Masar to jedyna i ostatnia szczecińska masarnia!

17.03.2020 0 komentarzy
Autor: Norbert Kowalczyk, Zdjęcia: Archiwum Masar

W obecnych czasach, coraz częściej zaczynamy zwracać uwagę na to co jemy i sięgamy po produkty ze sprawdzonych miejsc. Świadomość tego co jemy zaczyna odgrywać znaczącą rolę w układaniu naszego jadłospisu. Jednym z głównych produktów które spożywamy, jest mięso i wyroby mięsne.

 

W marcowym Hot Magazine przedstawiamy Wam „Masara” – jedyną i ostatnią szczecińską masarnię, w której jakość i smak mięsa jest bezdyskusyjna. Masar słynie z szynki wędzonej, której proces produkcji trwa dwa tygodnie! Ta firma nie idzie na kompromisy! Rozmawiamy z właścicielem. 

  

Panie Marcinie Masar to jedyna i ostatnia szczecińska masarnia. Proszę nam opowiedzieć od kiedy istnieje marka?

       

Marka istnieje od 1992 roku, a założyli ją wykładowcy z Akademii Rolniczej w Szczecinie, dlatego potocznie na nasze wyroby mówi się „Wędliny z Akademii”.

 

Wiemy, że Masar zmienił właściciela jakiś czas temu. Proszę nam powiedzieć, dlaczego zdecydował się Pan reanimować tą lokalną markę? 

 

Masar miał zostać zlikwidowany po świętach wielkiej nocy w 2018 . Ja dowiedziałem się o tej likwidacji pod koniec stycznia, przeglądając jeden z lokalnych portali. W bardzo krótkim czasie podjąłem decyzję o tym, aby uratować ten ostatni bastion lokalnego wędliniarstwa. Marka była mi doskonale znana, gdyż sam często sięgałem po jej produkty. A to że jestem lokalnym patriotą, tylko utwierdziło mnie w przekonaniu by Masar dalej był na rynku i cieszył podniebienia Szczecinian.

  

Proszę nam trochę opowiedzieć o samych produktach?

 

Masar słynie z szynki wędzonej - jest to nasz flagowy produkt, którego proces produkcji trwa dwa tygodnie! Najwyższej jakości mięso jest peklowane, masowane, leżakowane, a w końcu ręcznie wiązane w tradycyjny sposób i wędzone dymem bukowym. Bardzo znanym i lubianym wyrobem jest kiełbasa akademicka oraz pieczeń rzymska, która według naszych Klientów nie ma sobie równych. 

 

Furorę robi kiełbasa biała, po którą ustawiają się kolejki przed świętami Wielkanocy. Wszystkie nasze wyroby robione są ręcznie według starych metod i technologii.

 

Przepisy czy receptury to bardzo ważny punkt każdej firmy produkującej jedzenie. Jak to wygląda, waszym przypadku? 

 

Nasze receptury były dopracowywane przez ponad 25 lat i nie zamierzam ich zmieniać, bo są doskonałe! Receptury są spisane i zarchiwizowane w sejfie i zna ja tylko jedna osoba w naszej firmie. Jest to nasz mentor i mistrz Pan Władysław, który był jednym z współzałożycieli Masaru.

 

"Nasze receptury były dopracowywane przez ponad 25 lat i nie zamierzam ich zmieniać, bo są doskonałe! Receptury są spisane i zarchiwizowane w sejfie i zna ja tylko jedna osoba w naszej firmie"

 

  

 

To z jakiej jakości mięsa jest produkowana wędlina, ma ogromne znaczenie. Czy może Pan zdradzić jak i skąd zaopatrujecie się w surowiec?

 

Naszym głównym celem jest, aby nasze wędliny były najwyższej jakość i jednocześnie zdrowe i bezpieczne dla naszych smakoszy. Nasze mięso pochodzi wyłącznie z polskich hodowli z naszych rodzimych ras. Półtusze, które trafiają do nas pochodzą z naszego województwa. Od 20 lat od tych samych sprawdzonych dostawców.

 

Czy możemy z czystym sumieniem powiedzieć, że staracie się by wasze produkty - były jak najwyższej jakości oraz pozbawione dodatków chemicznych i wypełniaczy? 

 

Oczywiście! Przez wiele lat wypracowaliśmy wraz z pracownikami Akademii Rolniczej najlepsze i najzdrowsze receptury i technologie do produkcji naszych smakołyków. 

 

Proszę nam opowiedzieć o najbliższych planach firmy i przede wszystkim gdzie Szczecinianie mogą zakupić produkty Masar?

 

Jesteśmy w trakcie budowania nowej hali produkcyjnej. Ponadto planujemy otwarcie w roku 2020 dwóch sklepów. Jeden będzie w okolicach Turzynu, drugi na Mieszka I.  Oprócz naszych wędlin, w naszych sklepach będzie można kupić inne regionalne wyroby, takie jak: miody, pieczywo, sery, kiszonki a nawet wino.Stawiamy na lokalność!

 

Na dzień dzisiejszy nasze wyroby można kupić w naszym sklepie firmowy przy naszej masarni przy ulicy Kazimierza Królewicza 4 (Teren byłej Akademii Rolniczej). Oraz online na naszej stronie www.wedlinymasar.pl  Jest sklep internetowy, gdzie dostarczamy nasze wyroby do domu na drugi dzień po złożeniu zamówienia. 

 

_________________________________________________

 

Przeczytaj także - El Tapatio - poczuj się jak w Meksyku!

 

_________________________________________________

 

 

  

 

 

Masar to ściśle regionalna marka, ale czy planujecie może ekspansję na inne rynki naszego pięknego kraju? 

 

Nie, Masar był jest i pozostanie lokalnym producentem wędlin! Nasze wyroby będzie można kupić tylko w naszym pięknym mieście i okolicach. Zapraszamy! 

ul. Kazimierza Królewicza 4, Szczecin

biuro@wedlinymasar.pl 

 

www.wedlinymasar.pl (sklep online!)

www.facebook.com/wedlinymasar

 

Masar to jedyna i ostatnia szczecińska masarnia!

Masar to jedyna i ostatnia szczecińska masarnia!

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.