Babusyia Bistro – ukraińska miłość do gotowania!

15.10.2020
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Julian Masewicz

Gotowanie pozwala na odkrywanie wielu rozmaitych rzeczy. Od smaków - aż po kulturę. W związku z naszym zainteresowaniem do nietuzinkowej gastronomii i wszelkich ciekawostek, przeprowadziliśmy wywiad z Panią Tetianą - menadżerką nowo otwartego Babusyia Bistro, która opowiada między innymi o swojej kulinarnej ścieżce rozwoju, podobieństwach kuchni polsko-ukraińskiej i miłości do gotowania.

 

Pani Tetiano, skąd właściwie wzięło się Pani uwielbienie do gotowania?


Odkąd siebie pamiętam - zawsze lubiłam gotować. Nawet mogę się pochwalić, że swój pierwszy chleb upiekłam jak miałam 12 lat. Również z dzieciństwa przychodzą do mnie wspomnienia, gdy z babcią robiłyśmy pierogi, jak ona mnie uczyła i wszystko mi tłumaczyła, a ja miałam wtedy 8 lat. To są słodkie wspomnienia. I właśnie stąd ta miłość to gotowania.

 

 

 

Jak wygląda kulinarna codzienność na Ukrainie?


Akurat miałam szczęście mieszkać przez 15 lat w Odessie. Odessa to kulinarna Mekka w Ukrainie. Gastronomiczny raj! Gdybyście Państwo chcieli doświadczyć wszystkich kuchni świata w jednym miejscu - zapraszam do Odessy. Właśnie tam zaczęła się moja wędrówka kulinarna.

Studiując w Odessie prawo, dorabiałam w gastronomii. Wtedy przede mną się otworzył cały piękny świat restauracji.

 

W Odessie nie boją się eksperymentować, goście chętnie próbują nowych dań, nowych smaków. Wiadomo, że nad morzem je się dużo ryb i owoców morza. I wcale nie są to typowe smażalnie. Również popularne są sushi, pizza, uwielbiają u nas kuchnię gruzińską. Krótko mówiąc, każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Czy istnieją podobieństwa między kuchnią polską a ukraińską?


Kuchnia ukraińska a kuchnia polska są bardzo podobne. Różnica jest tylko taka, że u nas więcej się gotuje w domu. Moja mama, moja babcia nigdy nie podawały na śniadanie kanapek. Kasza manna, lub leniwe pierogi. Obiad też koniecznie domowy. Z dwóch tradycyjnie - zupa i drugie danie. I kolacja- pora, gdzie cała rodzina się zbiera przy stole - też była gotowana w domu.

 

Teraz sama czasami się zastanawiam, jak? w jaki sposób mamie to się udawało? Skąd ona miała tyle czasu? Ale to było dobre jedzenie. Domowe, z sercem. Wracając do tematu podobieństwa kuchni ukraińskiej a polskiej to naprawdę dużej różnicy nie ma.

 

Teraz jest takie modne słowo, którym można określić - kuchnia kresowa, kształtowana przez lata, łącząca w sobie różne wpływy kuchni litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej, żydowskiej, tatarskiej. I jest taka kuchnia bardzo popularna, bo jest taka nasza. Wszystkie te smaki znajome każdemu z nas z dzieciństwa.

 

Bardzo często słyszę od gości, że moje dania wywołują wspomnienia z dzieciństwa. Że barszcz mój jest prawie taki sam, jak gotowała babcia. Że ciocia z Ukrainy smażyła takie same syrniczki. Kuchnia ukraińska nie jest czymś nieznanym dla Polaków. Tylko czymś bardzo bliskim, bardzo znajomym i bardzo lubianym.

 

 

Czy istnieją cechy wspólne pod kątem kultury/mentalności?


To samo można powiedzieć o mentalności. Mentalność Ukraińców a mentalność Polaków jest podobna. Nawet na święta gotujemy podobne dania. Moim zdaniem, najważniejsze jest to, żeby danie było ugotowane z miłością, z całego serca. Z najlepszych składników.

I nie ma różnicy, czy to będzie polski bigos czy ukraińskie gałuszki. Gotowanie to pasja. Z jedzeniem przekazujesz swoją troskę i miłość. Gdy masz w sobie niewyczerpany zapas miłości, i chcesz tym się podzielić z innymi, gotowanie - to świetny sposób by to zrobić.

 

Czym według Pani wyróżnia się Babusyia Bistro? Jaka jest dodatkowa wartość tego miejsca poza standardową ofertą?


Oczywiście mamy swoich faworytów w naszej karcie. To barszcz, pielmieni i gołąbki. Oprócz dań w menu, nasi goście zawsze mogą liczyć na jakiś smakołyk, na jakąś ciekawostkę, na coś nowego do spróbowania.

 

 

Słowem podsumowania…? :)


Jak to mówią mądrzy ludzie - jesteśmy tym, co jemy. Nie zapominajmy o tym!


Rozwijamy się i nie stoimy na miejscu. Cieszę się, że praca daje mi satysfakcje i inspiruje mnie do dalszych działań. Cieszę się, że gościom smakują nasze potrawy i że przybywa ich do nas coraz więcej. Mam ambitne plany. I mam wiarę, że wszystko będzie dobrze!

Tym pozytywnym akcentem zakończmy. Dziękujemy za rozmowę!

 


ul.Kaszubska 20
mail: babusya.sc@gmail.com
tel. 574 706 484
www.facebook.com/BabusyaBistro