Pozytywna Bananowa Szklarnia

16.02.2018
Autor: Norbert Kowalczyk , Zdjęcia: Karolina Tarnawska / Archiwum lokalu

O co chodzi z tymi bananami? Historia wygląda mniej więcej tak: dwie przyjaciółki zainspirowane beztroską i stylem krajów Południa Europy, postanowiły zaryzykować i otworzyć lokal, który przeniósłby namiastkę, a może i dużą część tego klimatu do naszego ciut zimniejszego Szczecina. Swój projekt nazwały „Bananowa Szklarnia”…. Minęło kilka miesięcy od otwarcia restauracji i musimy przyznać, że całkiem im to wyszło, o szczegółach rozmawiamy z Natalią i Klaudią, właścicielkami. 

 

hot°: Od niedawna jesteście na kulinarnej mapie Szczecina, jak to to jest prowadzić restaurację w naszym mieście?

 

W Szczecinie otwiera się coraz więcej nietuzinkowych miejsc. Nie będziemy ukrywać... Ba! możemy się nawet pochwalić, że Bananowa Szklarnia bardzo przypadła do gustu mieszkańcom naszego miasta. 

 

W dniu otwarcia lokalu poznaliśmy wiele osób ze świata gastronomii. Nie odczuliśmy konkurencji, wręcz przeciwnie - restauratorzy dali nam dużo cennych rad i pochwalili za wprowadzenie świeżości na rynek. 

 

hot°: Nazwa jak i wystrój lokalu są nietuzinkowe. Jak narodził się pomysł na Bananową Szklarnię ?

 

Pomysł narodził się na wspólnych wakacjach w Portugalii. Naszym celem było stworzenie egzotycznego zakątka w centrum Szczecina. Kochamy ciepłe, południowe kraje i ten luzacki klimat, który tam panuje. 

 

  

 

hot°: Do kogo adresujecie waszą kuchnię, i czym na tle innych Lokali się wyróżnia?

 

W zasadzie każdy znajdzie tu cos dla siebie. Możemy pochwalić się tym, że śniadania podajemy przez cały dzień. Znajdziecie u nas również witrynę z deserami i napijecie się pysznej kawy. W menu mamy wiele pozycji wegetariańskich jak i mięsnych. No i oczywiście bananowe wariacje! 

 

hot°: Bananowa Szklarnia nie jest typową restauracją, możecie powiedzieć czy szykujecie jakieś niespodzianki w niedługim czasie?

 

Miejmy nadzieję, że jeszcze góra dwa miesiące i przyjdzie do nas wiosna, a co się z tym wiąże przed lokalami pojawią się ogródki piwne. Z racji tego, że Bananowa Szklarnia usytuowana jest w miejscu, które słynie z takich rozwiązań czyli Alei Fontann - będziemy mogły się wykazać.

 

Planujemy usypać plaże i rozstawić leżaki, parasole z palemką, a w środku natomiast zrobimy cocktail bar z hamakami. Nie zabraknie egzotycznych potraw, drinków i koktajli. Lato będzie nasze! Istnie tropikalne!

 

    

 

hot°: Niewątpliwie każdego ciekawi karta dań. Może podacie przykłady potraw, które koniecznie trzeba u was spróbować?

 

Z całą pewnością sałatka cezar jest najlepsza w Szczecinie! Możemy się również pochwalić wątróbką na musie bananowym z chilli oraz placuszkami bananowymi, które już są hitem. Jesteśmy otwarci na sugestie naszych gości, dlatego co kilka tygodni dodajemy nowe pozycje do naszego menu. Dzięki temu stale stymulujemy podniebienia naszych klientów. U nas nie można się nudzić!

 

hot°: W jakich dniach i godzinach otwarty jest wasz szalony lokal?

 

Lokal jest czynny codziennie. Od poniedziałku do czwartku od godziny 10 do 21, w piątek od 10 do 23, w sobotę od 11 do 23, a w niedzielę od 12 do 21. Jak tylko zrobi się cieplej będziemy otwierać wcześniej i wydłużymy godziny otwarcia lokalu. 

 

    

 

 

 

Bananowa Szklarnia

al. Papieża Jana Pawła II

(drugi pawilon od placu grunwaldzkiego)

tel. 697 324 668

www.facebook.com/bananowa.szklarnia