Za tymi drzwiami uczy się przyszłość szczecińskiej gastronomii

25.03.2021
Autor: Dorota Fetings-Buczyńska, Zdjęcia: Julian Masewicz

Serdecznie przedstawiamy Państwu projekt „Praktyka drogą do zatrudnienia” realizowany w partnerstwie Top Projekt Akademia a Studiem Kulinarnym Bataty Magdalena Światły. Dzięki funduszom Unii Europejskiej młodzież Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie już trzeci rok ma możliwość zdobycia dodatkowych kompetencji.

 

Za tymi drzwiami uczy się przyszłość szczecińskiej gastronomii!

 

 

Celem projektu jest nabycie praktycznych umiejętności oraz kwalifikacji zawodowych zwiększających szansę na zatrudnienie na lokalnym rynku pracy.Uczniowie przez 2 semestry pracują w restauracji ćwiczeniowej pod kierunkiem „zawodowców” kucharzy i kelnerów z hoteli i restauracji Szczecina.

 

Raz w semestrze uczniowie mają możliwość przygotowania potraw ze znanymi kucharzami, laureatami znanych programów i konkursów kulinarnych.Do tej pory studio odwiedził między innymi: Paweł Salamon- Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski 2016 z zarazem najwyższego trofea kulinarnego w Polsce.

 

Zdobywca wyróżnienia w kategorii Młody Talent 2017 podczas Gali 100 BEST Restaurants Poland. Oraz Krzysztof Marciniak (Szef Kuchni i właściciel Bistro66400 i Foodtastic catering, doradca kulinarny,  gotował m.in. dla klubu Manchester United, Tonego Blair, Madonny, Eltona John, Paris Hilton, Lennox Lewis, Prezydentów Lecha Wałęsy i Aleksandra Kwaśniewskiego.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

W czasie trwania projektu organizowane są kursy: Barman, Barista czySommelier. Uczniowie  uczą się od najlepszych regionalnych specjalistów w branży.Do tej  pory szkolenie barmańskie odbywało się w „17 schodach Cocktail Bar”, „Barista w QualiaCaffe” a Sommelier w „Wineland” pod okiem Dominika Węsierskiego.

 

Wszystkie szkolenia kończą się uzyskaniem certyfikatu. Na początku drogi młodych gastronomów, nie można wymarzyć sobie lepszych kwalifikacji.

Typowy dzień warsztatów kulinarnych to praca, która odbywa się co 3 tygodnie w poniedziałki, wtorki i środy w 10 osobowej grupie.Tematyka jest bardzo różnorodna –od dań tradycyjnych po kuchnię japońską czy tajską. Młodzież sama może zaproponować tematykę kolejnych zajęć.

 

 

Uczą się tego, czego chcą. Wieczorem po przygotowaniu dań siadają i przy wspólnym stole spożywają własnoręcznie przygotowane potrawy. Teraz, w dobie pandemii i odosobnienia jest to bardzo istotny element szkolenia- czas spędzony razem z koleżankami i kolegami.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Projekt „Praktyka drogą do zatrudnienia” to ciekawa roczna przygoda oraz początek gastronomicznej drogi. Oprócz certyfikatów: Kucharz, Barman, Barista, Sommelier i Czeladnik Kelner ma jeszcze wartość dodaną – spędzanie czasu w przyjaznym gronie.

 

Jest to rok poświęcony na wspólnym gotowaniu i długich rozmowach przy stole. Co jest bardzo wartościowe, mając na uwadze czas pandemii.Niejeden absolwent stwierdził, że był to najlepszy czas w jego życiu i z chęcią by go powtórzył.

 

Szkolenie „Praktyka drogą do zatrudnienia” zostało dofinansowane na kwotę 1 226 440,00.