Witaminy – do czego nam są potrzebne ?

09.12.2015
Autor: Piotr Janicki, Zdjęcia: Krystian Gąciarski

Witaminy w ludzkim organizmie odgrywają bardzo ważną rolę, ale niestety wiele osób zapomina o ich stosowaniu. Dostarczane wraz z pożywieniem, stanowią znikomy procent wszystkich zawartych w nim substancji. Zbyt mały poziom witamin w organizmie może prowadzić do rozkładu tkanki mięśniowej czy też osłabienia kości.

 

 

Możemy wyróżnić dwie podstawowe kategorie witamin – rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie. Do pierwszej grupy zaliczane są witaminy A, D, E i K, które magazynowane są w tkance tłuszczowej. Tu musimy zwrócić uwagę, aby nie przyjmować ich zbyt często, ponieważ nadmiar w łatwy sposób może prowadzić do zatrucia.


W drugim zbiorze zawarte są witaminy – C, B (z wyjątkiem witaminy B12, która jest magazynowana w naszym organizmie) oraz P. Ich dostarczanie powinno być regularne, a ich nadmiar nie jest zagrożeniem dla organizmu, ponieważ są wydalane razem z moczem.


Witaminy występują produktach żywnościowych jako witaminy aktywne lub tak zwane prowitaminy, czyli związki, które po wprowadzeniu do ustroju ulegają aktywacji i nabierają właściwości witamin czynnych.

 

Krótki Przegląd Głównych Witamin:


Witamina A - wzrostowa, spełnia w ustroju rolę ochronną w stosunku do tkanki nabłonkowej i bierze udział w procesach widzenia. Głównym jej źródłem są: masło, jaja, wątroba oraz warzywa zielone i żółte, gdzie występuje jako prowitamina–karoten


Witamina D - reguluje proces ywchłaniania wapnia w jelitach i dzięki temu zapewnia odkładanie wapnia w kościach. Proces ten umożliwia uzyskanie odporności na działanie czynników mechanicznych. Zasadniczym źródłem tej witaminy są tłuszcze zwierzęce, zwłaszcza ryb, jaja, tłuste przetwory mleczne
Witamina E - działa jako przeciwutleniacz i reguluje procesy rozrodcze. Związana jest z przemianą azotową i oddychaniem wewnętrznym. Znajduje się w mleku, kiełkach zbóż, zielonych warzywach i niektórych olejach.

Witamina K - jest Konieczna do prawidłowego przebiegu krzepnięcia krwi.
Witamina C - przeciwdziała krwawieniom z drobnych naczyń, powoduje wzrost odporności na zakażenia, warunkuje prawidłową czynność tkanki łącznej.

 


Jedynym źródłem witaminy C dla człowieka są świeże warzywa zielone, owoce pestkowe i cytrusowe oraz ziemniaki(ze względu na duże spożycie).Zespół witamin B-wskład którego wchodzi 14 witamin-znajduje się w wielu produktach naturalnych: drożdżach, wątrobie, ziarnach zbóż. W organizmie witaminy te wchodzą w skład licznych enzymów biorących udział w pośredniej przemianie materii.

 

Zespół witamin B-wskład którego wchodzi 14 witamin- znajduje się w wielu produktach naturalnych: drożdżach, wątrobie, ziarnach zbóż. W organizmie witaminy te wchodzą w skład licznych enzymów biorących udział pośredniej przemianie materii. Do najważniejszych witamin tego zespołu należą: witamina B1-bierze udział w przemianie węglowodanowej i jest związana z czynnością nerwów i mięśni, witamina B2-zawarta w mleku i jajach -pośredniczy w oddychaniu tkankowym, witamina B6-związana jest z przemianą białek, witamina PP- pośredniczy w procesach energetycznych i warunkuje prawidłową czynność układu nerwowego, skóry i błon śluzowych ,witamina B12 i kwas foliowy-bierze udział w wytwarzaniu
Bardzo ważne jest tu regularne dostarczanie witamin , gdyż w czasie treningu zostają one wydalone z naszego organizmu.

 

Jedynym więc możliwym sposobem ich uzupełnienia jest dostarczenie ich z zewnątrz w postaci posiłku czy też tabletek.


Pamiętajmy jednak, że witaminy, mimo swoich niekwestionowanych zalet w żaden sposób nie przyczyniają się do budowy tkanki mięśniowej czy też do wzrostu sił


Mam nadzieje że ta porcja wiedzy o witaminach starczy wam do kolejnego tematu już za tydzień.