Restauracja Klimatt zaprasza!

09.05.2018 1 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Jak piszą o sobie: „Miło nam zaprosić Państwa do zupełnie nowego miejsca na gastronomicznej mapie Szczecina! Kuchnia Restauracji Klimatt jest oparta na łączeniu znanych i lubianych, tradycyjnych smaków bazujących na lokalnych produktach, z tymi oryginalnymi i mniej rozpoznawalnymi. To mieszanka sztuki kulinarnej fusion, bio i sezonowej, która zazwyczaj daje niezwykle smakowite połączenie”. Oczywiście postanowiliśmy to sprawdzić te słowa i w efekcie zapraszamy do przeczytania naszego wywiadu z właścicielami. Dodam od siebie, że jestem przekonany, że z taką dbałością o detale, mają dużą szanse na osiągnięcie sukcesu, czego im życzymy…

 

  

 

hot°Poprosimy na początek o kilka słów wprowadzenia, dlaczego akurat restauracja? Czy jest to może spełnienie jakiegoś waszego marzenia?

 

Branżą gastronomiczną zaraziła mnie moja żona która zawsze marzyła o swojej restauracji. Szesnastoletnie doświadczenie pozwoliło jej przejść przez wiele stanowisk w tej dziedzinie.

Wspólną działalność w tej branży zaczynaliśmy od małej gastronomii w 2010 roku mianowicie był to pub w Goleniowie gdzie serwowaliśmy napoje alkoholowe, kawy, desery i drobne przekąski, później dostaliśmy możliwość przejęcia restauracji w której żona była menagerem i prowadzimy ją do tej pory. Nadszedł czas na spełnianie wspólnych wielkich marzeń mianowicie stworzenie „czegoś" swojego od podstaw, swojej własnej marki.  W realizacji naszych pomysłów pomaga nam nasza załoga na czele z Szefem kuchni i Somelierem.

 

hot°Jaka jest idea przewodnia restauracji? Klimatt ma się kojarzyć z ...

 

Z wyjątkowym jedzeniem, pięknym wnętrzem, przyjemnym klimatem i dobrym winem.

 

hot°Poprosimy o informacje, która jest zarazem esencją każdej restauracji:  jaką kuchnię będzie serwować?

 

Jest to kuchnia autorska. Serwować będziemy dania oparte na sezonowych, regionalnych produktach, w miarę możliwości uprawianych i hodowanych ekologicznie. Jak np. nasza jagnięcina Czarnogłówka z Charnowa albo warzywa z Gospodarstwa Ekologicznego Państwa Dobrodziejów.

 

Przeważać będą dania fusion, w których łączymy naszą polską kuchnię z wpływami z różnych zakątków świata. Karta nasza będzie zmieniać się zgodnie z porami roku, tak aby korzystać z produktów, które smakują najlepiej w danym okresie. Staraliśmy się ułożyć menu tak, aby zadowolić gusta wszystkich naszych gości. W ofercie mamy też menu degustacyjne, dla tych którzy chcieliby spróbować w pełni naszej oferty.

 

  

 

  

 

hot°Po wejściu do lokalu rzuca się w oczy ogromna ściana z winami. Jakie trunki będziecie oferować waszym gościom?

 

Serwować będziemy trunki z pełnej gamy procentowej od lekkich piw po potężną śliwowicę. Na naszych półkach znaleźć oczywiście można butelki Starki, czyli lokalnie produkowanej okowity, lecz to karta win, jest naszą perełką jeśli chodzi o trunki. To ona bowiem zmieniać się będzie wraz z naszym menu, aby je idealnie uzupełnić.

 

Większość butelek w naszej obecnej selekcji jest od małych, ekologicznych, biodynamicznych bądź naturalnych producentów, którzy tworzą wina z pasją, bez zbędnych dodatków, tak aby jak najlepiej odwzorować charakter szczepu i siedliska z którego pochodzi. Chcemy też promować wina Polskie, więc i one na stałe zagoszczą w naszej karcie. Zawsze otwartych będzie co najmniej 6 różnych butelek dostępnych na kieliszki, w tym ten z rodzimych winnic. Dla ułatwienia wyboru nasz sommelier zasugerował, które z otwartych akurat butelek pasują jak najlepiej do dań z naszego menu.

 

hot°Na koniec moje tradycyjne i ulubione pytanie, które dania: trzeba koniecznie spróbować będąc waszym gościem? Proszę o trzy bestsellery.

 

Mamy nadzieję, że wszystkie dania w naszym menu są na tak samo dobrym poziomie, więc zawsze ciężko wybrać konkretne pozycję. Polecamy na pewno spróbować naszej wersji tatara, którego podajemy w dość niecodziennym połączeniu.

 

Foie gras, jest kolejnym daniem wartym uwagi, jako że w naszym pięknym mieście jest rzadkością, a w połączeniu z lodami chałwowymi robionymi na miejscu jest po prostu warte grzechu. Wszyscy też chwalili naszą jagnięcinę, jej bardzo delikatne mięso w połączeniu z prażoną fasolą i emulsją z wina i szałwii, jak do tej pory smakowała każdemu.

 

      

 

 

 

 

Papieża Jana Pawła II 42/U6

 

tel. 507 796 374

mail: biuro@restauracjaklimatt.pl

www.restauracjaklimatt.pl

www.facebook.com/klimattszczecin

Komentarze

Komentarze

Krystian T.
21:19 10.05.2018
Bardzo polecam. Według mnie w krótkim czasie uzyskają status numer 1 w Szczecinie. Warto zasmakować.
0
0
Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.