Slow Chef – catering robiony z pasją!

21.09.2018
Autor: Norbert Kowalczyk, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Od dłuższego czasu obserwujemy tendencję do coraz większego dbania o piękną sylwetkę i lepsze zdrowie. Uprawiamy sport kilka razy w tygodniu, biegamy w maratonach, ćwiczymy jogę. Dziś w dobrym guście jest bycie fit. Odżywianie również stało się bardziej świadome, kończymy z fast foodami, przechodzimy na dietę, dbamy o zdrowe i zbilansowane posiłki.  Problem pojawia się, kiedy jesteśmy zapracowani i nie zawsze wystarcza nam czasu na to, by przygotowywać posiłki samemu. Wówczas z pomocą przychodzi catering dietetyczny ze szczecińskiej firmy Slow Chef.

 

  

 

Firma powstała rok temu w Szczecinie i zajmuje się przygotowywaniem i dostarczaniem posiłków w ramach autorskich diet. Duża dbałość o produkty, indywidualne podejście do klienta, jak i wykwalifikowana załoga to tylko niektóre atuty przemawiające za wyborem tej szczecińskiej firmy. O genezę powstania i sposób działania Slow Chef postanowiliśmy zapytać założycielkę firmy, Panią Natalię Michalak.

 

  

 

hot°: Pani Natalio, skąd pomysł na założenie właśnie takiego biznesu?

 

W mojej rodzinie jedzenie zawsze było bardzo ważne. Od najmłodszych lat uwielbiałam spędzać czas na ogrodzie dziadków, zrywając ulubione truskawki i zajadając kwaśny rabarbar. Dość wcześnie zaczęłam gotować, ale prawdziwa pasja przyszła po ukończeniu studiów, wówczas rozpoczęłam poszukiwania nowych składników i smaków. Wówczas dołączyłam do organizacji Slow Food Szczecin i poznałam wielu producentów i restauratorów związanych z lokalną i ekologiczną żywnością. Następnie skończyłam szkołę dietetyczną, dzięki której rozwinęłam zainteresowanie zdrowym żywieniem. 

 

hot°: No dobrze, w takim razie jak powstała firma Slow Chef i czym się dokładnie zajmuje?

 

W pewnym momencie życia postanowiłam postawić wszystko na jedną kartę i zacząć zajmować się tylko tym, co kocham, czyli gotowaniem. Zdrowe gotowanie było mi zawsze najbliższe, stąd pomysł na połączenie wszystkich moich pasji. Włożyłam w tę firmę całe swoje serce, pracowałam nad poszczególnymi potrawami i całymi jadłospisami przez wiele miesięcy, ciągle je poprawiając. Slow Chef zajmuje się przygotowywaniem diety pudełkowej, czyli zestawów zbilansowanych 5 posiłków dostarczanych na cały dzień. Każdy może wybrać odpowiednią dietę dla siebie, która pomoże mu zrzucić zbędne kilogramy, poprawić stan zdrowia, a zarazem zaoszczędzić czas na przygotowywanie posiłków.

 

hot°: Jak wiemy dobra firma to przede wszystkim dobra załoga, proszę nam opowiedzieć, jak to jest w Slow Chef?

 

Nasza praca polega na przygotowaniu ciekawych dań będących jednak częścią diety. Nie zawsze jest to proste, gdyż oprócz tego, że wszystkie składniki należy zważyć, to dodatkowo nie możemy sobie pozwolić na dodanie dodatkowej łyżki oleju czy miodu do przygotowywania nowych potraw. Koordynacją pracy nad dietami oraz pracy kuchni zajmuję się ja, więc można powiedzieć, że nasze jadłospisy są opracowywane przez trzyosobowy zespół składający się z dwóch dietetyków i dwóch kucharzy J Kiedy się spotykamy, aby omówić bieżące zadania, nie brakuje zdrowego obiadu, zielonego smoothie, wielu szklanek wody, jak i również gorących negocjacji, które prowadzą do wprowadzania nowych dań i udoskonalania pracy kuchni.

 

  

 

hot°: Jak wygląda procedura przygotowania cateringu, od ułożenia menu poprzez przygotowanie potraw i finalnie dostarczenie do odbiorcy?

 

Najpierw zaczyna się od pomysłu na danie, których najczęściej wychodzi od kucharza, następnie ustalamy z panią dietetyk, jak będzie ono zmieniało się w wyższych kalorycznościach. Nad naszymi jadłospisami czuwa mgr inż. Zuzanna Janicka, dietetyk z dużym doświadczeniem w odchudzaniu, jak i wprowadzaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Natomiast jeśli chodzi o kuchnię, to zajmuje się nią bardzo kreatywny kucharz Patryk Igiel, podzielający zainteresowanie zdrowym odżywianiem. Posiłki są przygotowywane z odpowiednim wyprzedzeniem, zamykane w zgrzewanych pojemnikach na zimno i dostarczane codziennie wczesnym rankiem naszym klientom.

 

hot°: Pani Natalio, jakiego rodzaju diety można wybrać w Slow Chef i czy możemy wybrać kaloryczność samych zestawów?

 

Nasza oferta obejmuje dietę oczyszczającą, bezglutenową, bezlaktozową, zarówno bezglutenową i bezlaktozową, wegetariańską, dietę z niskim indeksem glikemicznym, dietę dla cukrzyków. Nasze autorskie diety to Dieta Superfoods i Dieta Dobre Bakterie. Warto sprawdzać naszą stronę internetową, gdyż cały czas pracujemy nad naszymi dietami i dodajemy nowe pozycje. Niemalże wszystkie diety oferujemy w następujących kalorycznościach: 1200, 1500, 2000, 2500, 3000.

 

  

 

hot°: Jak wiemy część naszego społeczeństwa często cierpi na nietolerancje lub alergie na niektóre produkty. Czy zamawiając catering od was mamy możliwość dobrania diety indywidualnie?

 

Nasze diety są odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu lub laktozy, jak również dla osób zmagających się z różnego rodzaju alergiami, gdyż każdemu klientowi jesteśmy w stanie zapewnić indywidualne podejście w razie specjalnych potrzeb. Nasza pani dietetyk również może pomóc z doborem odpowiedniej diety dla osób, których stan zdrowia wymaga szczególnego żywienia.

 

hot°: W tym roku zdobyła Pani pierwsze miejsce w plebiscycie Mistrzowie Smaku w kategorii Kucharz Roku.

 

Bardzo się cieszę, że zdobyłam takie uznanie czytelników. Zdrowia kuchnia dopiero zaczyna się w Szczecinie rozwijać, a naszym celem jest pokazywanie Szczecinianom, że zdrowo może znaczyć smacznie. Nasi nowi klienci są często zdziwieni, że na diecie można tak dobrze zjeść. To co sprawia, że nasz catering jest wyjątkowy to wprowadzanie do naszych diet dań regionalnych. W naszym cateringu znajdziecie nasz autorski paprykarz, znaną i lubianą bułkę ze śledziem czy poznańskie pyry z gzikiem. Nasi klienci pokochali również nasze pieczone kotlety mielone z ziemniakami tłuczonymi i buraczkami na gorąco, czy zupę kalafiorową. U nas dieta to nie tylko sałatki i koktajle, ale również tradycyjne polskie dania w dietetycznej odsłonie.


hot°: Co wyróżnia Slow Chef na tle innych firm cateringowych?

 

Naszym największym atutem jest produkt sam w sobie. Nie skupiamy się wyłącznie na liczeniu kalorii, ale przekazujemy klientowi catering, który jest w pełni zbilansowany, zawiera odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Nasi klienci otrzymują pieczywo z najlepszych tradycyjnych, szczecińskich piekarni. Używamy świeżych ziół, do sałatek dodajemy oleje tłoczone na zimno. Do obróbki cieplnej używamy tylko tłuszczy niepodlegających degradacji w procesie podgrzewania. Używamy nieprzetworzonych, naturalnych składników, sezonowych warzyw i owoców. Menu dobieramy adekwatnie do pory roku, latem serwujemy chłodniki, natomiast zimą przygotowujemy rozgrzewające dania, takie jak nasz dietetyczny bigos czy ciecierzycę po bretońsku.

 

 

 

 

 

Slow Chef Catering Dietetyczny
+48 665 217 286
slowchef.pl
biuro@slowchef.pl
facebook.com/slowchefpl
Instagram.com/slowchef