Clou i słodkości

12.01.2023 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Dominika Stolar i Marek Dudek

Odwiedzamy nowe miejsce dosłownie dzień przed otwarciem! (w piątek 13go) Clou z francuskiego to gwóźdź programu czyli coś wyjątkowego, realizowanego na indywidualne zamówienie, będący idealnym uzupełnieniem każdego przyjęcia… i taki ma być też lokal!  Wyjątkowy, elegancki a przede wszystkim pyszny!

 

Clou tworzą dwie bardzo twórcze dziewczyny znane od dawna na szczecińskiej scenie gastronomicznej: Celestyna Krajczyńska - Cuda Celestyny oraz Joanna Redkiewicz - Miss Cake.

 

W sprzedaży na miejscu desery nowoczesne i tradycyjne w nowej odsłonie oraz słodkości dla osób na różnych dietach. Trzymamy kciuki za ich sukces! Lokal znajdziecie na ulicy Pocztowej 25

 

 

hot°: Clou, co dobrego będzie się kryło pod tą nazwą?


C&J: Clou czyli gwóźdź programu to przede wszystkim wyjątkowy tort, realizowany na indywidualne zamówienie, będący idealnym uzupełnieniem każdego przyjęcia. W sprzedaży na miejscu desery nowoczesne i tradycyjne w nowej odsłonie oraz słodkości dla osób na różnych dietach. Będziemy także realizowały kompleksowo duże przyjęcia takie jak na przykład wesela czy przyjęcia firmowe.


hot°: Wiem, że Clou tworzą dwie bardzo kreatywne osoby znane od dawna na (mówiąc nieco górnolotnie) szczecińskiej scenie gastronomicznej…

 

C&J: Tak to prawda 😊 już trochę istniejemy na scenie gastronomicznej naszego miasta. Obie działamy bardzo prężnie, cały czas się rozwijamy i co najważniejsze kochamy to co robimy. Chyba nigdy nam to się nie znudzi. Dlatego też współpracuje nam się bardzo dobrze.

 

Codziennie konfrontujemy ze sobą czasem nieco szalone pomysły, wymieniamy zdanie, sugestie, a wszystko po to by tworzyć razem coś wyjątkowego. Kolejną kwestią, która nas połączyła jest fakt, że jak mało kto rozumiemy osoby z nietolerancjami, alergiami i wykluczeniami dietetycznymi. Z tego powodu będziemy dążyć do stworzenia na tyle różnorodnej oferty by każdy mógł znaleźć u nas coś dla siebie. (spokojnie słodkości pełne pysznego „zła” będą zawsze dostępne ;)

 

 

hot°: Przyjrzyjmy się dokładniej osobom tworzącym Clou. Jedną z nich Celestyna z CudaCelestyny, jaki pierwiastek swojej twórczości kulinarnej wniesie Pani do nowego miejsca?

 

C: Nastawiam się na dużo nowości, których nie było i nie będzie w kawiarniach do których dostarczam swoje słodkości. Będzie dużo ciekawych odsłon moich ukochanych cynamonek, które będą dostępne pod nową nazwą, ale na razie nie zdradzę jaką 😊 Moje popisowe wypieki i perełki będę tworzyć w nowej formie, która na pewno przypadnie wszystkim do gustu.


Oprócz tego na pewno wrócę do swoich słodkich korzeni, od których zaczynałam i dzięki którym mnie poznaliście, czyli będą desery wegańskie, bez pszenicy, bez cukru i dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na małe co nieco w tradycyjnej postaci. Specjalnie dla nich stworzymy kilka ciekawych propozycji.

 

 

hot°: A drugą jest założycielka i twórczyni Miss Cake Joanna Redkiewicz. Co z jej słodkości znajdziemy w Clou?

 

C&J: Zdecydowanie moją pierwszą i największą pasją cukierniczą, już od kilku lat, jest nieszablonowe i kreatywne dekorowanie tortów. Stąd też wyrósł pomysł otwarcia własnej pracowni - unikalnej przestrzeni sprzyjającej tworzeniu słodkich dzieł sztuki. W związku z tym torty na pewno pozostaną moją główną domeną.

 

Ponad to będę przygotowywała dla Was nowoczesne monoporcje czyli eleganckie desery dla jednej osoby, uwielbiane przez dzieci cake popsy - czyli ciasto na patyku oraz inne desery znane klientom choćby ze słodkich stołów.

 

hot°: Trzy podstawowe pytania… Kiedy otwarcie? Gdzie znajdziemy nowy lokal? Jakie planujecie godziny otwarcia?

 

C&J: Otwarcie 13 stycznia w piątek ;) i bardzo się cieszymy, że w końcu będziemy mogły zaprosić wszystkich do naszego słodkiego świata. Na pewno będzie to wyjątkowe miejsce nie tylko dla nas samych, ale również dla naszych klientów.


Clou znajdziecie pod adresem Pocztowa 25/U3. Lokal będzie czynny w dniach od wtorku do piątku w godzinach 8-18 oraz w soboty od 10 do 14. W niedzielę i poniedziałek pracownia będzie zamknięta.

 

 

hot°: Dużo mówi się o inflacji, cenach prądu i gazu. Nie boicie się tych wyzwań?

 

C&J: Obawa zawsze jest, jednak takie wyzwania również mobilizują jeszcze bardziej i motywują do działania.

 

hot°: Lokal jeszcze nie otwarty, ale macie już pewnie opracowane receptury. Co będzie Waszym flagowym deserem, którego koniecznie trzeba spróbować?

 

C&J: Mamy wiele sprawdzonych przepisów, dlatego trudno zdecydować się na polecenie tylko jednego. Na pierwsze smakowanie polecamy coś z naszych specjalności: cynamonki - bułeczki na maśle z dużą ilością intensywnego w smaku cynamonu; crème brulee - zapiekany deser z wanilią i karmelizowanym cukrem; monoporcje o różnorodmych smakach i teksturach, wykonane z naturalnych i sezonowych składników, oraz nasze autorskie rozmaite serniczki 😊 Chcemy aby każdy znalazł coś dla siebie. Mamy też super radę - im wcześniej przyjdziesz, tym większy będzie wybór 😊

 

hot°: A co z kawą? Będzie dobra? 😊

 

C&J: Na pewno 😊 zadbałyśmy o najwyższą jakość kawy, która będzie idealnym uzupełnieniem naszych słodkości. Kawa będzie dostępna tylko w formie przelewu i wyłącznie z własnym kubeczkiem. Dlaczego tak? Idziemy z duchem czasu i chcemy ograniczyć produkcję niepotrzebnych śmieci, ponadto pamiętajmy, że nie jesteśmy kawiarnią tylko cukiernią, a kawa będzie jedynie dodatkiem 😊

 

 

hot°: W Szczecinie otwiera się ostatnio mnóstwo ciekawych miejsc. Co sądzicie o wspomnianej w pierwszym pytaniu – szczecińskiej scenie gastronomicznej? Jakie są Wasze ulubione miejsca?

 

C&J: Obie kochamy jeść więc na pewno stawiamy na dobre jedzenie, a w szczególności na dobry start czyli śniadania i lunche dające energię do pracy. Z ręką na sercu możemy polecić DenoVo, Dzień dobry oraz Kardamon 😊 Bardzo cieszymy się też z nowootwartej Mozaiki, do której chętnie wpadamy by nacieszyć oczy piękną sztuką, napić się kawy i skosztować ich słodkości.

 

hot°: Kilka słów od siebie na koniec wywiadu…

 

C&J: Rób to co kochasz najbardziej i spełniaj się w tym. Ciężka praca przynosi efekty, a największą satysfakcją oraz sukcesem jest dla nas zadowolenie klientów i docenienie naszej ciężkiej pracy.

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.

Przeczytaj także