Kilka dań z nowego menu Bohemy

18.05.2018
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Kilka dni temu zostaliśmy zaproszeni do Restauracji Bohema na przetestowanie kilku nowych potraw świeżo wprowadzonych do menu. Zaproszenie przyjęliśmy bez chwili wahania, gdyż uwielbiamy tam jeść i tym uwielbieniem, chcemy się podzielić z wami w majowym numerze, zwłaszcza, że restauracja Bohema zasługuje na szczególną uwagę!

 

  

 

Na początku musieliśmy rozstrzygnąć problem  pomiędzy jedzeniem w środku a na ogródku. Bohema ma przepiękny ogród do dyspozycji gości, pełen kwiatów i co najważniejsze odizolowany od zgiełku Wojska Polskiego i ogólnie centrum miasta. No, ale niestety deszcz to siła wyższa i on tym razem podyktował warunki …

 

Przechodząc do najważniejszego czyli jedzenia: ucztę zaczęliśmy od dwóch zup: tradycyjnego polskiego chłodniku (idealnego na te cieplejsze dni, które mamy nadzieje, że nadejdą!), drugą zupą był krem kukurydziany z sorbetem cytrynowym, perfekcyjne połączenie obu intensywnych smaków.

 

  

 

Aha, zapomnieliśmy o przystawkach, do dań głównych wprowadziło nas klasyczne antipasti z domowym chlebem.

 

Po zupie i przystawkach pojawiły się dania główne: zjedliśmy dorsza z pieczonymi warzywami oraz konkretny kawał mięsa polędwicy z buraczanym pęczoto czyli kaszy pęczak połączonej ze świeżymi tegorocznymi buraczkami. Genialne i po polsku pyszne!

 

  

 

Koniec dzieła - uwieńczył deserek, który powstał z połączenia kuchni włoskiej w postaci deseru panna cotta oraz wpływów orientalnych: w tym wypadku daktyli.

 

Do naszej uczty dołączyła się na chwilę - Pani Izabela, właścicielka restauracji i dodała kilka ciekawych informacji. Otóż kuchnia Bohemy w najbliższym czasie planuje skupić się na świeżych dodatkach warzywnych, jak i całych skomponowanych z nich daniach – pojawi się m.in. szczaw, groszek cukrowy, szparagi, botwina w formie chłodniku, jak i zupy z młodych buraków na ciepło.

 

Co ciekawe, Szef kuchni Bohemy postara się zaproponować potrawy łączące najnowsze techniki gotowania takie jak sous – vide i elementy kuchni molekularnej z podstawowymi technikami takimi jak marynowanie na sucho i na mokro, wędzenie, pieczenie, flambirowanie.

 

Brzmi ciekawie?! My mamy nadzieję, że będziemy zaproszeni na kolejną degustację…

 

 

Bohema

Wojska Polskiego 67

tel: 91 433 22 30

www.bohema.szczecin.pl

www.facebook.com/bohemaszczecin

www.instagram.com/restauracjabohema