Choco Kebab – inna odmiana słynnej tureckiej potrawy

13.09.2023 0 komentarzy
Autor: Marek Defée, Zdjęcia: Wioletta Defée, Katarzyna Defée.

Choco Kebab – inna odmiana słynnej tureckiej potrawy . Historia dania, znanego wszystkim pod nazwą kebab, sięga czasów starożytnych. Jego współczesną wersję stworzył prawdopodobnie Kadir Nurman [1933-2013], turecki kucharz, gastarbeiter, który w latach 60. wyemigrował do Niemiec, a ostatecznie trafił do Berlina Zachodniego. W 1972 r. na fali powstających budek fastfoodowych, prowadzonych przez emigrantów, otworzył stoisko z kebabem przy Dworcu Zoo. To właśnie on zbudował pierwszy pionowy ruszt do opiekania mięsa. W skład kanapki z płaskiego cienkiego chleba wchodziły mięso baranie i sałatka. Artykuł powstał dzięki uprzejmości Marka Defee wydawcy książki "Off przewodnik po Berlinie" 

 

 

 

 

 

 


Dziś ilość punktów serwujących to popularne danie w różnych odmianach, szacuje się na około cztery tysiące w Berlinie, a w całych Niemczech kilkadziesiąt tysięcy. Dzienna krajowa konsumpcja u naszego zachodniego sąsiada to dwa miliony sztuk, z czego z pewnością dobre dziesięć procent przypada na Berlin.


Pytanie, który kebab jest najlepszy w Berlinie, budzi często duże emocje. Każdy ma swój ulubiony, ze względu na walory smakowe, także pewnie z powodu przyzwyczajenia do miejsca, lub też jakieś wspomnienia, czy przeżycia łączące kogoś z danym miejscem. Akurat ten, o którym piszę poniżej, czyli Choco Kebab, jest zupełnie inny niż wszystkie pozostałe w stolicy Niemiec.


Jedyny wspólny element dla tradycyjnych kebabów i Choco Kebaba, to szpikulec, na który w przypadku tego drugiego nadziany jest blok w kształcie walca z mieszanki białej i ciemnej czekolady, obracający się powoli w specjalnym urządzeniu schładzającym. Wspomniana czekolada to kombinacja dwóch różnych warstw: z orzechów laskowych i białej czekolady. Dodatkowo do jej produkcji użyte zostało kakao pochodzące z Ameryki Centralnej oraz pasta z orzechów laskowych.

 

 

Czekolada ta zeskrobywana jest przy pomocy obieraczki do ziemniaków, lub podobnego narzędzia, na małą szufelkę gastronomiczną. Tak powstałe wiórki układane są na specjalnym słodkim naleśniku/placku (choco pita), upieczonym na miejscu na bazie miksu z mąki kukurydzianej, z dodatkiem naturalnych aromatów cytryny i migdałów. Do tego słodki sos, trochę bitej śmietany, jakieś inne dodatki. Placek składany jest podobnie jak kebab dürüm, w Polsce znany jako rollo.

 


Całość nadspodziewanie smaczna, deser podawany jest na talerzu. Ciekawe jest to, że danie to stanowi koncept gastronomiczny włoskiej firmy Techfood. Pierwszy raz widziałem w Berlinie punkt z Choco Kebabem w 2015. roku przy Schönhauser Allee w dzielnicy Prenzlauer Berg [potykacz na jednym z załączonych zdjęć]. Obecnie danie to można spróbować w małej kawiarence Daisy Cafe, znajdującej się przy Mehringplatz 36, niedaleko stacji U-Bahn Hallesches Tor.

 

Miejsce bardzo przyjemne, obok znajduje się nieduży park. Siedząc przy stoliku na zewnątrz można podziwiać 19 – metrową Kolumnę Pokoju [Friedenssäule], wzniesioną w 1843 roku, która zwieńczona jest mosiężnym statusem Victorii, bogini zwycięstwa.

 

Mail: [email protected]

tel. 516 155 324

 

www.offberlin.pl 

www.facebook.com/offprzewodnikpoberlinie

www.instagram.com/offprzewodnikpoberlinie

www.twitter.com/OAlternatywny

www.youtube.com/channel/UCN2X954CK0LM-S-_eP2xlzw

 

 

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.