2017-03-10 1 komentarzy

Rozmaryn - pracownia dobrych smaków

Autor: Ania Głębowska / Zdjęcia: Archiwum Restauracji

Aromatyczne Włochy w centrum Szczecina? Jak najbardziej tak! W podróż po włoskich smakach i aromatach, zaprasza nas Rozmaryn - pracownia dobrych smaków. To miejsce, w którym prym wiodą przede wszystkim: dobry klimat i smak oraz designerskie wnętrze. Dodatkowo, co jakiś czas, możemy poczuć się, jak w jednej, wielkiej włoskiej rodzinie. A to za sprawą „włoskich biesiad”, na które zaprasza nas właściciel, pan Paweł Alksnin.

 


hot°: Jak klienci odbierają Waszą restaurację? Pracownia dobrych smaków przywołuje bardziej na myśl miejsce wypełnione smakami, aromatami, związaną z kulinarnym artyzmem, niż tradycyjną restaurację ;)


Paweł Alksnin: Artyzm nie. Cechuje nas urok i prostota. Lokal jest zaprojektowanyw stylu industrialnym. Dania są proste, ale smaczne. Typowo włoskie. Dla wielu ludzi nasze potrawy mogą wydawać się mdłe, ponieważ w naszej kuchni nie używamy chemii, jak np. glutaminan sodu, do którego niektórzy konsumenci przywykli.


Według nas proste rozwiązania są najlepsze, choć w menu znajdziemy również inne potrawy, które mogą wydawać się wyszukane, jak np.: ryby przygotowywane metodą sous-vide, które są naprawdę aromatyczne i soczyste. Mój lokal nie miał być typową restauracją, a pracownią kulinarną, ponieważ łamiemy standardy i konwenanse kulinarne. Możemy pozwolić sobie na więcej niż restauracja, a to klientom się podoba. W Szczecinie jest to nowa forma, ale bardzo dobrze się przyjęła.

 

 


hot°: Jest wiele lokali, które serwują kuchnię włoską. Czym Wy, oprócz wspomnianych wcześniej elementów, się wyróżniacie?


Na pewno przyjaznymi cenami, dobrą jakością produktów i smakiem. Skupiamy się na krótkiej karcie, co gwarantuje świeżość dań. Potrawy są wyselekcjonowane. Wszystko, co najlepsze w kuchni włoskiej, choć czasem gości u nas tradycyjny, polski schabowy, czy zimą-zupa gulaszowa, a latem- chłodnik. Z pewnością każdy znajdzie u nas coś dla siebie.

 

 


hot°: Rozmaryn to dość aromatyczne i intensywne zioło. Czy taka też jest Wasza kuchnia?


Rozmaryn jest to typowe zioło włoskie. Nazwę przywiozłem z Sycylii, gdzie urzekły mnie duże krzewy, a nawet żywopłoty z rozmarynu. Gdy potrzemy dłońmi gałązki rozmarynu, na naszych rękach pozostaje piękna woń tego zioła przez dłuższy czas. Ma on również polskie tradycje, więc wszystko to łączy się w spójną całość.


Naszym potrawom smak nadajemy poprzez dodatek ziół, czy naturalnych przypraw. Jesteśmy na bakier z solą i innymi dodatkami chemicznymi. Są jednak klienci, którzy potrzebują więcej przypraw, dlatego znajdują się na stołach, by klient mógł z nich skorzystać w miarę potrzeby. My skupiamy się na smaku i aromacie wydobywanym z potraw.

 

 


hot°: Dzisiaj, podczas naszej rozmowy, odbywa się u Was włoska biesiada. Często organizujecie takie biesiady? Czego, oprócz włoskich smaków, możemy się spodziewać?


Pomysł na biesiadę zrodził się podczas wielu podróży po Włoszech i przebywania w różnych restauracjach, lokalach. Dla Włochów jest to normalna rzecz. Wszyscy razem biesiadują, pokolenia się łączą. Co jakiś czas organizujemy takie biesiady w Szczecinie, by poczuć ten klimat. Koszt udziału to tylko 39,99zł. Oferujemy w tym czasie bufet ciepły, zimny, przekąski, makarony, dania mięsne, wegetariańskie, czy bezglutenowe.


W całym biesiadowaniu chodzi o to, żeby posiedzieć i poprzebywać z najbliższymi. By w codziennym pośpiechu, znaleźć czas na zatrzymanie się i spędzenie wspólnie czasu. Naszym marzeniem jest organizacja biesiad w niedziele, w porze lunchu, aby całe rodziny przychodziły i poczuły klimat włoskiego biesiadowania.

 

 

Komentarze

Komentarze

Magda
9:04 06.05.2017
Byłam z mężem i synem,bardzo polecam! Jedzonko pycha,obsługa miła i uśmiechnięta a wystrój bardzo fajny:)
0
0
Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.
Podziel się artykułem

Podziel się artykułem

Przeczytaj także

Spiżarnia Szczecińska
19-05-2017 Dawid Korniak
Wywiady
Spiżarnia Szczecińska
W maju pragniemy przedstawić wam bardzo ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Szczecina. Spiżarnia Szczecińska, to lokal, w którym zadowolenie klientów znajduje się na pier...
Rozmaryn - pracownia dobrych smaków
10-03-2017 Ania Głębowska
Wywiady
Rozmaryn - pracownia dobrych smaków
Aromatyczne Włochy w centrum Szczecina? Jak najbardziej tak! W podróż po włoskich smakach i aromatach, zaprasza nas Rozmaryn - pracownia dobrych smaków. To miejsce, w któ...
Bostońskie Historie: Karnawał w Bostonie trwa cały rok!
17-02-2017 Piotr Żelachowski
Wywiady
Bostońskie Historie: Karnawał w Bostonie trwa...
Pora na kolejne spotkanie z Bostonem. Po kilkumiesięcznej przerwie ustaliliśmy, że to już najwyższy czas na kolejny wywiad z naszym zaprzyjaźnionym lokalem. Z lutowej roz...