Pizza Pasta i Basta: Pizza prosto z Neapolu!

02.12.2016 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

W grudniowym wydaniu miesięcznika Hot Magazine rozmawiamy z właścicielami nowej pizzerii o nazwie Pizza Pasta i Basta. Jest to pierwsza i zarazem jedyna pizzeria w Szczecinie serwująca wyjątkową pizzę prosto z Neapolu. Ponadto zjecie tutaj znakomite pasty, sałatki oraz desery. Porozmawiamy m.in. o tym czym charakteryzuje się pizza, którą serwują. Nie zabraknie również pytania o ich pierwsze tygodnie działalności. Warto dodać, że lokal jest przyjazny czworonogom… ale o tym wszystkim już za chwilę. Poznajcie Pizza Pasta Basta!

 


hot°: Otworzyliście się pod koniec października, więc można śmiało powiedzieć, że dalej jesteście nowym miejscem na kulinarnej mapie Szczecina. Jak oceniacie Wasze początki? Jak klienci przyjmują Waszą kuchnię?


Dzień otwarcia był troszkę nerwowy, ale daliśmy radę. ;) Było bardzo sympatycznie i przede wszystkim smacznie, dokładnie tak, jak we włoskiej rodzinie. Już po kilku dniach działalności często słyszymy, że nasi goście szukali takiego smaku, przy którym powracają wspomnienia z podróży po Włoszech. Zauważamy, że coraz więcej gości jest świadomych jakości i pochodzenia produktów, na bazie których gotujemy.


Mamy kilku włoskich gości (notabene z okolic Neapolu), którzy do nas wracają, ponieważ stwierdzili, że nasza pizza jest dokładnie taka sama, jak u nich w domu - a to jest chyba największy komplement, prawda? :) Może nie będzie smakować każdemu, bo po prostu jest inna, bardziej wilgotna, bez chrupiącego brzegu, ale taka ma być, prawdziwa neapolitańska, nie „podkręcona do polskich smaków” – pizza włoska.

 

 


hot°: Jesteście jedyną w Szczecinie pizzerią serwującą pizzę rodem z Neapolu. Dlaczego akurat ten kierunek? Co tak właściwie charakteryzuje pizzę neapolitańską i w czym tkwi jej sekret?


Naszą ambicją jest robić dobrą pizzę. Cała magia pizzy neapolitańskiej tkwi w oryginalnych, najwyższej jakości produktach oraz przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta. Wytwarzanie pizzy neapolitańskiej wymaga techniki, umiejętności i jest bardzo pracochłonne. Formowanie placków odbywa się ręcznie, specjalną techniką, po to aby wypchnąć powietrze ze środka ciasta do brzegów, które dzięki temu są wyrośnięte i puszyste. Główne składniki pizzy są najwyższej jakości, mąka typu 00, pomidory rosnące u podnóża Wezuwiusza, świeża zielona bazylia, tradycyjna mozzarella fior di latte, włoski parmezan, prawdziwa oliwa extra vergine.

 

Mamy jeden rozmiar pizzy, czyli około 32 cm z wyrośniętym, przypieczonym brzegiem na złoty kolor o grubości 1-2 cm. Nasza pizza po wyjęciu z pieca pachnie i smakuje świeżym chlebem, a pomidory są lekko kwaskowate. Ponadto wyczuć można aromat oliwy i bazylii. Najbardziej tradycyjnym wariantem pizzy neapolitańskiej jest Margherita i Marinara. Pierwsza przyrządzana jest pomidorków, mozzarelli, oliwy z oliwek extra vergine oraz listków świeżej bazylii. Marinara zaś przyrządzana jest z pomidorków, oliwy z oliwek, czosnku i oregano.

 

 


hot°: Wasza nazwa wskazuje, że specjalizujecie się nie tylko w pizzy, ale i w makaronach. Które pozycje z Waszego „makaronowego menu” są szczególnie godne polecenia? Drugie pytanie, to właściwie nasza ciekawość – czy będziecie w najbliższym czasie rozszerzali swoją kartę o kolejne dania?


Dokładnie, prócz pizzy oferujemy naszym gościom pyszne makarony Pasta Fresca robione z włoskiej semoliny, bogatej w białko, mąki z pszenicy durum, z użyciem jajek (np. tagliatelle) lub wody np. spaghetti. Wytwarzane są tradycyjną metodą, wyciskane z matrycy z brązu, co wpływa na chropowatość na ich powierzchni, dzięki czemu wspaniale łączą się z naszymi sosami. Osobiście uwielbiamy pastę z krewetkami i łososiem, które 24 godziny są w zalewie z oliwy extra vergin i przypraw. Polecamy też makaron w sosie szafranowym, lekki, idealny na lunch bądź kolację. Na pewno też będą się pojawiać pasty z sezonowych produktów, jak grzybów czy szparagów.

 

 

 

hot°: W Waszym menu widzieliśmy również desery z Nutellą, które są według nas są wprost stworzone dla dzieci. Opowiedzcie coś o nich :)

 

Są to proste neapolitańskie desery, a przy tym bardzo smaczne. Dzieci za nimi przepadają, ale również dorośli.

 

 

hot°: Super sprawa, ponieważ jesteście miejscem przyjaznym całym rodzinom. Ponadto zauważyliśmy, że można przyjść do Was również z czworonogami. Czy innym klientom to nie przeszkadza?

 

Uważamy, że wszyscy kochają pieski, to po prostu członek rodziny, a my jesteśmy przyjaźni całym rodzinom. Na naszych czworonożnych przyjaciół czeka miska ze świeżą wodą. A więc zapraszamy do nas również z pieskami.

 


hot°: Czy chcielibyście dodać coś na koniec?
Chcielibyśmy zaprosić naszych gości na nasze wyjątkowe pizze firmowe: biała pizza Bolonia - jest to pizza z włoską mortadelą, z pistacjami oraz robionym przez nas pesto z pistacji. Druga pizza, to Basta z rukolą i bresaolą. Jest to włoska, dojrzewająca wołowina, najbardziej lekkostrawna ze wszystkich wędlin, oczywiście ułożona na pizzy od razu po upieczeniu.:) Zapraszamy na pizzę i pasty w tworzącym miłą atmosferę ciekawym wnętrzu, przy ulicy Klonowica. Basta :)

 

 

Pizza Pasta i Basta
ul. Klonowica 11a
tel. 91 439 50 00
www.facebook.com/PizzaPastaiBasta

 

 

 

Pizza Pasta i Basta

Pizza Pasta i Basta

Zapisz

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.