Restaurant Week zaprasza

12.06.2021
Autor: Piotr ŻelachowskI, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Od kilku dni trwa tegoroczna letnia edycja Restaurant Week. O szczegółach rozmawiam z Bernadettą Kowalczyk szczecińskim koordynatorem, tego wielkiego święta dla Miłośników Dobrej Kuchni. Polecamy festiwal i sami mamy już kilka wykonanych rezerwacji.

 

 

Gastronomia wraca do życia! Cały świat wraca do życia! Ale wróćmy na chwilę do początków i przypomnij nam proszę w kilku słowach ideę Restaurant Weeku

 

Restaurant Week to festiwal najlepszych restauracji. Nasza idea ewoluowała i jesteśmy na etapie, na którym z dumą mówię o każdym z elementów festiwalu. Nie tylko dbamy o kulturę spożywania posiłków, uczymy także miłości do jedzenia. Chcemy, aby jak najwięcej gości festiwalowych poznało różne smaki z wielu zakątków Świata. A co najważniejsze naszym priorytetem jest szanowanie jedzenia.

 

Dzięki rezerwacjom festiwalowym restauratorzy wiedzą jak się zatowarować, zatem nie generujemy strat w nieużytych produktach żywnościowych. Wizyty w restauracjach pomagają pielęgnować relacje społeczne, takie wyjście to idealna okazja na spotkanie z przyjaciółką, albo randkę!

 

 

Ile szczecińskich restauracji bierze udział w obecnej letniej edycji?

 

Prawdę mówiąc to wiosenno-letnia edycja, a nawet powiedziałabym, że pandemiczna (śmiech!). W obecnej edycji bierze udział 15 restauracji, bardzo różnorodnych!

 

Jestem szczęśliwa, że pomimo utrudnień, z którymi w obecnych czasach borykają się restauratorzy, udało się zmobilizować i stworzyć kolejną edycję tego restauracyjnego święta.

 

 

Każda edycja Restaurant Weeku ma jakąś ideę przewodnią. Jak to wygląda w tym roku?

 

Hasłem tej edycji jest „Idź na bestsellery!” - każde menu zawiera takie bestsellery restauracyjne, więc nie mogło być lepiej :). W trakcie pandemii oprócz samego hasła „bestsellery” bez dwóch zdań ważne jest słowo IDŹ. W końcu tak długo nie mogliśmy iść do restauracji. Dobrze więc jest IŚĆ na festiwal i skosztować BESTELLEROWE danie.

 

Czy dania i ogólnie oferta na Restaurant Week jest przygotowywana specjalnie pod kątem tego wydarzenia?

 

Oprócz bestsellerów o których wspomniałam wcześniej, znajdziemy tam dania typowo festiwalowe, czyli takie, które zostały stworzone specjalnie z okazji festiwalu.

 

 

Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa / higieny (z wiadomych względów) podczas tegorocznej edycji?

 

Obostrzenia jakie należy przestrzegać zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem. Przy festiwalu mamy dodatkowo wprowadzoną kartę higieny, którą restauratorzy muszą przestrzegać.

 

No i najważniejsze, że mamy przy tej edycji partnera, który zapewnił dostawę środka wirusobójczego do wszystkich restauracji uczestniczących w festiwalu! Pozwoli on na dezynfekcję m.in. stolików :)

 

 

Na koniec kilka słów o konkretnych daniach – w końcu one odgrywają główną rolę – co fajnego można zjeść w Szczecinie? Co sama polecasz?

 

Mamy możliwość odwiedzić różne restauracje i chyba kwestią otwartości na doświadczenie jest to co wybierzemy! Można zjeść dania kuchni azjatyckiej, syryjskiej, wariacje własne na temat kuchni europejskiej.

 

Najważniejsze jest to, że znajdziemy wśród menu opcje dla każdego - bo wegetarianie i weganie również nie wyjdą głodni.


Ja przy każdej edycji polecam odwiedzać miejsca, w których jeszcze nie byliśmy i próbować nowości. Festiwalowa okazja cenowa to świetny pomysł na to, aby podróżować wśród smaków i trafiać w zakątki, o których nie mieliśmy pojęcia!