Bohema zaprasza na wiosnę!

06.04.2018
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Mieszcząca się na obrzeżach centrum Szczecina restauracja Bohema jest idealnym miejscem na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną kolację czy biznesowe rozmowy. Przyciąga niepowtarzalnym klimatem i doskonałym jedzeniem. Bohema to kompozycja aromatów kuchni śródziemnomorskiej i tradycyjnych smaków. W myśl formuły Slow Food potrawy są przygotowane w oparciu wyłącznie o świeże produkty. Znajdziecie tu szeroki wybór dań zmieniających się wraz z porami roku. Rozmawiamy z Panią Izabelą Szukiewicz, współwłaścicielką Bohemy.

 

hot°: Swoje dania przygotowujecie według formuły Slow Food, czy możecie przybliżyć nam tę filozofię?

 

Wbrew temu jak „slow food” jest kojarzone przez większość ludzi, nie jest to przeciwieństwo fast food. Filozofia „slow food” skupia się na ochronie i pewnego rodzaju kulcie tradycyjnej kuchni odpowiedniej dla każdego regionu świata oraz związanymi z tym sposobami uprawy roślin i hodowli zwierząt. W naszej restauracji bazujemy właśnie na regionalnych certyfikowanych produktach.

 

hot°: Specjalizujecie się w kuchni śródziemnomorskiej, w szczególności w rybach i owocach morza, jakie ciekawe gatunki ryb można u Was skosztować?

 

Na pewno polecałabym tuńczyka (w naszym menu zawsze mamy świeżego!), poza tym: calamaretti, vongole, mule, dorsz atlantycki oraz niejakiego diabła morskiego (brzmi egzotycznie, smakuje pysznie!)

 

  

 

hot°: Oferujecie szeroki wybór dań zmieniających się wraz z porami roku, jakie propozycje znajdą się w wiosennej karcie?

 

Póki co nie chcemy zdradzać szczegółów, ale oczywiście na wiosnę, tak jak do tej pory, będziemy wciąż bazować na dostępnych sezonowo regionalnych produktach. Planujemy skupić się na świeżych dodatkach warzywnych, jak i całych skomponowanych z nich daniach – pojawi się u nas m.in. szczaw, groszek cukrowy, szparagi, botwina w formie chłodniku, jak i zupy z młodych buraków na ciepło.

 

Będziemy chcieli, aby do łask wróciły zapomniane, a niektórym w ogóle nie znane polskie warzywa takie jak topinambur, czy skorzonera, które stanowią doskonałe uzupełnienie do dań mięsnych i rybnych, które wciąż będą gościć w naszym menu, choć w kilku nowych odsłonach.

 

Nasz szef kuchni wraz ze swoją załogą stara się łączyć najnowsze techniki gotowania takie jak sous – vide i elementy kuchni molekularnej z podstawowymi technikami takimi jak marynowanie na sucho i na mokro, wędzenie, pieczenie, flambirowanie.

 

Na pewno w naszym sezonowym menu pojawi się połączenie tych technik. Zdradzić możemy, że tak jak wcześniej wspominaliśmy znajdą się zapomniane polskie warzywa i niecodzienne połączenie różnego rodzaju alkoholi z owocami morza. Jednym z tego typu dań, którymi możemy się pochwalić są krewetki flambirowane w koniaku z salsą z kopru włoskiego, czy carpaccio z tuńczyka z żelem cytrynowym i orientalno-czekoladową salsą.

 

Wychodząc naprzeciw aktualnym trendom, w nowym sezonie postaramy się zaskoczyć naszych gości, czymś rzadko spotykanym. Możecie spodziewać się u nas między innymi fioletowych ziemniaków czy żółtego buraka. Reszta niech na razie pozostanie tajemnicą, ale na pewno dołożymy wszelkich starań aby nasi goście wychodzili zadowoleni i wracali do nas jak najczęściej.

 

  

 

  

 

hot°: Posiadacie piękny ogród działający w okresie wiosenno-letnim, w którym na zamówienie  organizujecie Garden Party. Czy jest duże zainteresowanie tego typu ofertą?

 

Tak, na zamówienie klientów organizujemy w sezonie letnim grillowe spotkania. Mamy specjalny ogródkowy domek z piecem do pizzy, grillem, w którym przygotowujemy menu Garden Party. Cieszy się to dużym zainteresowaniem klientów tym bardziej, że nasz ogródek jest bardzo duży i możemy przygotować party nawet na 60 osób.

 

 

hot°: W swojej restauracji dysponujecie też bogatą kartę win zarówno uznanych producentów jak i tych pochodzących z małych winnic. Czy Wasi goście mogą liczyć na pomoc w doborze najlepszego gatunku do swojego dania?

 

Nas personel regularnie poznaje nowe wina, wybór w karcie zaspokoi najbardziej wymagających klientów. Na pewno doradzimy, które wino wybrać, pokażemy nowości w karcie win. Często, przy okazji serwowania menu degustacyjnego, jak w przypadku imprezy Restaurant week tworzymy propozycje win do każdego dania. Goście mają okazję wówczas spróbować naszych dań w akompaniamencie odpowiednio dobranych win.

 

 

 

Wojska Polskiego 67

tel: 91 433 22 30

www.bohema.szczecin.pl

www.facebook.com/bohemaszczecin

www.instagram.com/restauracjabohema