Ale Trzoda miejsce z duszą!

02.10.2019 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Mała, sympatyczna restauracyjka, zlokalizowana w ciekawym budynku na Pomorzanach. Prowadzona przez dwóch braci, których pasją jest gotowanie. Jak sami mówią: „Dokładamy wszelkich starań, żeby wasze kubki smakowe oszalały z przyjemności.” Lokal z „duszą”, któremu warto przyjrzeć się z bliska.

 

 

Niedługo minie dwa lata waszej działalności. Jakie macie z tego powodu refleksje? Warto było?


Jasne, że tak! Upewniamy się w tym codziennie, kiedy widzimy uśmiechy naszych gości i kiedy mówią nam o swoich pozytywnych odczuciach i wracają do nas z rodzinami i znajomymi.


Knajpę prowadzicie w duecie rodzinnym: dwaj bracia: skąd pomysł na lokal? I rozwijając dalej myśl, czy dania jakie proponujecie to kuchnia, którą sami lubicie?


Już jakiś czas temu miała być rodzinna gastronomia, ale dopiero trzy lata temu udało nam się za to zabrać i zrealizować ten projekt. Początkowo miało to być w foodtruck'u, ale trafił nam się lokal i postanowiliśmy otworzyć Ale Trzodę na Pomorzanach.


Jeden z braci jest z zamiłowania kucharzem, stąd można u nas spotkać nietypowe dla burgerów połączenia smaków. Oczywiście, że lubimy i to pomaga nam w tworzeniu kolejnych odsłon burgera.

 

  


Jakie są dwa dania najczęściej wybierane przez klientów?


Dużym powodzeniem cieszą się burgery z jajkiem, jak i burgery miesiąca, których dodatkami są produkty sezonowe jak np: truskawki, gruszki, orzechy, kurki w zależności od miesiąca, pory roku itd.

 

Jakie jest ostatnia nowość dodana do waszego menu? Skąd taki pomysł?


Nowością jest burger z szarpanej wieprzowiny z kurkami i porem duszonym na maśle i w białym winie. Wrzesień jest miesiącem grzybów, a pomysł aby przygotować kurki - w taki właśnie sposób wyszło podczas prób z różnymi składnikami oraz wcześniejszego doświadczenia kulinarnego.


Teraz subiektywnie i smakowo. Jakie najciekawsze połączenie smaków udało wam się Wam wyczarować?


Ciężko wybrać jeden najciekawszy smak. Sądząc po reakcji ludzi i ilości zamawianych burgerów, to będzie to połączenie truskawek z serami pleśniowymi. Inny to gruszka z orzechami laskowymi, kolendrą i cheddarem z sosem limonkowym. Uważamy, że każdy gość znajdzie u nas ciekawy smak dla siebie.


Idzie jesień i zima. Jakie smaki zagoszczą niedługo w Ale Trzoda?


Na pewno coś sezonowego. Chcemy maksymalnie wykorzystać produkty sezonowe związane z daną porą roku lub danym miesiącem. W październiku planujemy wprowadzić dwie nowości. Jedna będzie z nami tylko tydzień przed wyborami dlatego warto śledzić naszego facebooka, drugi zostanie na cały miesiąc. Nad zimą jeszcze pracujemy, może coś orientalnego na rozgrzanie w mroźne dni?. Zapraszamy!

 

 

 

al. Powstańców Wlkp. 73A, Szczecin-Pomorzany
tel. 577 650 007


[email protected]
facebook: aletrzoda

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.