Koniecznie Odwiedź! Bistro Cocorico

08.02.2019
Autor: Norbert Kowalczyk, Zdjęcia: Karolina Tarnawska

Nie wiem jak wy, ale ja lubię odwiedzać nowe miejsca na kulinarnej mapie Szczecina. I to nie tylko ze względu na to, że pracuję w gazecie i jest to moim obowiązkiem, ale również i przede wszystkim z mojej czystej gastronomicznej ciekawości. Ostatnio, przy okazji jednej z zawodowych eskapad, trafiłem do Cocorico Bistro, i już od wejścia lokal zrobił na mnie ogromne wrażenie.

 

  


Wchodząc do środka, mamy wrażenie, że życie toczy się tutaj innym tempem, a wszyscy w środku zdają się być bardzo zrelaksowani. Sam wygląd Bistro jest również nietypowy, gdyż w sumie składa się z kilku pomieszczeń, z których każde wygląda inaczej, ale wszystkie do siebie pasują. To, co jednak robi prawdziwe wrażenie, to menu, które zaskoczy z pewnością wielu. Długo nie czekając, postanowiłem porozmawiać z Panią Moniką, która jest właścicielem Cocorico. O tym, co mi opowiedziała przeczytacie poniżej.

 

Pani Moniko, na początku bardzo sztampowe pytanie, które jednak trzeba zadać. Jakim lokalem jest Cocorico Bistro? Czy jest to restauracja, lunch bar, kawiarnia czy może coś jeszcze innego?


Cocorico - to coś pomiędzy restauracją a barem. Atmosfera jest zdecydowanie luźniejsza niż w restauracji. Dania nie mają formy obiadowej tylko lunchową, ale podanie jest już iście restauracyjne. Bistro - to również odniesienie do francuskich knajpek, które zajmowały narożne części budynków. Cocorico to miejsce kameleon, dopasowuje się do potrzeby każdego  z naszych klientów. Ze względu na godziny otwarcia chcemy, żeby kojarzone było ze śniadaniami i lunchami. Można również wpaść na kawę i deser ze znajomymi, a nawet samemu - zabrać laptop i pracować. Umówić się na spotkanie biznesowe. Przychodzą również do nas studenci z Akademii Sztuki czy pobliskiego PUM pouczyć się w przyjaznej atmosferze.

 

  

 

Nie ma wielu miejsc w Szczecinie, w których, płacąc jedną określoną kwotę za śniadanie, możemy do woli delektować się daniami serwowanymi w formie bufetu. Tutaj mamy taką możliwość i do tego te posiłki wyglądają doskonale. Skąd pomysł na taką formę serwowania śniadań?


Bufet ma kilka zalet. Jest szybki - można w biegu wejść i od razu nakładać śniadanie, nie czeka się na obsługę, kartę, a potem na kucharza. To jest skierowane do tych, którzy nie zdążyli zjeść śniadania w domu i spieszą się do pracy. Ekspres z kawą jest również samoobsługowy, co skraca czas potrzebny w innych miejscach na oczekiwanie na zamówienie. Drugą zaletą bufetu jest możliwość wielokrotnego dokładania. Jedyny limit to czas - bufet śniadaniowy jest serwowany od 7:30 do 11:30.


Będąc tutaj dłuższą chwilę zauważyłem, że goście czują się bardzo swobodnie. Co więcej, widziałem, że nawet sami serwują sobie np. kawę z ekspresu, który jest ogólnie dostępny.


Opowie Pani skąd pomysł na taki profil miejsca?

 

Brakuje w Szczecinie miejsc na śniadanie i miejsc z luźną, nieformalną atmosferą. Miejsc jednocześnie z niepowtarzalnym designem, ale nie nadętych. U nas każdy czuje się swobodnie i komfortowo - to prawda, wnętrze zachęca do spędzenia u nas więcej czasu. Wygodne fotele, przyjemna muzyka, przemiła i nie narzucająca się obsługa sprawiają, że każdy czuje się jak u znajomych w domu. Proszę nie dać się zwieść pierwszemu wrażeniu, bo na pierwszy rzut oka jest tu za ładnie i można pomysleć, że drogo, nic bardziej mylnego.

 

 

Wygodne fotele, przyjemna muzyka, przemiła i nie narzucająca się obsługa sprawiają, że każdy czuje się jak u znajomych w domu.


Nie da się nie zauważyć, że wystrój lokalu jest również bardzo przemyślany. Jak zrodził się w ogóle pomysł na otwarcie Bistro w tym miejscu?


Cała kamienica jest piękna, z ciemnobrązowej cegły. Parter budynku to otwarta przestrzeń z wieloma zakamarkami na trzech poziomach. Aż prosiło się o lokal gastronomiczny. Wciąż mało jest usług na podzamczu. Mamy nadzieję, że się to szybko zmieni.


Cocorico to bardzo młody lokal i jeszcze niewiele o nim wiadomo. W jakie dni i w jakich godzinach jest otwarty i czy na przykład można zorganizować sobie spotkanie biznesowe czy choćby urodziny?


Bufet śniadaniowy oferujmy od 7:30 do 11:30. Bistro czynne jest od wtorku do niedzieli od 8:30 do 16:30. Imprezy prywatne czy firmowe można zorganizować każdego dnia, wówczas cały lokal jest do dyspozycji. Spotkań firmowych do 6 osób w godzinach działania bistro nie trzeba w ogóle rezerwować, wystarczy przyjść. Dysponujemy przeszklonym pomieszczeniem lekko schowanym w głębi bistro, w którym każde spotkanie będzie komfortowe.

 

  

 

  

 

Proszę nam powiedzieć, czego koniecznie musimy spróbować, odwiedzając lokal? Czy jest jakaś lub jakieś potrawy, które poleca Pani w szczególności?


Karta jest niewielka, bardzo starannie wyselekcjonowaliśmy potrawy. Więc odpowiedź na pytanie to: wszystko! :) Mój faworyt, BENEDICT EGGS - czyli jajka w koszulce z sosem holenderskim - to jedna z pozycji, których na pewno trzeba spróbować. Podajemy jajko na grzance ze szpinakiem w trzech wariantach: 1. awokado i hummus, 2. łosoś 3. szynka i chips z Parmy. Kolejna pozycja obowiązkowa to ROAST BEEF - aksamitna wolno pieczona wołowina podawana na żytnio-pszennym toście z kapustą kiszoną. Nowości w styczniu również godne uwagi to OBIADOWE MISY Z KLOPSIKAMI w dwóch wariantach: z kuskusem, ziołami i curry lub z ryżem i sosem z grzybów leśnych.

 

Może jeszcze na koniec zdradzi Pani naszym czytelnikom tajemnicę nazwy? Dlaczego Cocorico?

 

Pomysł zrodził się od nazwy ulicy Kurza Stopka oraz od koguta budzącego pianiem o poranku. Formuła śniadaniowa świetnie się w to wpisuje, więc idealnie się złożyło.

 

 

 

tel.730 010 010
ul. Kurza Stopka 13

 

facebook.com/bistrococorico
instagram.com/bistrococorico

 

Koniecznie Odwiedź! Bistro Cocorico

Koniecznie Odwiedź! Bistro Cocorico