Październik to grzyby i gruszki

05.10.2018 0 komentarzy
Autor: Magdalena Osiak, Zdjęcia: Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca

W październikowym cyklu „Gotuj z Hotem”, przedstawiamy Wam dwa proste przepisy, zawierające  charakterystyczne dla tego miesiąca dodatki jak gruszki czy grzyby. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, szczecińską blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. Zapraszamy i życzymy smacznego!  

 

Krem z gruszki pietruszki

 

 

 

Gęsty krem z pietruszki podkręcony subtelną słodyczą i smakiem gruszki.

 

Składniki

  • bulion warzywny- 600 ml
  • pietruszka- 600 g
  • gruszka- 200 g
  • śmietanka 30%- 200 ml
  • masło klarowane- 2 łyżki
  • sól, pieprz- do smaku

 

  

 

Jak to zrobić?

Bulion zagotować.

Na klarowanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę pietruszkę, a po 3-4 minutach dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.

Smażyć 2-3 minuty, a następnie przełożyć do wrzącego bulionu, wlać kremówkę i zmiksować na gładko.

Doprawić solą oraz pieprzem.

 

 

Sznycle z piersi kurczaka w sosie grzybowym

 

 

 

Prosty sposób na wyśmienite danie pachnące lasem- sznycle z piersi z kurczaka w aromatycznym sosie z suszonych grzybów.

 

Składniki

  • sznycle z piersi z kurczaka- 5-6 szt.
  • suszone grzyby- 30 g
  • śmietanka 30 %- 200 ml
  • cebula- 2 średniej wielkości
  • sól, słodka papryka, suszony rozmaryn- po 1 łyżeczce
  • pieprz- 2/3 łyżeczki
  • oliwa do smażenia

 

  

 

 

Jak to zrobić?

Grzyby zalać wrzątkiem (około 250 ml) i odstawić na 30 minut.

Sznycle natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz suszonym rozmarynem.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać sznycle i lekko podsmażyć.

Dodać grzyby (wraz z wodą) i dusić około 12-15 minut.

Kolejno wlać śmietankę, zagotować.

Pod nazwą Kraina Miodem Płynąca ukrywam się ja, czyli Magda.

Wszyscy lubimy jeść, choć nie koniecznie... gotować, dlatego też w mojej Krainie stawiam na  kuchnię prostą i nieskomplikowaną, a równocześnie smaczną. Najczęściej są to modyfikacje tradycyjnych i znanych przepisów na każdą kieszeń, choć znajdziesz także i szalone połączenia- bo od czasu do czasu trzeba życiu nadać odrobinę fantazji.

Zapraszam do mojej Krainy:

www.krainamiodemplynaca.blogspot.com

www.facebook.com/krainamiodemplynacablog

 

 

PAŹDZIERNIK TO GRZYBY I GRUSZKI

PAŹDZIERNIK TO GRZYBY I GRUSZKI

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.