Październik to grzyby i gruszki
W październikowym cyklu „Gotuj z Hotem”, przedstawiamy Wam dwa proste przepisy, zawierające charakterystyczne dla tego miesiąca dodatki jak gruszki czy grzyby. Żeby zachować odpowiednią dawkę profesjonalizmu, realizujemy je razem z Magdaleną Osiak, szczecińską blogerką kulinarną, która prowadzi stronę „Kraina Miodem Płynąca”. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Krem z gruszki pietruszki
Gęsty krem z pietruszki podkręcony subtelną słodyczą i smakiem gruszki.
Składniki
- bulion warzywny- 600 ml
- pietruszka- 600 g
- gruszka- 200 g
- śmietanka 30%- 200 ml
- masło klarowane- 2 łyżki
- sól, pieprz- do smaku
Jak to zrobić?
Bulion zagotować.
Na klarowanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę pietruszkę, a po 3-4 minutach dodać pokrojoną w kostkę gruszkę.
Smażyć 2-3 minuty, a następnie przełożyć do wrzącego bulionu, wlać kremówkę i zmiksować na gładko.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Sznycle z piersi kurczaka w sosie grzybowym
Prosty sposób na wyśmienite danie pachnące lasem- sznycle z piersi z kurczaka w aromatycznym sosie z suszonych grzybów.
Składniki
- sznycle z piersi z kurczaka- 5-6 szt.
- suszone grzyby- 30 g
- śmietanka 30 %- 200 ml
- cebula- 2 średniej wielkości
- sól, słodka papryka, suszony rozmaryn- po 1 łyżeczce
- pieprz- 2/3 łyżeczki
- oliwa do smażenia
Jak to zrobić?
Grzyby zalać wrzątkiem (około 250 ml) i odstawić na 30 minut.
Sznycle natrzeć solą, pieprzem, papryką oraz suszonym rozmarynem.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać sznycle i lekko podsmażyć.
Dodać grzyby (wraz z wodą) i dusić około 12-15 minut.
Kolejno wlać śmietankę, zagotować.
Pod nazwą Kraina Miodem Płynąca ukrywam się ja, czyli Magda.
Wszyscy lubimy jeść, choć nie koniecznie... gotować, dlatego też w mojej Krainie stawiam na kuchnię prostą i nieskomplikowaną, a równocześnie smaczną. Najczęściej są to modyfikacje tradycyjnych i znanych przepisów na każdą kieszeń, choć znajdziesz także i szalone połączenia- bo od czasu do czasu trzeba życiu nadać odrobinę fantazji.
Zapraszam do mojej Krainy:
www.krainamiodemplynaca.blogspot.com
www.facebook.com/krainamiodemplynacablog
Komentarze
Brak komentarzy.