Paladin z Bulwarów Chrobrego

04.12.2015
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Restauracja Paladin to nowo otwarte miejsce na szczecińskim Bulwarze Chrobrego. Specjalizuje się w kuchni włoskiej oraz w daniach nawiązujących do „nadmorskiego” charakteru Szczecina. Szefem kuchni jest rodowity Włoch, wszystkie makarony są domowej roboty, jest nawet możliwość kupienia pizzy na kawałki. To tylko kilka zachęcających drobiazgów do odwiedzenia lokalu, o kolejnych przekonywujących faktach dowiecie się czytając nasz listopadowy wywiad.

 

 

hot°: Z czym powinna kojarzyć się mieszkańcom Szczecina Restauracja Paladin?

 

Restauracja Paladin przede wszystkim powinna kojarzyć się oczywiście ze słoneczną Italią, gdyż powstała ona z pasji i miłości do tego pięknego kraju. Atmosfera i wystrój lokalu sprawiają, że można się poczuć jak w prawdziwej włoskiej trattorii.

Z drugiej strony dania z owocami morza oraz lokalizacja mają nawiązywać do nadmorskiego charakteru Szczecina. Szczecin powinien być kojarzony z wodą, mamy piękny, do niedawna niewykorzystywany potencjał – nabrzeże Odry, doskonałe miejsce na spacery oraz spotkania towarzyskie.


Nasza Restauracja zlokalizowana jest w prestiżowym miejscu – zapewniamy wspaniały widok przez duże oszklone szyby na rzekę, a sąsiedztwo Wałów Chrobrego pięknie oświetlonych wieczorem, sprawia, że miejsce to staje się naprawdę magiczne.


hot°: Opowiedzcie o waszej kuchni, czym się wyróżnia?

 

Nasz lokal oferuje tradycyjną kuchnię włoską, a jakość dań gwarantuje Szef Kuchni – Massimiliano Foschini z Włoch, od 3 lat mieszkający w Polsce. W karcie menu można znaleźć kilka przekąsek zimnych i ciepłych, tradycyjne włoskie zupy, pizzę, makarony oraz przepyszne desery. Stawiamy na jakość – wszystkie potrawy przygotowywane są na bazie oryginalnych produktów włoskich.  Pizza wypiekana jest wg oryginalnej włoskiej receptury w piecu opalanym drewnem co gwarantuje doskonały smak. Do jej wypieku stosujemy tylko i wyłącznie oryginalną włoską mąkę (typ 00).

 

Jako pierwsza w Szczecinie Restauracja oferujemy również pizzę „na kawałki”, a ta oferta kierowana jest głównie do spacerowiczów, których na Bulwarach Chrobrego ciągle przybywa. Taka forma sprzedaży od wielu lat doskonale sprawdza się we Włoszech – praktycznie na każdej ulicy można kupić kawałek pizzy. U nas jest to nowość.  Makarony oferowane przez nas są domowej roboty, ugotowane al dente w połączeniu z włoskimi sosami i dodatkami smakują naprawdę wyśmienicie.

 

 

hot°: Czego można spodziewać się po wizycie w Waszym lokalu?


Wspaniałej kuchni, miłej atmosfery, wykwalifikowanej przeszkolonej obsługi. Dbamy o każdy szczegół i wygodę naszych Gości.

 

Każdy będzie u nas czuł się dobrze i znajdzie to czego potrzebuje. Nasz lokal jest odpowiedni zarówno na spotkania biznesowe (sieć wifi dla Klientów, sieć elektryczna do podłączenia laptopa), spotkania towarzyskie w miłej atmosferze przy dobrych napojach i jedzeniu, jak również na rodzinne wyjście z dziećmi (kącik dla dzieci, przewijak w łazience zaopatrzony w niezbędne akcesoria, podgrzewacz do butelek). Można do nas wstąpić na poranną włoską kawę Vergnano (100% Arabica), popołudniowy lunch czy też wieczorne spotkanie towarzyskie przy dobrym posiłku i winie.

 

 

hot°: Jak wygląda sprawa z alkoholem, czego można się u was napić?

 

Przede wszystkim oczywiście polecamy wino. Nazwa Restauracji została zaczerpnięta z winnicy zlokalizowanej w regionie Veneto – Paladin. Historia winnicy rozpoczęła się w 1962 r a jej założycielem był Valentino Paladin, następnie rozwinęła się dzięki wielkiemu zaangażowaniu i energii jaką dały twórcy jego dzieci Carlo, Lucia i Roberto.

 

Nasze oczarowanie wysoką jakością win oraz urokiem winnicy przyczyniło się do nawiązania bliskiej współpracy. Jesteśmy bezpośrednim importerem win Paladin w Polsce, a w naszym menu znajdują się między innymi takie wina: Prosecco Millesimato extra dry - wspaniałe, musujące wino nagrodzone złotym medalem podczas 22 edycji bardzo ważnego, międzynarodowego konkursu w Kanadzie(2015) - Sélections Mondiales des Vins, Québec City. Wino Syrah, które uzyskało złoty medal w konkursie Mondial de Bruxelles 2015. A także inne: Prosecco Tondo, Chardonnay, Sauvignon czy Cabernet.Oprócz wina oczywiście można napić się piwa i tutaj oferujemy piwo produkowane w Polsce, a także piwo włoskie.

 

Naszą specjalnością jest Mojito przygotowywane w wersji alkoholowej i bezalkoholowej o różnych smakach – klasyczne, mango, malina, truskawka, cocos i jagoda. Oprócz tego oferujemy oczywiście tradycyjne alkohole – whisky, tequilę i wiele innych…

 

 

hot°: Jak wyglądają ceny poszczególnych potraw?

 

Ceny potraw są bardzo zróżnicowane. Każdy znajdzie coś dla siebie – począwszy od „kawałka pizzy” za 5 zł, do wyszukanych włoskich potraw z owocami morza, gdzie cena sięga już 42 zł. Pełne menu znajduje się na naszej stronie internetowej, a uśredniona cena to około 25 zł.

 

hot°: W jakich godzinach jesteście otwarci? Czy oferujecie jakiegoś rodzaju promocje w waszym lokalu?

 

W okresie jesienno-zimowym lokal jest otwarty od godziny 12 do 22.00 lub ostatniego Klienta, kuchnia przyjmuje zamówienia do 22. Oczywiście organizujemy różnego rodzaju promocje. Podstawą jest Klub Paladin, do którego mogą się zapisać wszyscy miłośnicy słonecznej Italii. Członkowie Klubu uzyskają 10% rabatu po pierwszej wizycie u nas, warunkiem utrzymania tego rabatu jest przynajmniej jedna wizyta w miesiącu w naszym lokalu.

 

Dodatkowo organizujemy wiele promocji okresowych i tak w listopadzie wszyscy Studenci będą mogli od poniedziałku do czwartku przy zakupie pizzy zamówić piwo w cenie 2 zł. Wystarczy przed zamówieniem okazać ważną legitymację studencką.

 

hot°: Dziękujemy za wywiad

 

Dane kontaktowe
adres: Jana z Kolna 7
tel.: 606 658 972

Paladin

Paladin