Piwowarstwo domowe wraz z Browar Bespoke!

28.01.2021 0 komentarzy
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Czwartek jest dniem, w którym rozprawiamy o GASTRO. Piszemy zarówno o jedzeniu jak i napojach oferowanych przez najciekawsze szczecińskie firmy. W naszym najnowszym wywiadzie przeprowadzonym ze szczecińskim producentem piwa BESPOKE, dowiecie się więcej o fascynującym świecie piwa, między innymi przez poruszenie tematu domowego piwowarstwa!
 

---------------------------------------------

 


Zapraszamy!
#HOTpoleca #BESPOKE
 
Spotykamy się już drugi raz, podsunęliście temat domowego piwowarstwa. Tradycyjnie zacznijmy od początku, kiedy mówimy o domowym piwowarstwie?


O domowym piwowarstwie możemy już mówić, gdy użyjemy tzw. Brewkwitów (gotowych ekstraktów słodowych), które wystarczy rozpuścić w wodzie, dochmielić brzeczkę (w przypadku niechmielonego brewkitu) przed fermentacją, a po schłodzeniu brzeczki dodać drożdże, które w uproszczeniu zmieniają cukier w alkohol, produkują dwutlenek węgla oraz inne lotne związki, które nadają charakter piwu.


Niemniej my osobiście ze sposobu powyżej nie korzystaliśmy, bardziej preferujemy klasyczną metodą, to znaczy taką, gdzie powstawanie brzeczki piwnej ma swój początek podczas zacierania słodu. Następnie warzymy brzeczkę, czyli gotujemy. Podczas tego etapu zwykle dodaje się chmiel. Jest to taka sama metoda powstawania piwa jak w prawdziwym browarze.

 


Jakie piwo możemy zrobić w domu? Ile czasu to zajmuje?


Co do możliwości domowe piwowarstwo nie ma granic. Możemy uwarzyć klasyczne jasne, piwa pszeniczne, mocne piwa ciemne, a nawet piwa kwaśne, do których zwykle oprócz drożdży zadajemy również bakterie kwasu mlekowego.


Od samego procesu warzenia do odbutelkowania piwa w przypadku lekkich piw górnej fermentacji potrzebujemy minimum 3 –4 tygodnie. Oczywiście są piwa, które wymagają znacznie więcej czasu, do takich piw należą miedzy innymi mocne piwa dolnej fermentacji.

 


 Jaki sprzęt jest potrzebny do uwarzenia piwa z procesem zacierania? Gdzie możemy zakupić taki sprzęt oraz gdzie możemy dostać wsparcie ?


Aby spróbować i zrozumieć proces warzenia piwa nie potrzebujemy specjalnego sprzętu, wystarczy nam kuchenka, duży garnek, mieszadło (np. kuchenna chochla), wężyk, termometr, 2 fermentatory (zwykle plastikowe wiadro), filtrator, prosta ręczna kapslownica i kapsle oraz środek do dezynfekcji.


Jest wiele sklepów internetowych dla piwowarów domowych między innymi homebrewing.pl. Właściciele sklepu prowadzą również świetnego bloga dla początkujących piwowarów domowych i tych z większym doświadczeniem – www.blog.homebrewing.pl

 

 


Czy Wasza firma w jakiś sposób nawiązuje do domowego piwowarstwa?


Jak najbardziej. Początkiem naszej działalności było właśnie piwowarstwo domowe. Każde nasze piwo przed większą produkcją jest testowane i doszlifowywane właśnie na domowej kuchence.


Branża piwna jest dosyć konkurencyjna, dlaczego zdecydowaliście się akurat na taką branżę?


Mimo szerokiego wyboru na rynku piw rzemieślniczych nie sądzimy, że nie ma w nim miejsca na nowe marki. Odbiorców przybywa, świadomość konsumentów rośnie. Niejednokrotnie można spotkać osobę, która nie wypija drugi raz tego samego piwa.


Zdecydowaliśmy się też wejść na ten rynek, ponieważ wiele browarów warzy piwa, które podyktuje im chwilowa moda – my natomiast chcemy warzyć, to co sami lubimy wypić.

 


Jakie główne bariery napotyka dziś branża piwna w Polsce?


Jedną z największych barier w chwili obecnej jest bez wątpienia epidemia, która znacznie ogranicza kanały dystrybucji. Jako młodzi gracze na rynku zauważyliśmy, że jedną z trudności jest nawiązanie współpracy z większymi hurtowniami. Jednakże rozumiemy obie strony i nie poddajemy się.

 

Stale pracujemy nad dobrymi relacjami z poszczególnymi hurtowniami, mimo że w danym momencie nie nawiązują z nami współpracy. Inne rzeczy traktujemy bardziej jako wyzwania, które według nas są do wypracowania.

 

 

Czy specjalizujecie się w konkretnych piwach?


Warzymy głównie piwa górnej fermentacji, które zwykle charakteryzują się bardziej złożonym smakiem od piw dolnej fermentacji. Lubimy warzyć piwa z dużą ilości chmielu, a szczególnie dodając go na aromat.

 

Jako piwowarzy domowi świetnie czujemy się w warzeniu piwa w stylu grodziskim, czyli jedynego polskiego stylu piwnego –w skrócie jest to lekkie, dymne piwo pszeniczne, charakteryzujące się wysokim nasyceniem. Niestety jest to styl mało popularny na rynku.

 


Wiemy, że w przeciągu najbliższych miesięcy startujecie z nowym piwem? Zdradzicie nam kawałek tajemnicy o tym produkcie?


Całości jeszcze wolelibyśmy jeszcze nie zdradzać. Z pewnością będzie to piwo inne niż te które dotychczas wypuściliśmy. Uwierzcie nam, że będziecie chcieli sięgnąć po nie latem.


Kilka słów na koniec dla naszych czytelników?


Jeśli ktokolwiek z Was chciałby się zająć piwowarstwem domowym to pamiętajcie, że nie każda warka wychodzi po naszej myśli, ale mimo wszystko warto się nie poddawać i uczyć na własnych błędach. Uwierzcie, że nic nie cieszy bardziej niż uwarzone własnymi siłami piwo.


Dziękujemy za wywiad.

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 


Browar Bespoke
Ryszard Brzozowski, Szymon Jankowiak s.c.
browarbespoke@gmail.com


Szymon 509 734 362
Ryszard 512 081 017


www.facebook.com/browarbespoke

www.instagram.com/browar_bespoke

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.