Co jeść, jeśli mamy chorą tarczycę? Kilka słów o niej.

21.01.2016 0 komentarzy
Autor: Justyna Wichlińska, Zdjęcia: Archiwum Justyny Wichlińskiej

Postanowiliśmy wprowadzić cykl, który zachęci Was między innymi do lepszej organizacji swojego dnia pod względem żywieniowym. Co zrobić, aby dobrze jeść? Albo inaczej.. co zrobić, aby jeść zdrowo i w odpowiedniej formie? Na te oraz inne pytania będzie odpowiadała nasza ekspertka: Justyna Wichlińska. Możecie się spodziewać sporej zachęty do aktywnych działań, do czytania etykiet, do spożywania jedzenia, które nie będzie powodowało u Was problemów z wagą i wielu, wielu innych aktywności.

 


Tarczyca, to gruczoł wydzielania wewnętrznego umiejscowiony u ludzi w przednio-dolnej części szyi. Rolą tarczycy jest wydzielanie hormonów tarczycowych, do których należą trójjodotyronina oraz tyroksyna. Hormony te zwiększają przemianę materii.

 

Jak rozpoznać chorą tarczyce?


Pierwszymi symptomami mogą być m.in. zmęczenie, brak siły, rozdrażnienie, wzdęty brzuch, senność, spadek lub nabieranie wagi, zaparcia lub biegunki. Nieleczona tarczyca może prowadzić nawet do depresji! Jest to związane m.in. z ogólnym zwolnieniem tempa metabolizmu w organizmie.

 

Jak leczyć tarczyce?


By poprawić stan zdrowia konieczne jest wyeliminowanie z diety pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, które działają toksycznie. Samo leczenie farmakologiczne nie wystarczy, o czym często niestety nie informują lekarze. Konieczne jest zastosowanie diety bezglutenowej, która wcale nie jest (tak jak większość myśli) niedobra, nudna czy droga, a produkty trudno dostępne. Moi pacjenci, którzy zaczęli, stosować odpowiednią dieto-terapię, w końcu dobrze się czują i mogą cieszyć się życiem.

 

 

Wszystko o diecie bezglutenowej


Wiele osób uważa, że stosowanie diety bezglutenowej jest prawdziwą udręką - uwierzcie mi, wcale tak nie jest!
Istnieją zamienniki, które chory może stosować w codziennej diecie. Żegna się z makaronem pełnoziarnistym, na rzecz makaronu ryżowego, gulasz podaje z kaszą gryczaną, a nie jęczmienną, kaszę manna czy kluski lane zamienia na ryż z jogurtem i owocami lub cynamonem! Dieta bezglutenowa w jadłospisach moich pacjentów obfituje w kasze jaglaną, która jest uważana za królową kasz, gdyż zawiera najwięcej białka, a do tego gdy odpowiednio nauczymy się ją przyrządzać - smakuje rewelacyjnie!

 


Naprawdę wystarczy kilka fajnych bezglutenowych przepisów i można nauczyć się żyć z tą dietą, a nawet ją polubić. W jadłospisach moich podopiecznych nie ma miejsca na nudę, zawsze staram się, by przepisy były urozmaicone, a zarazem proste; produkty łatwo dostępne i niedrogie.


Najprzyjemniejsze są efekty. Wszyscy moi pacjenci odzyskali siły i wreszcie nie chodzą spać o 20:00:)


Osoby chore na tarczyce powinni wspierać ją, a nie zatruwać glutenem, który działa bardzo szkodliwie, hamuje procesy metaboliczne, dlatego m.in. bardzo ciężko jest pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety mało się o tym mówi, ale mam nadzieje że w najbliższym czasie to się zmieni.

 

 

Kontakt z Justyną:

691 591 647

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.