Odwiedzamy Berlin: Najlepsze berlińskie kebaby!

15.09.2016 2 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum lokali

Berlin to kilkumilionowe miasto, wielkie centra handlowe, mnóstwo znanych muzeów, popularne zoo. To wszystko opisujemy dla Was w naszym, comiesięcznym cyklu artykułów. Ale czasami warto spojrzeć na to wyjątkowe miasto z bardziej przyziemnego punktu widzenia i napisać kilka słów na przykład … o jedzeniu. Z czego słynie Berlin w tym temacie? Oczywiście z curry wurstów i kebabów! A zatem we wrześniowym artykule poruszamy niezwykle ważny temat jakim są berlińskie kebaby ;). Po krótkich rozeznaniu wśród znajomych wybraliśmy dla Was siedem propozycji. Jak to mówi mój kolega: „Dobry berliński kebab to taki: w których pracownicy machają nożami, jakby dyrygowali orkiestrą!”…

 

 

Mustafa Kebab
Legendarny kebab prowadzona przez Mustafę i jego kuzynów!. W menu mamy w zasadzie tylko trzy pozycje. Kebab w bułce, durum i wersję wegetariańską. Mięso tylko drobiowe, trzy rodzaje sosów oraz absolutny hit – grillowane warzywa. Odwiedzając Mustafę warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu, gdyż w godzinach szczytu możemy spodziewać się liczącej do 100 osób kolejki. Byłem, odstałem swoje, kebab pyszny!
Mehringdamm 32
www.mustafas.de

 

 

Rüya Gemüse Kebab
Skromna budka z dobudowanym, drewnianym tarasem. Na czerwonej markizie widnieje napis „Rüya Gemüse Kebab” i tyle w temacie atrakcji wizualnych. Najważniejsze, ze wszystkie składniki serwowanych tu dań są świeże, mięso smakuje dobrze (co nie jest oczywistością w przypadku wielu bud z kebabami), obsługa miła, choć niezbyt rozmowna, chyba dlatego, że kolejka jest długa i tym samym tempo serwowania wysokie.
Hauptstraße 133
www.facebook.com/ruyagemusekebab

 

 

Prime Kebab
Jest to popularne miejsce na dobrego kebaba w samym sercu berlińskich atrakcji turystycznych. Nie ma prawie żadnego stolika do siedzenia, ale ich jedzenie jest bardzo smaczne. Personel sympatyczny i rozmowny. W ofercie oprócz kebabów, znajdziecie również falafel i kilka innych, klasycznych potraw. Jak reklamują się właściciele tego miejsca, ponoć można u nich zejść najlepszą baklawę w Berlinie.
Lindenallee 28

 

 

Döner Turm
Restauracyjka oferuje dosyć egzotyczne połączenie: tureckich, azjatyckich i niemieckich specjalności. Czyli w praktyce - oprócz kebaba, można zamówić dania chińskie i niemieckie curry wursty. Ale, ale … nie wpływa to jakość głównej oferty czyli kebabków. Są dopracowane – mięso jest kompletnie halal, czyli przygotowane zgodnie z muzułmańską tradycją. Keczup i inne sosy są własnej roboty, w tym jeden wyjątkowo ostry. Naciąłem się;)
Wilhelmshavener 1

 

 

Tadim

To miejsce, przekonuje do siebie: wysoką jakością mięsa (restauracja cały czas to podkreśla) oraz sekretną mieszanką ziół, która ciekawie modyfikuje smak. Ponadto Tadim wyróżnia chleb własnej roboty, bardzo często świeżo wyciągniętego z piekarnika! Ofertę uzupełnia również własnej roboty turecka pizza, kilka zup i zmieniająca się codziennie oferta lunchowa oraz super, słodkie deserki. Bardzo ciekawe miejsce, warto!
Adalbertstraße 98
www.tadim-lahmacun.de

 

 

Kaplan Döner
W godzinach popołudniowych przed lokalem ustawia się spora kolejka oczekujących. Trzech mężczyzn uwija się z prędkością światła, więc czas oczekiwania nie jest porażający. Lokal jest klasycznie mały, kilka stolików i to wszystko. Ale nie o to chodzi, w końcu ważny jest smak kebaba, który w tym przypadku jest bliski ideału. Miejsce znane wśród wielu, moich szczecińskich znajomych.
Müllerstraße 153

 

 

Hakiki
Kolejny mały kebab, taka już chyba turecka tradycja. W każdym razie mimo małej przestrzeni, w lokaliku rano widać wielką kulę mięsa (naprawdę robi wrażenie!), która pod koniec dnia znika prawie do zera. Widziałem to na własne oczy, ponieważ jednego dnia byliśmy dwa razy ;). Miejsce znane wśród berlińczyków, którzy przyjeżdżają tam z całego miasta, co tłumaczy ten fenomen. Ponadto dobre dodatki i spory wybór sosów.
Tromsöer Straße 3

 

Komentarze

Komentarze

Fred
14:54 07.09.2020
jeszcze kilka lat temu Hakiki Kebab był najlepszy, jednak powoli wszystko zaczęło się psuć. Na Osloer Str. mają naprawdę super mięso, najlepiej podjechać wieczorem kiedy jest duży ruch i mięso cały czas schodzi na wysokich obrotach. jednak chyba ze dwa lata padła im grzałka w opiekaczu do bułek i bułki już nie są tak smaczne jak kiedyś, w czasach pandemii pojawiły się problemy z wysokiej jakości warzywami.... i ogólnie kebab się zepsuł, jednak wyjątkowe mięso, bardzo dobre sosy.... Na Muler Str. z pół roku nie grzeje im jedna grzałka i mięso zawsze mieli troszkę mniej smaczne , jednak w czasach gdy obie grzałki dobrze dopiekały bułki, wolałem zdecydowanie zjeść w tym punkcie. Tutaj niestety czasy pandemii zrobiły większe spustoszenie, zmieniła się troszkę ekipa, zepsuła się jakość warzyw, a i higiena obiektu i produktów podupadła, także od pewnego czasu zatrucie po takim kebabie nie jest...
0
0
Fred
15:00 07.09.2020
Mustafa - zdecydowanie przereklamowany, mięso z kurczaka super, ale w śladowej ilości, więc zdecydowanie jestem zdziwiony tymi kolejkami i całą tą promocją internetową, sama bułka niewiele ma wspólnego z dobrą dobrze upieczoną bułeczką....o chrupkości w ogóle nie słyszała.
0
0
Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.