Aramia Podzamcze - Hot recenzja

14.06.2019
Autor: Norbert Kowalczyk, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Razem z całą załogą Hot Magazine, bardzo często wybieramy się na kulinarne wycieczki po szczecińskich restauracjach i wszelkich lokalach gastronomicznych, które to później relacjonujemy na łamach naszego magazynu. Ostatnio postanowiliśmy wybrać się do Aramii na Podzamczu, ulubionej szczecińskiej restauracji Pani Magdy Gessler, która nie ukrywa sympatii do lokalu.

 

  

 

Już od samego wejścia przywitał nas uśmiechnięty personel, który wskazał nam nasz stolik. Po krótkiej chwili i z pomocą Pani kelnerki, doskonale znającej tajniki dań kuchni syryjskiej, wybraliśmy nasze dania. Na pierwszy ogień poszły syryjskie przystawki, które przyniesiono nam w specjalnym zestawie. W skład którego wchodziły:


Hummus (pasta z ciecierzycy z sosem sezamowym, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek). Mutable Bakłażan (pasta z zapiekanego bakłażana z sosem sezamowym, nasionami granatu, oliwą z oliwek). Baba Ghannouge (sałatka z pieczonego bakłażana z czosnkiem, pomidorami, czerwoną i zieloną papryką, świeżą miętą, skropiona syropem z granatów i oliwą z oliwek).

 

Mutable z buraka (pasta z gotowanego buraka, z tahiną). Falafel (kotleciki z ciecierzycy z kolendrą, cebulą i czosnkiem, z dodatkiem sezamu i sosu z tahiny). Sużuk (chlebek arabski zapiekany z wołowiną). Serowy sambusek ( pierożki z serem mozzarella i feta). To była prawdziwa karuzela smaków i zapachów. Właściwie każda z pozycji była na swój sposób wyjątkowa i co ciekawe odmienna smakowo, co uświadomiło nam, jak dużą ilością przypraw obdarzona jest syryjska kuchnia.

 

  

 

Po przystawkach przyszedł czas na danie główne. I tu postawiliśmy na sprawdzoną pozycję w menu restauracji, a mianowicie Aramia King Mashawi Mix. Jest to danie, które zamawia się w kilka osób i w jego skład wchodzi mix różnych mięs, takich jak: Kebab Halabi – grillowany szaszłyk z mielonej wołowiny. Shish Tauk – grillowany szaszłyk z kurczaka. Castelita – grillowane kotleciki jagnięce. Shish Ghanam – grillowany szaszłyk z jagnięciny. Zestaw podawany jest z frytkami, sałatką na bazie pietruszki, pitą na ostro, warzywami z grilla oraz kaszą bulgur z warzywami. Gorąco polecamy tę pozycję z menu, gdyż w szybki sposób zapoznajemy się z różnorodnością kuchni syryjskiej. Poza tym te grillowane mięsiwa były po prostu przepyszne.

 

Po główny daniu połowa z nas zdecydowała się na herbatę, parzoną z cynamonem i kardamonem a druga połowa na doskonałą kawę… gęstą jak czekolada. Zwieńczeniem całej uczty był wyjątkowy deser w którego skład wchodziły: Halawet – kasza manna z serem mozzarella, posypką z pistacji i syropem różanym. Baklawa – ciasto filo przekładane orzechami i pistacjami, polane syropem kwiatowym. Wierzcie lub nie, ale tych słodkości trzeba spróbować, bezapelacyjnie. Bez wątpienia, rewelacyjne doznanie dla kubków smakowych. Podobnie jak cała uczta

 

Hot Poleca!

 

ul. Opłotki 1
tel. 91 819 29 92

www.facebook.com/aramia.podzamcze/
www.aramia.pl