Odwiedzamy Restauracje: Greckie przysmaki na wyciągnięcie ręki!

11.12.2015
Autor: Kacper Skoczylas, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Szukając niestandardowych smaków, postanowiłem wybrać się na szczecińskie bulwary i sprawdzić co mają do zaoferowania tamtejsze restauracje. Tak trafiłem do Greek Ouzeri, prawdziwie greckiej restauracji. Po zjedzeniu kremowego jogurtu z pitą i popiciu wszystkiego gęstą i pobudzającą kawą, postanowiłem zadać kilka pytań właścicielowi – Michalisowi Apo-stolu na temat serwowanych dań.

 


hot°: Wiem już, że jesteście jedyną w tej okolicy grecką knajpą. Chciałbym dowiedzieć się trochę więcej o Waszym menu – zacznijmy może od przystawek, zup i dań głównych.


Zaczniemy od tego, ze jesteśmy lokalem o charakterze raczej przystawkowym, takie było nasze założenie od początku. Zdecydowaliśmy się także proponować naszym Gościom pozycje w menu, które spokojnie można uznać za dania główne. Cała karta opiera się na typowo greckich składnikach skomponowanych tak, żeby można było docenić poszczególne smaki. Wśród przystawek nie mogło u nas zabraknąć wyboru oliwek, oryginalnej fety czy maryno-wanej ośmiornicy.

 

Przebojem przystawek gorących są kalmary panierowane, pieczarki fasze-rowane greckim serem - zapiekane z boczkiem i grillowany ser podawany na świeżym szpi-naku. Co do zup, warto polubić nas na facebooku i być na bieżąco, serwowaliśmy już wegeta-riańska zupę z soczewicy, zupę rybną i z zielonych brokułów, bo nie możemy się doczekać wiosny… ;) latem na pewno zagoszczą u nas chłodniki z greckim akcentem.

 


hot°: Czy składniki, z których powstają Wasze dania są typowo greckie?


Większość zdecydowanie tak, wszystko co może być greckie takie jest. Stawiamy tylko na oryginalne produkty wysokiej jakości.


hot°: Gdzie się w niej zaopatrujecie? Szczecin, czy może zamawiacie je bezpośrednio z Grecji?


Sprowadzamy je z Grecji. Sprowadzanie produktów z Grecji zapewnia nam poczucie, że są oryginalne i będą smakować jak należy.

 


hot°: Ostatnio coraz bardziej popularna staje się zdrowa, bezglutenowa żywność. Czy fani wegańskiej i wegetariańskiej kuchni znajdą u Was coś dla siebie?


Mamy w menu grillowane warzywa, sałatki czy pierożki ze szpinakiem i feta, co do propozycji wolnych od glutenu zależy nam na proponowaniu naszym Gościom deserów bezglutenowych. Obecnie jeszcze bardziej dopracowujemy receptury i będziemy chwalić się efektami na facebooku, żeby nikogo nie ominęło nic dobrego.


hot°: Jak wygląda sprawa z alkoholem, czego może się u Was napić?


Wina, piwa, klasycznych drinków i naszej specjalności na bazie Ouzo - Ouzeri special. Nawią-zaliśmy niedawno współpracę z jedną z najpopularniejszych marek szampana na świecie... Jeżeli jesteście ciekawi z jaką, zapraszamy na szampańska zabawę z Fetą. ;)

 


hot°: Do kogo kierujecie swoją ofertę? Mam tutaj na myśli – klienci z jakimi oczekiwaniami będą po wizycie u Was najbardziej zadowoleni.


Do każdego, kto ma ochotę spróbować czegoś nowego, albo przypomnieć sobie smak waka-cji. Do każdego kto ma ochotę miło spędzić czas nad Odrą.


hot°: Co szczególnie polecacie w tym miesiącu?


Staramy się co jakiś czas proponować naszym Gościom ciekawie opcje spoza karty, w tym miesiącu „mamy smaka” na jagnięcinę z grilla, po szczegóły zapraszamy do regularnych odwiedzin naszego Facebooka. ;)

Zapisz