Hot poleca 8 dobrych Pizzerii!

08.11.2019 0 komentarzy
Autor: Magdalena Oleśniewicz, Zdjęcia: Archiwum miejsc

Nie ma chyba osoby na tym świecie, która nie lubiłaby pizzy. Jesteśmy pewni, że każdy z Was posiada swoją ulubioną pizzerię, którą chętnie odwiedza. Zapytaliśmy Was na naszym fanpage'u o Wasze sprawdzone miejsca i jak zawsze podsunęliście nam kilka świetnych pomysłów. W naszym październikowym felietonie przedstawiamy Wam osiem wybranych miejsc, w których zjecie naprawdę wyjątkową pizzę. Smacznej lektury!

 

Przeczytaj także >RESTAURANT WEEK STARTUJE 16 PAŹDZIERNIKA!<

 

Bazylia i Oregano

 

  


Łączą tradycję z nowoczesnością, smak z zapachem i estetyką posiłku,
a także atmosferę z pasją do gotowania. Wszystkie dania są przygotowywane ze świeżych, wysokiej jakości składników, a obsługa zawsze przychylna prośbom Klienta. Zapraszają mięsożerców, wegetarian, miłośników kuchni śródziemnomorskiej, ziół, oliwy i serów… słowem wszystkim, dla których liczy się jakość posiłku. Pizzeria znajduje się w Szczecinie i działa od listopada 2016 roku. W menu poza pizzą znajdziecie – makarony i obfite sałatki, tworzone wyłącznie z najlepszych warzyw i dodatków. Przygotowują klasyczne włoskie pizze oraz autorskie propozycje, które zaskoczą Was swoją oryginalnością i nowym smakiem. W menu znajdziecie sycące makarony: z kurczakiem, ze szpinakiem i fetą, z krewetkami, czy zapiekany z boczkiem.


ul. Fioletowa 10 | tel. 91 463 06 30 | www.fb.com/bazyliaioreganoo
www.bazyliaioregano-szczecin.pl

 

 ________________________________________________________

 

Kuchnia Kraftowa

 

  


Kuchnia Kraftowa to nowa restauracja w centrum Szczecina. Korzystają tylko z prawdziwych produktów, wędliny zamawiają z Włoch, feta przyjeżdża z Grecji, pomidory na sos spod wzgórz Wezuwiusza a Oscypek z Pienin. Wszystko co podają, zostało przygotowane od podstaw. Od ciasta do pizzy po majonez w sosie czosnkowym ! Jedyne przyprawy to laski cynamonu, gwiazdki anyżu, goździki, sól, cukier i pieprz. Serwowana tutaj pizza, jak zapewniają właściciele jest „inna niż wszystkie”. Oprócz tego spróbujecie tutaj nieoczywistych dań i deserów, które są tworzone bez kompromisów. Czekają tutaj na Was kraftowe piwa oraz napijecie się włoskiego wina. Teraz możecie również spróbować dań na dowóz. Restauracja znajduję się w wąskiej uliczce na prawo od Centrum Informacji Turystycznej przy Kaskadzie.


ul. Tkacka 2a | tel. 91 433 73 37
www.tkacka2.pl | www.fb.com/kuchniakraftowa

 

________________________________________________________

 

Kuluary by Pizza Paltotini

 

  


Restauracja powstała z chęci stworzenia przyjemnego, niezobowiązującego miejsca, gdzie rodziny i przyjaciele mogą spędzać czas zapominając na chwilę o pędzie świata. Są jak najbardziej całym sercem za ideą Slow Food i Slow Life. Chcieliby, aby ich klienci przekraczając próg Kuluarów porzucali stresy, sprawy straszliwe pilne i delektowali się jedzeniem spokojem i towarzystwem. Zdecydowanie kameralne miejsce w którym podawane dania są proste, smaczne i zawsze ze świeżych składników. Zjecie tutaj m.in. wyśmienite włoskie makarony, Risotto w kilku odsłonach, sałatki, rozgrzewające zupy. Nie zabraknie tutaj również dań głównych takich jak np. Saltimbocca czyli Schab z Szynką Parmeńską podawany na szpinaku z gnocchi podsmażanymi na maśle z fasolką szparagową, suszonym pomidorem i szałwią.


ul. Św. Jacka Odrowąża 2 | tel. 537 250 260
www.kuluary-pizza.pl | www.fb.com/kuluarybypizzapaltotini

 

________________________________________________________

 

Pasta i Basta

 

    


Cała magia pizzy neapolitańskiej tkwi w oryginalnych, najwyższej jakości produktach oraz przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta. Wytwarzanie pizzy neapolitańskiej wymaga techniki, umiejętności i jest bardzo pracochłonne. Formowanie placków odbywa się ręcznie, specjalną techniką, po to aby wypchnąć powietrze ze środka ciasta do brzegów, które dzięki temu są wyrośnięte i puszyste. Główne składniki pizzy są najwyższej jakości, mąka typu 00, pomidory rosnące u podnóża Wezuwiusza, świeża zielona bazylia, tradycyjna mozzarella fior di latte, włoski parmezan, prawdziwa oliwa extra vergine. Serwują jeden rozmiar pizzy, czyli około 32 cm. Pizza po wyjęciu z pieca pachnie i smakuje świeżym chlebem. Ponadto wyczuć można aromat oliwy i bazylii. Najbardziej tradycyjnym wariantem pizzy neapolitańskiej jest Margherita i Marinara.


ul. Klonowica 11A | tel. 91 439 50 00
www.fb.com/pizzapastaibasta

 

________________________________________________________

 

Pecorino Pizza & Pasta

 


W Pecorino Pizza & Pasta możesz poczuć smak niepowtarzalnej włoskiej kuchni. Pomoże Ci w tym klimat włoskiej knajpki, w którym jeszcze łatwiej rozsmakujesz się w pizzy, makaronach i sałatkach. Przytulne miejsce w którym można poczuć domowy klimat i delektować się smacznym jedzeniem. Serwowana na cienkim cieście pizza jest wyjątkowo chrupka a składniki są zawsze świeże i najwyższej jakości. Przystępne ceny, profesjonalna obsługa i niezmiennie smaczne dania sprawiają, że lokal jest chętnie odwiedzany przez szczecinian. Oprócz pizzy zjecie tutaj makarony z dużą ilością dodatków i sosów oraz risotto czy rozgrzewające zupy. Wszystko możecie zamówić z dostawą do domu, co z pewnością jest bardzo wygodne i ucieszy nie jednego z Was!


ul. Jagiellońska 80/10 | wejście od Al. Piastów 73 | tel. 91 434 78 63
www.pizzapecorino.pl | www.fb.com/pizzapecorino

 

________________________________________________________

 

Perseusz Pizzeria

 

  


Położona na północy Szczecina restauracja Perseusz specjalizuje się w szczególności we włoskich pizzach. W menu znajdziemy zarówno klasyki włoskiej kuchni jak i niebanalne kompozycje, które tworzy lub przywozi z zagranicznych podróży kulinarnych, manager oraz szef kuchni Aleksander Wilusz. Zgrany zespół i pasja do gotowania to przepis na sukces. Szef kuchni zaprasza do poznania smaków południa z Perseuszem w lokalu przy ulicy Rostockiej 110A. Perseusz jest już rozpoznawalną marką dostarczającą najlepsze włoskie pizze i oryginalne dania kuchni śródziemnomorskiej, posiadają już ponad trzy tysiące stałych klientów a mimo tego zachowują atmosferę, małej rodzinnej restauracji. Jesień przed nami, więc przygotowują dla Was dania i pizzę z dynią, jednocześnie w menu znajdziecie potrawy, które przypomną Wam lato.


ul. Rostocka 110A | tel. 690 517 721
www.fb.com/perseuszristorante | www.perseusz-szczecin.pl

 

________________________________________________________

 

Podgrzany Talerz

 

  


Podgrzany Talerz to nowo otwarty lokal w Szczecinie. Właścicielom zależało, aby ich produkty były najwyższej jakości, dlatego postanowili wyspecjalizować się w jednym rodzaju dania, a jest nim Pizza Neapolitańska! Pizzę o tej nazwie wyrabia się wyłącznie według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do pizzy neapolitańskiej należy używać wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza oraz sera fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio.
Mąka do wyrabiania ciasta typu 00, a grubość samego ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430°C. Istnieją trzy rodzaje pizzy neapolitańskiej: Margheritta, Marinara(bez sera), Bianca(bez sosu z pomidorów).


al. Niepodległości 22 | tel. 609 859 876
www.instagram.com/podgrzanytalerz

 

 

HOT POLECA 8 DOBRYCH PIZZERII!

HOT POLECA 8 DOBRYCH PIZZERII!

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.