Restaurant Week startuje 16 października!

11.10.2019
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Łukasz Popielarz

Restaurant Week to niepowtarzalna okazja na poznanie najlepszych restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Najlepsi szczecińscy Szefowie Kuchni przygotowują dla Was swoje popisowe, trzydaniowe doświadczenie kulinarne. Rozmawiam z City Menagerem Panią Bernadettą Kowalczyk.

 

 

 

 

 

Przypomnij nam proszę w kilku słowach ideę Restaurant Weeku …


Restaurant Week to festiwal restauracyjny organizowany w największych miastach Polski. Jest to dwutygodniowa szansa na odwiedzenie restauracji w festiwalowych cenach. Co to oznacza? Oznacza to dokładnie tyle, że restauracje biorące udział w festiwalu przygotowują specjalnie dedykowane trzydaniowe menu w festiwalowej cenie 49 PLN. Rezerwacji miejsc dokonuje się poprzez stronę internetową www.restaurantweek.pl . Po dokonaniu rezerwacji zostaje tylko doczekać się wizyty w wybranej restauracji i delektować się pysznymi daniami.

 


Ile restauracji bierze udział w tegorocznej jesiennej edycji wydarzenia?


W jesiennej edycji pod hasłem #KochajJedzenie bierze udział 30 szczecińskich restauracji. Warto odwiedzić każdą. Znajdziecie wśród nich lokale, które od nawet 20 lat istnieją na naszym rynku, a także i najnowsze smakowe perełki!

 

Trzydaniowe doświadczenie restauracyjne!

Popisowe menu: przystawka, danie główne, deser za 49 zł!

 


Czy dania i ogólnie oferta na Restaurant Week jest przygotowywana specjalnie pod kątem tego wydarzenia?


Właśnie tak! Chcemy, aby Festiwal był świetną okazją do zapoznania się na nowo z restauracjami, które lubimy już od dawna, a także z tymi, o których do tej pory nie słyszeliśmy. Staramy się, aby każda edycja Restaurant Week’u była całkowicie nową i w pełni ciekawą dla odwiedzających ofertą.


Jest to już kolejna edycja, która idzie z duchem #zerowaste i szacunku do jedzenia. Szefowie kuchni w pełni wykorzystują składniki dążąc do zmniejszenia ilości wyrzucanych, a jadalnych części np. owoców. Oferta tej edycji Restaurant Weeku przygotowana jest z duchem - Miłości do Jedzenia - oraz wspaniałej pory roku, która już niewątpliwie do nas zawitała.
Jak można zarezerwować stolik? Czy można spóźnić się na wybraną rezerwację? (cóż, korki się zdarzają)


Tak jak wcześniej wspomniałam - www.restaurantweek.pl wybieramy na głównej stronie Szczecin i przed nam pojawi się lista restauracji, które możemy wybrać. Korki? Nie ma problemu - studencki kwadrans będzie wybaczony, jednak pamiętajmy o tym, że inni czekają na swoją kolej. Jeśli nasze spóźnienie wyniesie więcej niż kilkanaście minut restauracja może odmówić przyjęcia gości. Warto więc pamiętać o szybszym wyjściu z domu, a w razie spóźnienia zatelefonować do restauracji - jesteśmy tylko ludźmi!

 


Co jeszcze powinnyśmy wiedzieć o RW?


Propagujemy w dalszym ciągu - Miłość przez szacunek do jedzenia. Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie.

 

Zachęcamy w festiwalu do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Racjonalne gospodarowanie jedzenie może spowodować zniwelowanie nawet 1/3 problemów klimatycznych świata!

 

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!


1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

 

Życzy smacznego!
City Manager Bernadetta Kowalczyk

 

#restaurantweek
#restaurantweekszczecin
#kochajjedzene
#zerowaste