Poczuj magię południa z Restauracją Perseusz

19.07.2019
Autor: Paulina Ostrowska, Zdjęcia: Archiwum miejsca

Podróżując po Europie i szkoląc się pod okiem włoskich szefów kuchni, Aleksander Wilusz postanowił otworzyć miejsce z południowym duchem. Restauracja Perseusz jest już dobrze znana Szczecinianom. Polecamy ją po raz kolejny i sprawdzamy co nowego znajdziecie w Menu.

 

  

 

Upały zagościły w Szczecinie na dobre! Jak Perseusz radzi sobie z takimi temperaturami, możemy liczyć u Was na chwilę wytchnienia i ochłodzenia?


Upały w mieście mogą być zabójcze, ale jedną z wielu zalet Perseusza jest jego położenie. Znajdujemy się na Wzgórzach Warszewskich na północy Szczecina. Położenie na wyżynach, zielone otoczenie, orzeźwiające wiatry... to wszystko sprawia, że klimat jest tu dużo przyjemniejszy.


Nasz letni ogródek umieszczony w cieniu drzew, stał się niesamowicie popularny, nie tylko wśród lokalnych mieszkańców. Jeżeli to wszystko nie wystarczy do ochłodzenia, Perseusz wspomaga się technologią. Klimatyzacja chłodzi lokal, a lodówka pełna zimnych napojów chłodzi naszych gości.


Niedawno wprowadziliście nowe dania do menu. Co szczególnie polecacie z nowości?


To prawda, wprowadziliśmy sporo nowości (między innymi nowa pizza na każdy miesiąc!), ale dwa dania polecamy szczególnie. Risotto „Muirín” oraz pasta „Kraken”. Są jednocześnie bardzo podobne i zupełnie inne. Łączy je obecność krewetek i bogactwo aromatów, jednak bukiet smakowy jest zupełnie inny. Muirín emanuje delikatną nutą białego wina i orzeźwiających cytrusów, które podkreślają smak krewetek. Kraken natomiast toczy smakowy bój między pomidorami suszonymi na słońcu, czosnkiem, pietruszką, owocami morza i sepią z czarnego makaronu. Intensywne doznanie od pierwszego do ostatniego kęsa.

 

  


Często organizujemy wspólnie konkursy, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Jaką później pizzę wybierają goście?


Konkursy to świetny sposób do zbliżenia z klientami, oraz sposób na pozyskanie nowych inspiracji. Często w odpowiedziach pojawiają się świetne pomysły, które wcielamy w życie. Ze względu na położenie 99% naszych klientów stanowią stali goście, (pozostały 1% to turyści, którzy chcą spróbować najlepszej pizzy w mieście). Jak więc wyglądają pizzę, którą wybierają konkursowicze? Różnie! Zwykle delektują się tym, co jedzą najczęściej. Czasami próbują czegoś z naszych nowości. Nie ma na to reguły.

 

Ludzie coraz chętniej korzystają z opcji na wynos. Jak wygląda kwestia zamawiania w Perseuszu?


Trochę przewrotnie powiem, że ludzie coraz częściej rezygnują z opcji na wynos, po to by zrelaksować się w murach (lub na ogródku) naszej restauracji. Bardzo nas to cieszy! Dania jedzone na miejscu zachowują pełny aromat, trafiają do ust (i serc) naszych gości dużo szybciej. Myślę, że to narastający trend. Ludzie nie chcą już siedzieć po pracy w domu czekając na pizzę w kartonie, którą będą konsumować przed telewizorem. Codzienne spotkania ze znajomymi, wspólna konsumpcja posiłków, delektowanie się jedzeniem, to właśnie idea dla której powstał Perseusz!

 

 "wprowadziliśmy sporo nowości (między innymi nowa pizza
na każdy miesiąc!)"

 

  


W swojej ofercie macie również potrawy wegańskie. Jakie dania szczególnie skradły serca wegan?


Mamy nie tylko dania wegańskie, wydzieliliśmy całe osobne menu wegańskie z pizzami i daniami! Oczywiście nadal króluje pizza: Weganita (czyli wegańska odpowiedź na klasyczną Margherite), najczęściej jednak wybieranymi przez klientów dodatkowymi składnikami. Za te zmiany dostaliśmy wiele pochwał, co bardzo nas podbudowało – wiemy, że zmierzamy w dobrym kierunku!

 

 

ul. Rostocka 110A
tel. 690 517 721

 

www.perseusz-szczecin.pl
www.facebook.com/PerseuszRistorante

 

Poczuj magię południa z Restauracją Perseusz

Poczuj magię południa z Restauracją Perseusz