Kuchnia latynoska w Szczecinie!
Zapraszam do przeczytania felietonu na temat kuchni latynoskiej (meksykańskiej oraz hiszpańskiej) – której w naszym mieście jest coraz więcej! Czy to nowy trend w Szczecinie? O tym przekonamy się już za chwilę. W poprzednich miesiącach mogliście przeczytać felietony, które dotyczyły kuchni regionalnych w Szczecinie, a także naszych lokalnych pizzerii (linki w treści). Słuchając dalej Łony i Webbera (mowa o utworze „Bez Mapy”) możemy udać się w kolejną wędrówkę po Szczecinie, w poszukiwaniu smakowitej kuchni latynoskiej. Gdzie warto pójść? Co zjeść? Sprawdźcie koniecznie.
Czytelniku! Gdybyś zadał sobie pytanie: z czym kojarzy Ci się kuchnia meksykańska, to z pewnością odpowiedziałbyś bez chwili wahania: fasola, kukurydza, tortilla, papryka, guacamole, chilli. Idąc dalej: chili con carne, nachos, tacos, burrito, quesadillas, enchiladas , tequila. Kuchnia meksykańska jest kolorowa, ciekawa i przede wszystkim bogata w smaki.
Charakterystyczną cechą tej kuchni są aromatyczne, pikantne mieszanki ziół i przypraw, jednakże kuchnia meksykańska nie musi być wbrew pozorom bardzo ostra. Kuchnia północnego Meksyku charakteryzuje się prostotą i łagodnością (dominują w niej dania jednogarnkowe lub z grilla, a najpopularniejsze potrawy, to tortilla pszenna, burrito z wołowiną, zupa serowa, czy suszona wołowina z jajkami). Kuchnia centralnego Meksyku, to mieszanka wpływów indiańskich i europejskich.
W tamtejszej kuchni wykorzystywane są owoce i warzywa (bardzo często pomidory), różne gatunki fasoli, gorzka czekolada, a także ryby i owoce morza. Natomiast kuchnia południowego Meksyku składa się z kuchni charakterystycznej dla zachodniego oraz wschodniego wybrzeża, dlatego przepełniona jest rybami i owocami morza, ale również owocami egzotycznymi. Ten region Meksyku jest bardzo zróżnicowany - jest pełen smaków słodkich, pikantnych, ale i łagodnych. Ciekawostka: w listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego - to mówi samo za siebie!
Przeczytaj felieton na temat kuchni regionalnych w Szczecinie!
Wracamy do Szczecina. El Tapatio zostało otwarte na początku 2015 roku w samym sercu centrum Szczecina, przy ul. Kaszubskiej 3.El Tapatio, to przytulna restauracja, w której dania są serwowane przez rodowitego meksykanina.To co trzeba oddać restauracji, to fakt, że czuć w niej Meksyk od samego wejścia. Wystrój jest kolorowy, pełen akcentów, które wprost odwołują się do Meksyku.Jeśli chodzi o ilość pozycji w menu, to przyznaję że jest dopracowane optymalnie - nie jest ani zbyt małe, ani zbyt duże.
Na początek biesiady z pozycji przystawek polecałbym wypróbować flautas (rurki tortilli z serem i kurczakiem, podawane z chipotles (wędzone chili), pico de gallo (salsa pomidorowa) oraz cremoso pepino (salsa ogórkowa)), a także nachos z guacamole. Zupy - do wyboru są trzy. Zdecydowanie trzeba spróbować tej najbardziej znanej - chili con carne, choć sopa de mexico, czyli kremowa zupa z soczewicy (biała, czerwona, zielona) z pomidorem i brokułem - również brzmi bardzo dobrze.Jeśli chodzi o dania główne, to można mieć zagwozdkę, ponieważ kilka pozycji wprost prosi się o wybranie.
Klasyki, to fajitas, burrito, echiladas, czy quesadillas. Jednakże to co najbardziej przykuło moją uwagę, to carnitas - tradycyjna meksykańska duszona wieprzowina w wywarze z pomarańczy, cebuli i coli, serwowana z ryżem meksykańskim oraz fasolą, podawane z pico de gallo i cremoso pepino. Mój drugi wybór pada na stek el tapatio - w sosie z papryki, cebuli, czosnku, tabasco i chilli (frytki plus dodatki te same, co do dania powyżej). Ceny dań głównych zaczynają się już od 22 zł, a kończą na 65. Większość cen oscyluje jednak w okolicy 25-35 zł, zatem bardzo przystępnie! W menu także Meksyk po wegetariańsku, sałatki, dania dla dzieci i desery. El Tapatio, to miejsce, które Wam polecam!
Kiedy wyjdziemy z lokalu, wystarczy skręcić w prawo, dojść do Obrońców Stalingradu, ponownie skręcić w prawo i kierować się cały czas prosto w stronę Deptaku. Tutaj mieści się Bar Iguana. Lokal został otwarty na początku roku, znajduje się w miejscu, gdzie jeszcze do niedawna mieścił się bar Czarna Owca.Wystrój zdecydowanie nawiązuje do kultury meksykańskiej, a wszystko za sprawą kolorów (dominująca czerwień) oraz dekoracji na ścianach (np. maski).
W lokalu można skosztować tradycyjnych potraw pochodzących z Meksyku, czyli na przykład burrito, quesadilli, enchiladas, tortilli, tacos, nachos, steków na kamieniu lawowym, żeberek po meksykańsku. Do każdego dania można wybrać rodzaj mięsa (wołowina chili con carne, wołowina szarpana, kurczak grillowany, wieprzowina szarpana) i dobrać salsę oraz dodatki. Zupy, których można wypróbować, to krem z kukurydzy oraz chili con carne, Przeglądając menu można dostrzec także trzy rodzaje salsy: verde (ziołowa), pico de gallo, ananasowa. Choć jest to bar (zresztą sama nazwa na to wskazuje), a nie restauracja, to jak najbardziej warto tutaj zajrzeć.
Kończąc naszą podróż po kuchni meksykańskiej możemy udać się do Hereford Steakhouse, które zostało otwarte w kwietniu. Ich specjalnością są steki z dojrzewającej wołowiny rasy hereford, smażone na grillu z lawą wulkaniczną, jednakże posmakować tutaj można również kuchni meksykańskiej. Lokal mieści się na Alei Fontann, w miejscu zamkniętego jakiś czas temu Avanti. W przystawkach można znaleźć nachos z różnymi salsami, enchiladas (z szarpaną wołowiną lub grillowanymi warzywami), quesadilla (z podgrzybkiem i kaktusem lub z szarpaną wołowiną i grillowanymi paprykami) oraz tacos z wołowiną i warzywami.
Jeśli chcemy coś wybrać z dań głównych, to do wyboru mamy: burrito z szarpaną wołowiną, świeżymi warzywami i pico de gallo, burrito z wołowiną duszoną, fasolą i pomidorami, fajita z marynowanym udźcem z grilla, paprykami i cebulą, chilli con carne, a także żeberka wołowe długopieczone, podane z połową kolby kukurydzy i sałatką coleslaw. W Hereford Steak House mamy duży wybór salsy. I tak skosztować można m.in.: guacamole, jalapeno, chipotle, habanero, frijoles, pico de gallo. Myślę, że zdecydowanie warto odwiedzić to miejsce.
Przeczytaj felieton na temat pizzy w Szczecinie!
Kuchnia z hiszpańska, to zaraz po włoskiej, najpopularniejsza kuchnia europejska .Kuchnia ta jest bardzo aromatyczna, bazuje na naturalnych składnikach, jest na dodatek kolorowa i ciekawa. Potrawy są pełne warzyw, owoców morza oraz ryb. Do tego należy dorzucić różne gatunki mięs, suszone szynki, chorizo, sery i oliwki. Najpopularniejsze potrawy, które kojarzą się z tamtejszą kuchnią, to m.in. churros, paella, gazpacho, czy fabada.Skoro jesteśmy już przy kuchni hiszpańskiej, to koniecznie musimy wspomnieć o tapas, czyli małych przekąskach, które są uwielbiane przez wszystkich. Tapas, to część kultury Hiszpanii. Mogą występować w formie na ciepło bądź na zimno.
Dobrze myślicie – pora przenieść się do świata kuchni iberyjskiej, czyli do Buena Pinta. A oto jak właściciele mówią o swoim lokalu: „Fuzja tradycji kuchni Półwyspu Iberyjskiego z najlepszym polskim produktem regionalnym. Jesteśmy restauracją, która inspiruje się kuchnią Płw. Iberyjskiego i stara się połączyć jej tradycje z dobrodziejstwem naszych, polskich produktów”. Przeglądając kartę Buena Pinta rozpoczynamy od Tapas Baru, w którym to znajdziemy m.in. tradycyjny hiszpański omlet ziemniaczany, croquetas z szynką serrano, patatasbravas, krewetka w panierce panko, kalmary w cieście piwnym, daktyle w boczku, cukinia z kozim serem, czy chorizo (sporo, a to nie wszystko!).
Tapas można zjeść w cenach od 4 do 12 zł i mogą być świetnym starterem, rozpoczynającym całą ucztę w Buena Pinta. Jeśli chodzi o Paellę (chyba najbardziej znane hiszpańskie danie), to mamy do wyboru dwie wersje: Espanola (krewetki, kalmary, ośmiorniczka, omułki i warzywa lub Polacaz żeberkami złotnickimi. W daniach głównych można znaleźć żeberka złotnickie duszone w miodzie, filet z kaczki sous-vide oraz estofado z ciecierzycy. W menu można także znaleźć sałatki, przekąski: zupa dnia, kanapeczki, deska trzech rodzajów hiszpańskich serów.
To nie wszystko jeśli chodzi o kuchnię latynoską. Niniejszy felieton został napisany w połowie maja, zatem nie chciałem pisać o restauracjach, o których zbyt wielu informacji jeszcze nie było. W pierwszej połowie czerwca miały zostać otwarte dwie restauracje: Taco Grande (17 czerwca) – specjalizująca się w kuchni meksykańskiej oraz Brasileirinho (10 czerwca) – chyba domyślacie się o jaką kuchnię chodzi;). W tej pierwszej - z pewnością posmakujecie najbardziej znanych specjałów prosto z Meksyku, ale mam po cichu również nadzieję, że pojawią się nowości w skali szczecińskiego rynku. Szukajcie na Facebooku i wypatrujcie informacji!
Brasileirinho to restauracja, z którą wiążę ogromne nadzieję. Mam szczerą nadzieję, że osiągnie ona sukces i z pewnością tak będzie, jeśli restauracja będzie prawdziwie brazylijska!Kuchnia wywodząca się z Brazylii jest wynikiem oddziaływania na siebie smaków indiańskich, europejskich, a także afrykańskich. Co znajdziemy w menu? Kto wie, ale być może będziemy mieli okazję posmakować Churrasco, Pão de queijo, Coxinha, MoquecaBaiana, czy Feijoada. Po więcej informacji odsyłam na ich fanpage.
Zapraszamy i polecamy:
El Tapatio
ul. Kaszubska 3
tel. 605 489 191
Polub lokal na Facebooku!
Odwiedź stronę Internetową!
Bar Iguana
al. Wojska Polskiego 29/u9
tel. 690 919 159
Polub lokal na Facebooku!
Hereford SteakHouse
al. Papieża Jana Pawła II 48
tel. 537 245 559
Polub lokal na Facebooku!
Odwiedź stronę Internetową!
Buena Pinta
ul. Śląska 12
tel. 501 217 144
Polub lokal na Facebooku!
Taco Grande
al. Bohaterów Warszawy 91
Polub lokal na Facebooku!
Brasileirinho
ul. Sienna 10
tel. 661 405 288
Polub lokal na Facebooku!
Komentarze
Brak komentarzy.