Koala Kombucha

02.03.2021
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Bogusz Kluz

Dziś rozmawiamy z lokalnym producentem smacznego i zdrowego napoju marki @Koala Kombucha - ekologicznej, niepasteryzowanej Kombuchy z bardzo niską zawartością cukru. To napój, inspirowany australijskimi Kombuchami, który świetnie połączy się z każdym posiłkiem w ciągu dnia - a przy tym zadba o Wasze zdrowie!


W butelce znajduje się podwójnie fermentowana mieszanka organicznych herbat, mająca w sobie pełnie żywych kultur bakterii i antyoksydantów. A co najważniejszepo prostu świetnie smakuje… Zapoznajcie się z tym ciekawym produktem czytając nasz najnowszy wywiad.Na zdrowie!

 


 
Na wstępie lubimy pytać naszych gości o ich początki. Niech tu nie będzie inaczej ☺ Jaka jest geneza i idea przewodnia Koali Kombuchy?


Dzień dobry :) Bardzo dziękuję za zainteresowanie naszą marką - jest to mega pozytywny “kop” dla naszego zespołu. Nasza przygoda z Kombuchą zaczęła się 4 lata temu, kiedy moi wspólnicy pierwszy raz spotkali się z Australijską odmianą tego napoju. Zaskoczył nas prosty skład, unikalny smak i działanie na nasz organizm - czyli uczucie lekkości po wypiciu pomimo że jest to napój z bąbelkami.

 

Jako osoby unikające cukru stwierdziliśmy że to wielka szkoda że nie ma takiego napoju na naszym rynku więc postanowiliśmy to zmienić i spróbować zachęcić polaków do zmiany ulubionej oranżady na zdrowszą wersję.

 


Co dobrego znajdziemy w Waszej ofercie?


Oferujemy niepasteryzowaną, bezcukrową (zawartość poniżej 0,5g/100ml) długo fermentowaną Kombuchę w owocowych smakach: mango, ananas, wiśnia i malina z cytryną. Napój jest lekko gazowany co jest efektem naturalnej fermentacji, w smaku przypomina niesłodką oranżadę.

 


Zbliża się wiosna, niedługo zrobi się ciepło i przyjemnie. Jaką Koale polecacie na taką pogodę?


Każdą :) A tak zupełnie poważnie, to zwróciliśmy uwagę na profile smakowe naszych klientów - część osób preferuje bardziej wytrawne, kwaskowate smaki, inni szukają raczej lekkiego, słodkiego smaku. Dlatego nasze Kombuche różnią się od siebie - dla entuzjastów wytrawnych smaków polecamy ananasa i wiśnię, fani słodkości natomiast zdecydowanie bardziej polubią mango czy malinę z cytryną.

 


Dlaczego warto być eko?


W wielkim skrócie? Aby żyć długo i zdrowo :) Dotyczy to nie tylko tego co jemy czy pijemy, ale również naszego oddziaływania na środowisko czy trybu życia. Patrząc na siebie, jestem w stanie stwierdzić że bardziej aktywny tryb życia w połączeniu ze świadomym żywieniem podnosi zarówno komfort fizyczny jak i psychiczny.

 

Codzienny spacer sprawia że mam więcej optymizmu, chęci do życia co wydaje mi się szczególnie ważne w tym szalonym okresie. Eliminacja żywności przetworzonej i cukru z mojej diety sprawiła że zapomniałem już czym są wzdęcia czy spadki energii po posiłkach co znacznie podnosi komfort życia.

 

Segregacja śmieci, ograniczenie jazdy samochodem czy krótka akcja sprzątania okolicy własnego miejsca zamieszkania to z kolei mały wysiłek który przekłada się w zmniejszenie poziomu degradacji środowiska z którego mają korzystać kolejne pokolenia. W dzisiejszych czasach powiedziałbym nie warto być eko - a trzeba być eko, żeby nam i kolejnym pokoleniom żyło się po prostu lepiej.

 


Pandemia z pewnością dotknęła Wasz biznes. Jak można wspierać Koalę?


To prawda, niestety wirus nie ominął i nas chociaż staramy się pozostać optymistami… Koalę wspieramy oczywiście sięgając po nasze produkty - przy okazji brzuszki na pewno też to docenią :). Nasze produkty dostaniecie w sklepach, kawiarniach i restauracjach na terenie całego Szczecina możecie nas również spotkać bezpośrednio w każdą niedzielę na Szczecińskim Bazarze Smakoszy w Off Marinie.

 

Zachęcamy również do polubienia i obserwowania naszych mediów społecznościowych - Facebook, Instagram czy TikTok - poza aktualizacjami z naszej działalności znajdziecie tam sporo wartościowych informacji i inspiracji na posiłki czy spędzanie wolnego czasu w dobie pandemii.

 

 

Jakie są Wasze plany na bieżący rok?


Początek roku nie napawa optymizmem jeśli chodzi o szybkie zakończenie sytuacji wirusowej więc główne założenie to jakoś to przetrzymać… W tym celu skupimy się na pozyskiwaniu nowych klientów i docieraniu do kolejnych odbiorców z całego kraju. Na pewno będziemy dalej działać nad naszą recepturą - balansowanie smaku i działania prozdrowotnego w napoju jest zadaniem na lata.

 

Dodatkowo chcielibyśmy kontynuować działania edukacyjno-aktywizacyjne poprzez SM - dawać naszym obserwatorom inspiracje na ciekawe, smaczne i zdrowe posiłki, porównywać wartości poszczególnych składników jak w zeszłorocznej serii “Wojny Zielenin” i (jeśli sytuacja pozwoli) zorganizować kilka eventów - w zeszłym roku bardzo fajnie wyszły zajęcia z jogi, mamy nadzieję to powtórzyć a nawet rozwinąć.

 

 

Kilka słów na koniec dla naszych czytelników?


Pewnie nie będziemy oryginalni życząc wszystkim czytelnikom przede wszystkim zdrowia, ale tego chyba nigdy za wiele :) Przy okazji chcielibyśmy bardzo serdecznie podziękować wszystkim którzy nas wspierają - dzięki Wam możemy tworzyć i rozwijać markę Koala Kombucha.

 

Macie nasze słowo, że będziemy dalej pracować aby dostarczać Wam pyszne, wysokiej jakości produkty mające pozytywny wpływ na samopoczucie! Każdego czytelnika zachęcamy do aktywnego spędzania wolnego czasu, zwracania uwagi na to co jemy no i oczywiście wypróbowania Koali! :)
 


Adres: Zawiła 17, 71-499 Szczecin
Mail: [email protected]
Tel. +48 607 343 756
www.facebook.com/kombuchakoala
www.instagram.com/koalakombucha

www.koala-kombucha.pl

 

 

Koala Kombucha

Koala Kombucha