Mąka i Woda

29.11.2022 0 komentarzy
Autor: Piotr Żelachowski, Zdjęcia: Archiwum Firmy

Ostatnio odwiedziliśmy piekarnię Mąka i Woda mieszczącą się przy ulicy Jasnej na Osiedlu Słonecznym. Mieszkańcom w tej części miasta każdej nocy towarzyszy jedyny w swoim rodzaju piękny zapach pieczywa. Przedstawiamy nową otwartą piekarnię Mąka i Woda, która funkcjonuje od wakacji. Jak mówią o sobie: "Piekarnię z wizją poprawy kultury polskich wypieków!"  

 

 

hot°: Kiedy otworzyliście piekarnię? Jak do tego doszło?

Otworzyliśmy w tym roku pod koniec czerwca. Pomysł na otwarcie własnej rzemieślnicze piekarnik narodził się 3 lata temu. Mieszkaliśmy wtedy w Kopenhadze i tam właśnie miałem ogromne szczęście uczyć się od najlepszych.

 

Zainspirowali mnie i zacząłem pogłębiać wiedzę i odkryłem w sobie ogromną pasję i miłość do tego rzemiosła.

hot°: Jaki powinna być dobra piekarnia? Jaki jest Wasz indywidualny przepis na sukces?

Według nas dobra piekarnia to taka w którą wkłada się całe swoje serce. Uważamy że przepis na sukces to jest cierpliwość, poświęcenie, bycie gotowym na upadki po których trzeba się podnieść oraz bardzo ciężka praca bez wymówek.

 


hot°: Co znajdziemy w Waszej bieżącej ofercie? Jakie są Wasze trzy najpopularniejsze produkty?

Oferujemy wszystkie nasze pieczywo oparte na zakwasie przez chleby koszykowe, foremkowe, focaccia czy też chleb żytni. Robimy własne croissant’y, cynamonki oraz na ten moment ciasto marchewkowe.

 

Staramy się urozmaicać naszą ofertę i dokonujemy zmian poszczególnych produktów, mowa tu o specjałach chleba lub zmianie rodzaju ciastka z ciasta laminowanego.


Trzy najpopularniejsze produkty: chleb miejski (nasz klasyk), śniadaniowy chleb foremkowy oraz croissanty

 



hot°: Mąka i woda! Ale to chyba nie takie proste… No właśnie jak piecze się dobry chleb?

Tak jak napisałeś to nie takie proste, żeby upiec dobry chleb na pewno trzeba cierpliwości, zrozumienia własnego ciasta do chleba , pasji i wiedzy odnośnie własnego wyrobu.

hot°: Ile osób jest zaangażowanych w życie piekarni?

Na ten moment jest nas sześcioro. Jesteśmy małym ale zgranym zespołem.Każdy z nas ciężko pracuję ale dzięki niesamowitej atmosferze przychodzi się do pracy z czystą przyjemnością.

 



hot°: Proszę nam opowiedzieć jak wygląda dzień, a raczej doba piekarza…

Hmmm zaczniemy może od tego że trzeba wcześnie wstać. Ruszamy z wypiekami i nowymi ciastami na chleby. Przygotowanie do otwarcia, no i zaczyna się przygotowywanie na dzień następny, laminacji ciasta na croissant, kręcenie ciasta na cynamonki czy też bułki maślane, składanie ciasta na chleb w między czasie.

 

Odważanie chlebów, zszywanie i koszykowowanie, później kręcenie croissantów oraz reszty ciast, dokarmianie zakwasów, sprzątanie i do domu. To takie mocne streszczenie...

 



hot°: Jakie 3 cechy, powinien posiadać każdy dobry piekarz?


1) Dużo pokory
2) Chęć do nauki
3) Poświęcenie

 

hot°: Według statystyk spożycie chleba w skali rocznej spada, więc trzeba urozmaicać ofertę, dbać o dobre relacje z klientem, uczyć jakości … no właśnie jak widzicie swoją przyszłość?

Wydaje nam się że dobra jakość produktu zawsze się obroni, na pewno trzeba w jakiś sposób wzbudzać zainteresowanie jednak my staramy się opierać na jakości nie na ilości, dlatego prowadzimy rotację specjału naszego chleba oraz zmianę jednego ciastka co jakiś czas zamiast dokładać więcej rodzajów.

 

Na pewno dobra relacja z klientami jest ważna i staramy się zawsze podchodzić do każdego z szacunkiem, oraz aby się czuł u nas mile widziany.

 

Odnośnie naszej przyszłości to podchodzimy do tego bardziej w taki sposób, że trzeba stawiać małe kroki, ale za to mieć daleką wizję tego co chcemy osiągnąć, więc mamy nadzieję, że jeszcze nie raz uda nam się was zaskoczyć...

 

 

hot°: Gdzie można kupić Wasze produkty?

Jesteśmy na Prawobrzeżu na Jasnej 5 /21b. Możecie też spróbować naszego pieczywa w" Dzień dobry "i "kardamon "

 

 

mail: makaiwodapiekarnia@gmail.com
tel: 888 011 844
Mąka i Woda
Ul. Jasna 5/21b
Szczecin - Słoneczne

 

Instagram: makaiwodapiekarnia
Facebook: Mąka i Woda Piekarnia

 

Mąka i Woda

Mąka i Woda

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.