Kuchenny Szczecin: Zdrowe i smaczne przekąski na wyciągnięcie ręki w centrum Szczecina!

10.12.2015
Autor: Kacper Skoczylas, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Przechodząc koło Medicusa na Bramie Portowej ciężko jest oprzeć się zapachowi świeżego chleba i pachnącego ciasta. Postanowiliśmy sprawdzić pochodzenie tych zapachów i porozmawiać z właścicielem bistro Artisan, o którego otwarciu pisaliśmy w zeszłym numerze. Tym razem nie tylko opiszemy, ale przede wszystkim pokażemy czego możecie spodziewać się po wizycie w lokalu . Przyjrzyjcie się uważnie – naprawdę jest czemu!

 

 

hot°: Czym najbardziej chciałby pochwalić się Wasz szef kuchni?


Specjalnością naszego kucharza są przyrządzane na miejscu włoskie kanapki. Do przygotowywanych potraw używamy bułek typu „ciabatta”, które wypiekamy na miejscu według naszego autorskiego przepisu. Polecamy kanapki włoskie z kurczakiem, łososiem, salami oraz tuńczykiem. Nasz kucharz poleca w szczególności kanapkę z szynką parmeńską, która w połączeniu z serem camembert i sosem malinowym zapewnia niespotykane doznania smakowe.

 


hot°: Co jest Waszą specjalnością?


W sezonie wiosenno-letnim w szczególności polecamy lody rzemieślnicze naszej produkcji. Staramy się również aby łączyć smaki w interesujący i niestandardowy sposób, np. mascarpone z czarnym bzem lub kawa z bezą czy kawa z whisky. Dokładamy wszelkich starań aby zaskoczyć naszych gości.

 


hot°: Co polecicie na śniadanie, lunch i obiad?


Rano w szczególności polecamy „śniadanie hiszpańskie”, które składa się z jajecznicy przygotowywanej na bazie oliwy z oliwek, świeżych ziół rozmarynu, tymianku oraz czosnku. Do każdego śniadania serwujemy nasze pieczywo wypiekane na miejscu . W porze lunchu zapraszamy na sałatki min. grecką, amerykańską z kurczakiem, z grillowanym ananasem i smoczym owocem. Specjalnością naszej kuchnisą zupy w formie kremów. Poza kremem z pomidora, brokułu i groszku można spróbować kremu z kukurydzy, kremu z nutką pomarańczy, czy tez krem z dyni z nutą papryki habanero. Najlepiej jak przyjdziecie spróbować sami. 

 

Zapisz