Same Sushi

07.03.2024 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Michał Szałkiewicz

W sercu Szczecina powstało wyjątkowe miejsce - Same Sushi, które z pasją i zaangażowaniem przenosi swoich gości w autentyczny świat japońskiej kulinariów. Same Sushi, restauracja założona z miłości do prawdziwej, japońskiej kultury sushi, szybko zdobyła serca mieszkańców i turystów poszukujących oryginalnych doświadczeń smakowych. Rozmawiamy z założycielami tej restauracji, by odkryć inspiracje stojące za jej powstaniem, unikalne potrawy i sposoby na przetrwanie wyzwań, jakie niesie współczesny świat.

 

 

 

 

hot°: Co zainspirowało Was do otworzenia Same Sushi i jak Wasza pasja do sushi przełożyła się na otwarcie tej restauracji?

 

Do otworzenia Same Sushi zainspirowała nas chęć wprowadzenia w Szczecinie prawdziwej, japońskiej kultury. Dzięki stworzeniu naszego autentycznego miejsca mieliśmy możliwość ustalenia wszystkiego na własnych zasadach, wprowadzenia autorskich, nowych w naszym mieście przepisów i połączeń. Chcieliśmy stworzyć miejsce, gdzie goście mogą doświadczyć oryginalnych smaków sushi w przyjemnej atmosferze.

 

hot°: Czy moglibyście opowiedzieć więcej o procesie selekcji ryb i innych składników używanych w Waszych daniach? Jakie muszą spełniać kryteria?

 

Przy selekcji ryb i innych składników kładziemy nacisk na ich jakość, świeżość i pochodzenie. Współpracujemy z zaufanymi dostawcami, którzy zapewniają nam najwyższą jakość składników. W Szczecinie wyróżnia nas dobór naszych unikatowych ryb takich jak seriola olbrzymia, mięso z rekina czy marynowana przez nas makrela. Każda ryba którą podajemy gościom jest przygotowywana przez nas zaczynając od obrobienia przez wszelkiego rodzaju marynaty po wydanie jej do waszych rąk.

 

 

hot°: Włączenie sushi z rekinem do Waszego menu jest dość niekonwencjonalne. Czy możecie podzielić się historią wprowadzenia takich niezwykłych dań?

 

Wprowadzenie rekina do naszej restauracji łączyło się już od dnia gdy ustaliliśmy nazwę lokalu. SAME z języka japońskiego oznacza rekin. Naszym celem było wprowadzenie do menu dań, które będą nie tylko smaczne, ale też niezwykłe i zaskakujące dla naszych gości.

 

hot°: Na Waszej stronie wyróżniony jest Sushi Master Filip Saks. Co wyróżnia jego podejście do przygotowywania sushi w świecie kulinarium?

 

Filip od kilku lat pracuje jako sushi szef i mimo ogromnego już doświadczenia wciąż pogłębia swoją wiedzę na temat japońskich technik sushi oraz samej kultury kraju. Praca z sushi wymaga ciągłego rozwoju i chęci wyszukiwania nowych rozwiązań i sposobów co na pewno można przypisać Filipowi.

 

 

 

hot°: Branża restauracyjna napotkała wiele wyzwań w ostatnim czasie. Jak Same Sushi dostosowało się do zmieniających się okoliczności, takich jak pandemia i jej konsekwencje?

 

Otwierając naszą restaurację zdawaliśmy sobie sprawę z jakimi zmianami możemy się spotkać. Staramy się wychodzić na przeciw i przywrócić kontakt oko w oko z sushi szefami. Siedzenie naprzeciwko sushi szefa nie tylko zapewnia unikalne i edukacyjne doświadczenie kulinarne, ale także umożliwia bezpośrednie interakcje.

 

hot°: Wasze menu oferuje różnorodne opcje sushi. Które danie uważacie za pozycję obowiązkową dla osób odwiedzających Was po raz pierwszy i dlaczego?

 

Przez różnorodność naszego menu na pewno ciężko byłoby wybrać nam tylko jedną, flagową pozycje. Jednakże jedna z rolek którą najbardziej możemy się szczycić to nasz rainbow mak z seriolą olbrzymią. Seriolę sprowadzamy prosto z Japonii, jest to jeden z najbardziej zaskakujących w naszym menu smaków.

 

 

hot°: Sztuka przygotowywania sushi jest głęboko zakorzeniona w tradycji. Jak balansujecie pomiędzy tradycyjnymi technikami a innowacyjnymi podejściami w Waszym menu?

 

W naszym lokalu staramy bazować się na oryginalnych japońskich technikach. Chcemy móc przekazywać nie tak oczywistą wiedzę i tradycje naszym gościom.

 

hot°: Atmosfera restauracji odgrywa kluczową rolę w doświadczeniach kulinarach. Jak udało Wam się stworzyć atmosferę w Same Sushi, aby podnieść przyjemność z degustacji Waszych potraw? Jak sprawdza się Wasz centralnie położony sushi bar?

 

Przy samym planie tworzenia lokalu ważne było dla nas stworzenie przytulnego miejsca dla naszych gości. Ciepłe światła i wygodne fotele sprawiają że spędza się u nas czas komfortowo. Nasz centralnie położony sushi bar tworzy dynamiczną atmosferę, gdzie nasi goście mogą obserwować przygotowywanie potraw.

 

 

hot°: Świat kulinarny jest zawsze w ruchu. Czy są jakieś nowe trendy czy techniki w przygotowywaniu sushi, które chcielibyście zbadać lub włączyć do Waszego menu?

 

Nowością którą wprowadziliśmy jako pierwsi w Szczecinie są nasze kolacje sushi experience w stylu omakase gdzie to my wybieramy wyselekcjonowane dania do degustacji dla naszych gości. Nie tyle co chcemy wprowadzać nowe trendy a sprowadzać Japonię poprzez jakościowe produkty „spod lady” i eksperymentowanie ze składnikami.

 

 

hot°: Spoglądając w przyszłość, jakie są Wasze aspiracje dla Same Sushi? Czy macie plany na rozwój, ewolucję menu lub inne projekty, o których możecie nam opowiedzieć?

 

Na wiosnę planujemy wprowadzenie małego omakase. Będzie to uproszczona wersja naszego klasycznego omakase, dostępna 7 dni w tygodniu bez wymaganej wcześniej rezerwacji wraz z którą do naszego menu dojdą desery i zupy. Chcemy wyjść na przeciw oczekiwaniom naszych gości. Jednym z dużych projektów na których aktualnie głównie się skupiamy są warsztaty prowadzone przez naszego sushi szefa Filipa Saksa organizowane we współpracy z Kulinarnym Atelier. To okazja do nauki podstaw sushi pod okiem specjalisty.

 

 

SAME SUSHI

Piłsudskiego 18/U3 Szczecin

tel: +48 690 632 361

mail: [email protected]

 

https://www.facebook.com/samesushiszczecin

https://www.instagram.com/samesushi.pl

https://www.tiktok.com/@samesushi.pl

 

 

Same Sushi

Same Sushi

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.