Porady Dietetyczki: Co jeść, kiedy cierpimy na anemię?

25.02.2016
Autor: Justyna Wichlińska, Zdjęcia: Archiwum Justyny Wichlińskiej

W tym cyklu chcielibyśmy przedstawiać Wam porady naszego eksperta ds. dietetyki, czyli Justyny Wichlińskiej. Mamy nadzieje, iż czytanie tych artykułów pozwoli Wam lepiej dostosować Wasz porządek dnia, jeżeli chodzi o odpowiednie żywienie, ale również aktywność sportową. Co jeść, kiedy cierpimy na anemię?

 


Anemia, to choroba, w której występują zaburzenia związane z czerwonymi krwinkami i ilością hemoglobiny czerwonego barwnika krwi. Na niedokrwistość cierpią często kobiety które mają często obfite miesiączki. Jest to anemia wynikająca z utraty krwi. Objawy anemii są następujące:


-ciągłe zmęczenie
-bladość skóry
-szumy uszne
-częste krwawienia z nosa
-wypadające włosy
-nieregularne miesiączki

Co jeść ?

Cennym źródłem żelaza są m.in. wątróbka (polecam cielęcą), ryby, jaja, szpinak, buraki, brokuły.
Spożywaj również ciemnozielone orzechy, nasiona dyni i słonecznika, pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, płatki owsiane, kasze gruboziarniste) oraz w warzywa strączkowe (fasola, groch, soja). W uzupełnianiu niedoborów żelaza zaleca się ponadto stosowanie produktów zawierających żelazo – suplementów diety, które zawierają ten pierwiastek w odpowiednich ilościach.

 


WAŻNE!
Przyswajalność żelaza z pożywienia zwiększa WITAMINA C - najwięcej znajdziesz w dzikiej róży, pietruszce, papryce czerwonej i owocach! Anemik powinien wykluczyć z jadłospisu produkty hamujące wchłanianie żelaza, głównie produkty słodkie (słodycze, nadmiar fruktozy) i tłuste (smażone w głębokim tłuszczu tłuste mięso) jak również napoje zawierające kofeinę (m.in. kawa, mocna czarna herbata), szczaw i rabarbar.