Autentyczna kuchnia koreańska w dzielnicy Schöneberg

19.10.2023 0 komentarzy
Autor: Marek Defée, Zdjęcia: Wioletta Defée // Marek Defée

Autentyczna kuchnia koreańska w dzielnicy Schöneberg. Leberstraße to spokojna ulica w dzielnicy Schöneberg. Nazwana na cześć Julius Lebera, polityka Socjaldemokratycznej Partii Niemiec(Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD), uczestnika niemieckiego ruchu oporu przeciwko reżimowi nazistowskiemu (1891-1945). To bardzo ciekawy rejon tej dzielnicy. Kilkaset metrów stąd, przy Hauptstraße 155 mieszkał w latach 1976-1979 David Bowie, którego „berliński okres” uznawany jest za bardzo ważny i legendarny. Również niedaleko stąd, w  środy i soboty przy Crellestraße odbywa się Crelle Markt, rynek turecki, specjalizujący w świeżych owocach i warzywach w naprawdę bardzo atrakcyjnych cenach.  Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie" 

 

 

 

Z kolei niecały kilometr stąd mieści się istniejący od 1997 roku klub Havanna, któremu w książce @OffBerlin. Przewodnik alternatywny został poświęcony cały podrozdział. Na czterech piętrach można tu się bawić przy różnych rytmach, od salsy, bachaty i kizomby, po hip-hop, rnb, reggae i pop. Można też wziąć lekcję salsy, a umiejętności wykorzystać na parkiecie jeszcze tego samego wieczoru. Ponadto ulica ta ma jeszcze jedną bardzo ciekawą tajemnicę, którą podzielimy się w osobnym artykule.

 

 

Gokan to mała restauracja, znajdująca się przy Leberstraße 9, niedaleko skrzyżowania z Kolonnenstraße, prawdopodobnie najstarszą ulicą w dzielnicy Schöneberg. To świetny wybór zarówno na lunch, jak i popołudniową, albo wieczorną wizytę. Lokal specjalizuje się autentycznej kuchni koreańskiej, a jego obsługa pochodzi w całości z tego niezwykle ciekawego, również pod względem kulinarnym kraju Azji Wschodniej. Będąc tu pod koniec sierpnia w środku dnia, wybraliśmy małe co nieco spośród propozycji lunchowych.

 

Fantastyczne Kimchi – Jon, placki z kimchi, świetne bibimbap, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, pasta z fasoli, a do tego koreańska wódka ryżowa. Wszystko bardzo nam smakowało, ale niestety dalsze plany kulinarne na ten dzień nie pozwoliły na większą ucztę. Jednak z pewnością tu wrócimy, aby późniejsza porą popróbować tutejszego koreańskiego BBQ, albo dania o nazwie Namu – Zim, mostka wołowego z warzywami i grzybami, gotowanego na parze na naturalnych tacach z drzewa cyprysowego. Spodobał nam się również skromny, wręcz ascetyczny, ale bardzo ciekawy wystrój lokalu, który bardzo polecamy, jako kolejne nowo odkryte miejsce na kulinarnej mapie Berlina.

 

 

 

 

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.