Kisi - Kisi

25.03.2021 1 komentarzy
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Maria Stafyniak // Bartosz Opolski

Kisi-Kisi to rodzinny biznes, który zajmuje się produkcją i sprzedażą napojów kiszonych i fermentowanych. Produkty są wytwarzane ze starannością, idące w parze z filozofią zero waste, zostały więc szybko docenione przez wielu restauratorów, właścicieli piekarni i sklepów.
 
W dzisiejszym gastro-wywiadzie rozmawiamy z założycielami owej marki, o dobroczynnych właściwościach ich autorskich napojów.

 

 

 

Witamy serdecznie i dziękujemy za chęć wzięcia udziału w HOT. Pytanie pierwsze – dlaczego akurat zdecydowaliście się na wejście w biznes gastronomiczny? Jak wyglądały początki?


Od siedemnastu lat produkowałem w domu zakwas burczany na własne potrzeby i dla najbliższych mi osób. Po jakimś czasie znajomi znajomych i ich znajomi zaczęli się coraz częściej do mnie zgłaszać i doceniać walory mojego zakwasu. W końcu, 4 lata temu, po namowie córki, postanowiłem skomercjalizować to przedsięwzięcię i założyć firmę.

 

Wspólnie z córką wymyśliliśmy nazwę: kisi-kisi. Biznes się rozwija, a ja wciąż eksperymentuję i tworzę nowe napoje fermentowane. Najnowsze hity to m.in.: Konopiellka (fermentowany napar z kwiatów konopii leczniczej), Komburinga (fermentowany napar z liści moringi), Komburass (fermentowana słodka alternatywa dla zakwasu buraczanego) i Łodyga Dyga (tajemnica firmy).

 


W jaki sposób zakwasy pozytywnie wpływają na zdrowie?


Najważniejsza z licznych zalet zakwasu i innych napojów fermentowanych to obecność bezcennych żywych kultur dobrych bakterii, które wzmacniają nasz układ odpornościowy, nerwowy, trawienny i odbudowują florę bakteryjną w jelitach. Natomiast sam zakwas buraczany to naturalny napój energetyczny, który wzmacnia krew i odporność, oczyszcza i odkwasza organizm i wspomaga odchudzanie.


Buraki po ukiszeniu nie tracą swoich właściwości prozdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy A i C oraz potasu, żelaza, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że właściwości te zostają wzmocnione, a buraki zyskują dodatkowo działanie probiotyczne i zwiększa się ilość witamin z grupy B. Oprócz tego, zakwas wspomaga odporność, zapobiega infekcjom i wirusom, jest polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii.

 

Jest też doskonałym wsparciem dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami, wspaniale wpływa na skórę, włosy i paznokcie, przyspiesza syntezę kolagenu, a zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia. Sportowcy używają go jako naturalnego napoju energetycznego, w zauważalny sposób poprawia on koncentrację i wydolność fizyczną!


Poza tym: obniża ciśnienie krwi i stężenie złego cholesterolu, chroni układ krążenia przed chorobami, oczyszcza i wzmacnia krew, jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B, pomaga leczyć choroby skóry, zapobiegać depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni


Zakwas buraczany też świetne działanie w profilaktyce nowotworów, dzięki betaninie, która chroni przed działaniem wolnych rodników.


Na koniec dodam jeszcze kilka ciekawostek: kisi-kisi zawiera mnóstwo błonnika i mało kalorii – wspomaga proces odchudzania, odkwasza organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym, jest idealny dla wegetarian i wegan – dostarcza cenne żelazo pochodzenia roślinnego, łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy, a także (o czym niewiele osób wie) jest wspaniałym afrodyzjakiem, podnosi sprawność i wytrzymałość seksualną u mężczyzn!


Dodatkowo nasz zakwas wzbogacony jest zbawiennymi właściwościami kiszonego czosnku, który już sam w sobie jest bardzo silnym naturalnym antybiotykiem i probiotykiem.
Jeśli chodzi o rewelacyjne prozdrowotne właściwości konopii leczniczej i moringi, odsyłam do bardzo bogatej literatury na ten temat.

 

 

Jakich składników używacie w swoich produktach?


Żaden składnik w naszym zakwasie nie jest przypadkowy. Począwszy od strukturyzowanej wody, skończywszy na ekologicznych burakach i przyprawach, wszystkie składniki są specjalnie wyselekcjonowane w trakcie wielu lat eksperymentowania. Ale najważniejszym naszym składnikiem (i sprzymierzeńcem) są żywe kultury mikroorganizmów, bez których te naturalne procesy nie mogłyby zaistnieć.

 

Ile trwa przyrządzenie zakwasu? Czy jest to czasochłonny proces?


Tworzenie zakwasu jest to proces wieloetapowy i trwa około 14 dni. Zależy to m.in. od pory roku temperatury, a nawet od fazy księżyca (która nie jest nam nigdy obojętna i wspiera naturelne procesy kiszenia i fermentacji).

 


Jakie są ceny Waszych produktów? Czy cena równa się jakość?


Mamy własny system dystrybucji, zgodny z filozofią zero waste. Nasza butelka, raz zakupiona, jest wielokrotnego użytku i można napełnić ją ponownie, dowolnym napojem z naszej oferty, niezależnie od tego jaki napój został pierwotnie zakupiony.

Świetnie widać funkcjonowanie tego systemu na Bazarze Słonecznym w Szczecinie, gdzie w każdą niedzielę po dolewkę ustawiają się kolejki.


Butelka 0,75 l kosztuje 24,50 zł, a każda dolewka do niej 19,50 zł.
Butelka 0,33 l kosztuje 13, 50 zł, a każda dolewka do niej 9 zł.
Cena wynika z rzemieślniczego charakteru naszych produktów. Każda butelka jest nalewana, pakowana i oklejana ręcznie a wszystkie procesy fermentacji są przeze mnie nadzorowane od początku do końca.

 


Subiektywnie: dlaczego warto kupić Wasz produkt?


Bo jest dobry, zdrowy, żywy, naturalny i wytwarzany uczciwie i z sercem. Nasze napoje nie są pasteryzowane ani nie zawierają sztucznych konserwantów. Mamy swoich wiernych, "uzależnionych" klientów, którzy wciąż do nas wracają. System butelki rabatowej tworzy wokół kisi-kisi pewnego rodzaju społeczność, rodzaj bezpośredniej więzi między mną - producentem, a końcowym odbiorcą.

 

Doceniają nas też restauratorzy, piekarnie, właściciele sklepów ze zdrową żywnością i aptek, włączając nas do swojej oferty, nie tylko w Szczecinie.


Kilka słów dla naszych czytelników na koniec?


Zapraszam w każdą niedzielę na Bazar Słoneczny, gdzie można się bezpośrednio ze mną spotkać, bezpłatnie spróbować każdego z powiększającej się ciągle oferty unikalnych, autorskich napojów i wymienić się uwagami, na które jestem zawsze bardzo otwarty.

 

Na przykład właśnie Komburinga powstała w wyniku inspirującej rozmowy z klientką na temat zalet moringi, za co jestem bardzo wdzięczny i otwarty na dalsze inspiracje. Do zobaczenia!

 


hello@kisi-kisi.pl
Tel. 536 700 526
www.facebook.com/kisikisipl
https://www.instagram.com/kisi_kisi.napoje_zywe/
www.kisi-kisi.pl

 

 

Komentarze

Komentarze

Basia karaś
1:42 27.03.2021
Zakwas pyszny i zdrowy...czuć włożone serce w przygotowanie.. do tego wszystkiego cudnie ludzie..powodzenia...
1
0
Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.