Odwiedzamy Balans Cafe

05.12.2017
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Balans Café to nowa szczecińska kawiarnia. Miejsce tworzone z pasją i sercem. W lokalu można zjeść zdrowe śniadanie, napić się kawy - również alternatywnej, skosztować ciast domowego wyrobu, a wieczorem odpocząć przy drinku i tapas. Wszystko własnej roboty, z naturalnych produktów! Zapraszamy do przeczytania naszego wywiadu z właścicielami Balans Cafe.

 

 

hot°: Otworzyliście swoją kawiarnię na pod koniec października, jak oceniacie minione tygodnie? Fajnie mieć kawiarnię? ??

 

Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni takim pozytywnym odzewem. Ilość dobrej energii, jaka spłynęła na nas przez ostatnie dwa tygodnie jest ogromna i baaaardzo motywująca. Nie możemy się wręcz doczekać następnych dni, tygodni, miesięcy, bo z każdą chwilą odwiedza nas coraz więcej osób, a co najważniejsze, mamy już sporą grupę stałych klientów.

 

 

hot°: Skąd nazwa Balans Cafe? Co miała ona oznaczać w intencji założycieli lokalu?

 

Główną myślą przyświecającą nam przy tworzeniu nazwy i ogólnie idei naszej kawiarni było stworzenie miejsca dla każdego, takiego, w którym odnajdą się osoby, które są prawdziwymi znawcami kawy, weganie, bezglutenowcy, ale także Ci, którzy kawiarnie odwiedzają raczej od święta i przede wszystkim pragną się zrelaksować w niezobowiązującej atmosferze, przy dobrej kawie i ciachu.

 

Nie chcemy zamykać się na żadnego gościa, naszym celem jest to, żeby każdy poczuł się u nas tak swobodnie jak w domu. Ponadto nazwa „balans” łączy się z tym, że nasza kawiarnia to miejsce dobre na każdą porę dnia. Mamy w naszej ofercie śniadania, ciasta, codziennie świeżą zupę krem, a wieczorem wino i tapas. Chcemy zachować równowagę, być po prostu dla każdego.

 

 

 

 

hot°: Pytanie ogólne: Co znajdziemy w waszej ofercie? Co można u was zjeść dobrego, i o jakich porach?

 

Jesteśmy przygotowani na każdą porę dnia. Oprócz oczywiście doskonałej jakości kawy, ciast i deserów, przez cały dzień serwujemy śniadania: klasycznie jajecznicę, jajka sadzone, owsiankę z jabłkiem i cynamonem, jaglankę z malinami, a także power bowl, czyli domową granolę z orzechami, migdałami z jogurtem lub mlekiem bez laktozy, do którego nasi goście mogą wybrać superfood, np. kolagen, acerolę czy spirulinę.

 

Posiadamy również acai bowl zwane „miseczką szczęścia”, a także… bezglutenowe gofry: na słodko z powidłami, owocami, masłem orzechowym lub na słono z jajkiem sadzonym i bekonem. Ponadto codziennie można dostać u nas zupę-krem, zaś wieczór to idealna pora na wino i tapas, np. z kozim serem, ciemnym winogronem i tymiankiem.

 

 

hot°: Pora na szczegóły: proszę o wymienienie trzech dań/słodkości czy napojów zimnych albo gorących, które koniecznie trzeba spróbować będąc waszymi gośćmi. Takie trzy niepowtarzalne szlagiery!

 

Hitem od dosłownie pierwszych chwil otwarcia naszej kawiarni są bezglutenowe gofry na słono z jajkiem i bekonem. To chyba taki nasz must have. Również ogromną popularnością cieszy się drip, czyli kawa parzona w sposób alternatywny. Ze słodkości rekordy swojej popularności osiągają sernik creme brulee bez pszenicy oraz wegański i bezcukrowy mus czekoladowy z pistacjami.

 

 

 

hot°: Macie wiele ciekawych kaw w swojej ofercie. Ponadto piszecie, że można u Was kupić kawę przygotowywaną w sposób alternatywny, co to oznacza? Ogólnie prosimy kilka słów o kawach …

 

Stawiamy na kawową klasykę, wierzymy, że siła tkwi w prostocie. Oczywiście specjalnie dla osób, które lubią kawy bardzo słodkie i mleczne, posiadamy w swojej ofercie szeroki wybór naturalnych syropów smakowych, np. pomarańcza z czekoladą czy też korzenny. Pragniemy jednak edukować naszych gości w zakresie wiedzy o kawie, o jej właściwościach, chcemy, żeby razem z nami odkrywali jej prawdziwy smak i nauczyli się po prostu czym jest dobrej jakości kawa.

 

Dlatego też postawiliśmy na kawę parzoną w sposób alternatywny. Aktualnie w naszej ofercie posiadamy kawę z dripa, ale już widzimy ogromne zainteresowanie innymi formami, dlatego w najbliższej przyszłości postaramy się wprowadzić chemex czy aeropress. 

 

Kawa parzona w sposób alternatywny pokazuje swoją drugą, nieznaną twarz, można „wycisnąć” z niej niesamowity bukiet aromatów i smaków, nawet takich, których po kawie się nie spodziewamy. Wbrew pozorom kawa parzona w sposób alternatywny to doskonała okazja na rozpoczęcie smakowej przygody z kawą bez żadnych dodatków, np. mleka czy cukru. Nawet osoby, które zazwyczaj pijają kawy słodkie i mleczne, po wypiciu kawy parzonej w sposób alternatywny doznają po prostu olśnienia.

 

 

hot°: Macie również w menu pozycje bez glutenu, laktozy i cukru. Bardzo zdrowo, ale czy dadzą się zjeść? ??

 

Oczywiście! U nas zdrowo = pysznie! Chcemy pokazać naszym gościom, że zdrowe smakołyki wcale nie muszą być niesmaczne i „zdrowe” w smaku. Ba, ośmielę się stwierdzić, że są nawet smaczniejsze niż wiele innych „pełnowartościowych” produktów. W naszej witrynie znajdziecie również mniej zdrowe, klasyczne pozycje, np. tort bezowy- idealny dla każdego łasucha.

 

hot°: Jak do Was trafić i w jakich godzinach jesteście otwarci?


Jesteśmy otwarci od poniedziałku do czwartku od 7:30 do 22, w piątek i sobotę od 7:30- do 23:30 i w niedzielę od 11 do 20. W samym sercu Szczecina, czyli na nowo wyremontowanej Jagiellońskiej 

 

Balans Cafe

Balans Cafe

 


Balans Café
ul.Jagiellońska 11

tel. 505 024 144

www.facebook.com/balanscafe