Przegląd szczecińskich wege restauracji

09.11.2020
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum lokali

Wegańska czy wegetariańska kuchnia to już żadna nowość. Decyzja o odżywianiu się z wykluczeniem lub ograniczeniem mięsa w codziennej diecie została już podjęta przez wielu. Nowością za to są oferty w ciekawych lokalach w Szczecinie, których menu jest bogate w nowe, kreatywne pozycje wegańskie. Dziś stawiamy sobie pytanie - Gdzie zjemy najlepiej? O tym dowiecie się w poniższym artykule.


Przedstawiamy Wam 6 miejsc z ofertą wege, które z pewnością Was zaciekawią.

------------------------------------------------------------------

 

 

 


Bistro Jaglana
„Zawsze przy pojawieniu się sezonowych nowości na rynku, również tej jesieni cały zespół Jaglanej jest zaangażowany w poszerzanie menu. Uwielbiamy tą energię odkrywania klasycznych smaków w nowych aranżacjach.

 

U nas królują dynia, grzyby(kaszotto i risotto z grzybami leśnymi, boczniakiem i pieczarkami) kawa pumpkinspice, z naturalnymi przyprawami, mleczkiem kokosowo- migdałowym i syropem klonowym, pieczony wegański sernik z musem śliwkowym lub jabłkami w karmelu.

 

Zupy zawsze są wegańskie, na bulionach warzywnych, bez sztucznych dodatków. Naszym hitem wciąż są wegańskie pierogi ruskie, które poza tym, że są bez nabiału są również bezglutenowe.

 

Wszystkie nasze dania są wegańskie: pizza, pierogi, pad thai, Burger, musaka, Burito. Jest w czym wybierać!


Już niebawem odbędzie się również kolejna, tym razem jesienna edycja „Pełne torby z Jaglanej” to również wegańska propozycja oparta na sezonowości.

 

Dostarczamy do domu klienta wszystko czego potrzebuje do ugotowania z nami 2 dań: warzywa, przyprawy, przepisy. Jedyne czego potrzebujecie to garnek i kuchenka :)

następnie gotujemy razem online, odpowiadamy na pytania, opowiadamy o naszej kuchni. Zapraszamy!”
ul. Aleja Piastów 75
Tel. 515 151 103
[email protected]

Facebook jaglana

------------------------------------------------------------------

 

 

Jak Malina
„Jesteśmy lokalem o całkowicie wegańskim menu. Wszystkie pozycje nie zawierają produktów odzwierzęcych.Dodatkowo naszym motywem przewodnim jest menu bezglutenowe. Lunche są codziennie z produktów bezglutenowych a dania w karcie mają swoje wersje bezglutenowe. Pieczemy swój chleb bez glutenu i wszystkie ciasta są naszego wyrobu, również wegańskie i bezglutenowe.


Zdrowie naszych klientów jest motywem przewodnim dla naszej działalności. Staramy się tworzyć takie dania, których smaki przypadną do gustu również osobom, które nie są weganami ani nawet wegetarianami. I udaje nam się :-)
Hitem od kilku lat jest "makaron tajski" oraz "sałatka proteinowa". Mamy do wyboru trzy rodzaje burgerów i wrapów. Pizzę wegańską można już zjeść w klasycznych pizzeriach ale bezglutenowej nie. U nas są trzy ciekawe wersje, ostatnio dostępne tylko na weekend. Mamy też bezglutenowe pierożki.


Jesienną propozycją jest sałatka "antywirusowa", która jest odpowiednia również dla witarian. Moc wzmacniających organizm składników to nasze wyzwanie na czas słoty. Jak również gorące napoje imbirowe, złote mleko z kurkumą.Jesteśmy również kawiarnią. W kawę zaopatrujemy się w lokalnej palarni.”

ul. ul. Małopolska 3
Tel. 503 978 318
[email protected]
https://www.facebook.com/jakmalina.piekniejemy

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Vege Club Amar
„Vege Club Amar to kuchnia roślinna. Lokal przy Placu Odrodzenia to ważny punkt Szczecina na wegańskiej mapie.
Vege Club Amar poleca codziennie inny zestaw obiadowy. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-18 można zjeść coś niepowtarzalnego, bo u nas nic dwa razy się nie zdarza w ten sam sposób, jeśli chodzi o zupy, dania i ciasta.

 

Obiad jest zawsze bezglutenowy. Polecamy również wegańskie pierogi z mąki orkiszowej: ruskie, z zieloną soczewicą, ze szpinakiem i tofu. Można napić się kawy z ekspresu z mlekiem kokosowym lub gotowanej z przyprawami.

 

Deserki snikers, brownie, czekoawokado są bez glutenu. Niesłabnącym zachwytem od lat cieszą się nasze bułeczki orkiszowe z różnymi farszami: grochem, kapustą, pieczarkami lub jabłkiem czy innym sezonowym owocem. Robimy soki świeżo wyciskane, pasztety z grochu i soczewicy, pasteryzowane zupy w słoikach. Przygotowujemy się, na prośbę wielu naszych klientów, do całodniowych zestawów.

 

W lokalu od 10 do 12 można zjeść wegańskie śniadanie. Dostępne są abonamenty i dowóz jedzenia. Organizujemy warsztaty kulinarne, wykonujemy zlecenia na ciasta wegańskie, catering okolicznościowy i gotujemy na wyjazdach oraz imprezach.”
ul. Monte Cassino 36a
Tel. 519 801 863
[email protected]
https://www.facebook.com/vegeclubamar

 

------------------------------------------------------------------

 

 

U Freuda
Lokal na Deptaku Bogusława w jesiennym listopadowym duchu zaskakuje swoich gości nowymi smakowymi wrażeniami. Pyszne naleśniki na słono z farszem ruskim, Nuggetsy z Kalafiora, Rosół Azjatycki, słodki Tofurnik czy nowe pozycje makaronowe to tylko część z szerokiej oferty jedzeniowej, które można wypróbować. Freud wychodzi naprzeciw oczekiwaniom gości, którzy wybierają zdrowy tryb życia i unikają glutenu. U Freuda nie tylko dobrze zjecie, ale też wypijecie!

 

W karcie można znaleźć napoje alkoholowe takie jak; piwo wegańskie lub klasyczne drinki Mojito, LilletSpritz, PinkLemonade czy Kaffe Freud.


Jedzenie możecie zamówić do domu lub odebrać je w lokalu. Dodatkowo zalecamy obserwowanie poczynań właścicieli, gdyż w tej chwili jest planowana współpraca z Pyszne.pl!
Ci, którzy mają okazję do świętowania lub po prostu chcą spotkać się w większym gronie mają tu możliwość zorganizowania imprezy okolicznościowej do 20 osób.

 

Czy degustacja wegańskich przysmaków w najbliższym gronie nie brzmi dobrze? Freud zaprasza!

ul. Ks. Bogusława X 48/LU 2
tel. 572 098 998
[email protected]
Facebook: U Freuda

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Krowarzywa
Krowarzywa zrodziła się z pasji dwóch przyjaciół: Krzysztofa i Huberta. Wymarzyli sobie małą knajpkę, w której sami będą mogli szybko i etycznie zjeść – zatopić zęby w pysznych roślinnych burgerach, przygotowywanych po swojemu: na miejscu, ze świeżych składników, serwowanych w solidnych porcjach i w przystępnych cenach. Tak właśnie powstała Krowarzywa.


Menu jest krótkie, ale stworzone tak żeby każdy znalazł swój ulubiony smak. Cieciorex, Jaglanex, Tofex, Tempeh, VeganPastrami, Beyond Burger, każda z pozycji jest naprawdę warta uwagi.


Wiele osób dziwi się natomiast, że burgery w Krowarzywa są wypchane po brzegi i mają produkty, od których czuć płynącą świeżość. To wszystko dzięki lokalnym dostawcom, a także własnym przepisom przygotowania składników.


Restauracja korzysta tylko z naturalnych składników, a dania pieczone są bez użycia oleju.

Co miesiąc znajdziemy tu nowy Smak Miesiąca, a więc nawet jeśli wypróbuje się już wszystkie kombinacje burgerów i sosów z ulubionymi dodatkami, zawsze jest po co wracać.
ul. Monte Cassino 3
Tel. 579 731 213
https://krowarzywa.pl/zamowienia

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Vege 5 smaków
Jeżeli chodzi o ofertę sezonową w Vege 5 Smaków, to króluje w niej bezapelacyjnie dynia, zapiekanka z masłem orzechowym i blinem gryczanym - to Nasz nr 1. Na drugim miejscu znajduje się Krem.
Wróciła już również do łask Naszych klientów imbirówka, przygotowywana wg filozofii 5 przemian.


W lokalu przy ul. Krzywoustego wprowadziliśmy szoty z konopii, imbiru i cytryny oraz napar konopny na ciepło. Na Jasnej na ten moment konopie serwujemy na ciepło.


Czym jest filozofia 5 przemian w kuchni? Kierunkuje I układa kolejność dodawania składników podczas przygotowywania potraw.

 

Tak jak pory roku następują po sobie, tak każdy, ze składników odpowiadający konkretnej przemianie jest również połączony z konkretną porą roku i dodawany w kolejności następowania po sobie.
ul. Jasna 5/21B
Tel. 723 671 703
[email protected]
https://www.facebook.com/Restauracja5Smakow
https://5smakow.pl/