RestoBar Parkowa 13!

16.05.2019
Autor: Magdalena Oleśniewicz, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

W majowym wydaniu Hot Magazine, zapraszamy Was na kolejną wycieczkę po szczecińskich resturacjach. W tym miesiącu rozmawiamy z Panem Grzegorzem Mierzwą, jednym z szefów kuchni w nowo otwartym lokalu “RestoBar Parkowa 13”. Opowiedział nam między innymio tym co kryje się pod nazwą „kuchnia autorska” , o swoim nagrodzonym w konkursie daniu i nowym wiosennym menu. „Smacznej” lektury!

 

Działacie na szczecińskim rynku od niedawna, jak oceniacie swój debiut na kulinarnej mapie naszego miasta? Macie już swoich stałych klientów? Czy możecie już świętować sukces?


Debiut oceniamy pozytywnie, aczkolwiek nie mamy zamiaru świętować sukcesu. Zdajemy sobie sprawę, że gastronomia to przede wszystkim wysiłek i regularność, a moment pojawienia się samozadowolenia może zrujnować dotychczasowy wysiłek. Tak, mamy już swoich stałych klientów, ale wiemy, że nie możemy spocząć na laurach, jeśli chcemy by pozostali z nami.


Prowadzicie w swoim lokalu kuchnię autorską, możecie nam opowiedzieć coś więcej na ten temat? Na czym polega taki rodzaj kuchni i co znajdziemy w Waszym menu?


Kuchnia autorska to coś więcej, niż sama technika. To w zasadzie filozofia gotowania oparta w dużej mierze na osobowości szefa kuchni. Goście powinni w tym przypadku przyjąć postawę otwartości i potraktować jedzenie jako nowe doświadczenie.


Kuchnia autorska to kuchnia pełna eksperymentów, otwarta na nowe smaki i doznania, to nie tylko garnki,akcesoria kuchenne i umiejętności szybkiego siekania warzyw. Kuchnia autorska nie ogranicza się bowiem tylko do odtwarzania przepisów, to kuchnia tworzona przez indywidualistów, którzy po przez gotowanie wyrażają siebie i cały czas poszukują nowych rozwiązań, nie chcą działać według utartych schematów i zasad.


W naszym menu znajdą Państwo potrawy autorstwa braci, naszych szefów kuchni np. Konfitowane kacze udo z buraczaną kluską śląską podawane na purre z dyni oraz czerwonej kapusty, sos demi glace pomarańczowy. Żeberka wołowe wolno pieczone w sosie bbc oraz japońską zupę ramen, stek z polędwicy wołowej z purre marchewki, warzywami karmelizowanymi, fondantem ziemniaczanym oraz sosem demi glace pieprzowym oraz wiele innych propozycji.


Restobar to połączenie baru mlecznego i dobrej restauracji, skąd pomysł na taką kombinację?


U góry są apartamenty, które są wynajmowane już od dwóch lat. Pomieszczenia, w których znajduje się teraz Restobar, miały być przeznaczone dla banku. Tak się jednak nie stało. Przedsięwzięcie hotelarskie świetnie się w tej lokalizacji sprawdziło, dlatego też postanowiliśmy zrobić tutaj restaurację. Ze względu na charakter miejsca, pierwszą myślą inwestorów był fast food. Stwierdziliśmy jednak, że to nie jest ten kierunek. W końcu doszliśmy do wniosku, że musi tu powstać coś fajnego i jednocześnie ma się obronić ekonomicznie. Połączyliśmy więc bar z restauracją.

 

  

 

"Kuchnia autorska to kuchnia pełna eksperymentów, otwarta na nowe smaki i doznania"

 

Posiadacie w swoim menu danie, które zostało nagrodzone w konkursie Slow Food, „ Na najlepszą potrawę ze śledzia” , na czym polega jego wyjątkowość? Cieszy się ono dużym zainteresowaniem?


Nagrodzone danie jest wyjątkowe przede wszystkim dlatego, że zostało one od podstaw fachowym językiem "złożone" przez szefa kuchni Grzegorza Mierzwę, który tworząc te autorskie danie połączył różnorodność, bogactwo smaków struktur co w rezultacie zaowocowało wzniesieniem śledzia na kulinarne wyżyny. Cieszy się dużą popularnością oraz uznaniem wśród naszych gości. Opinie, które dochodzą z sali na kuchnie od naszych gości konsumujących te danie mówią same za siebie. "W życiu nie jadłem takiego śledzia" ,"wyborny" , "wyśmienity" itp. W skład tego dania wchodzi marynowany śledź w czerwonym winie oraz soku z buraka, purre burak, purre dynia, ziemia z pumpernikla z orzechami,tatar z jabłka oraz marynowana cebulka.

 


Na wielbicieli mocniejszych trunków czeka rozbudowany Cocktail Bar, w którym można napić się różnorodnych drinków. Czy któryś z nich chcielibyście szczególnie polecić?


Wszystkie proponowane przez nas drinki są godne polecenia. W każdym z nich dominująca jest inna nuta smakowa, co przekłada się na ich unikalny charakter. Dzięki temu każdy znajdzie u nas coś dla siebie.


Wasza karta dań jest stała? Czy można zjeść u Was potrawy sezonowe? Wprowadzacie co jakiś czas nowości czy bazujecie na potrawach już sprawdzonych?


Jest to nasza pierwsza karta, odniosła ona wielki sukces, pewne pozycje z niej sprzedają się ponad nasze oczekiwania. Jesteśmy w trakcie wprowadzania nowej karty, której premiera jest planowana po świętach Wielkanocnych, nie zabraknie w niej najlepszych pozycji z tej starej karty.Dojdzie dużo nowych dań bogatych w produkty sezonowe dostarczanych od lokalnych dostawców, bo jak wiadomo produkt wysokiej jakości i świeżości to najlepszy materiał na stworzenie wspaniałych i niepowtarzalnych dań, które pozostaną w sercach i pamięci naszych gości, którzy będą zawsze chętnie do nas wracać.

 

 

ul.Parkowa 13
tel. 662 266 145

kontakt@parkowa13.com


www.parkowa13.com
www.facebook.com/parkowa13

 

RESTOBAR PARKOWA 13!

RESTOBAR PARKOWA 13!