Laai Thai Restaurant

18.03.2021 0 komentarzy
Autor: Julian Masewicz, Zdjęcia: Julian Masewicz

Popularność kuchni tajskiej stale rośnie. Składniki używane do przygotowania tradycyjnych tajskich potraw nie tylko wspaniale smakują, ale są też bardzo sycące. Nic dziwnego, że jedzenie tego typu cieszy się tak dużym zainteresowaniem.

 

W ostatnim czasie, Szczecin wzbogacił się o nową tajską restaurację - LaaiThaiRestaurant. Rozmawiamy z menadżerką lokalu, która opowiada nam o oferowanych w tym miejscu tradycyjnych daniach, a także o ciekawym procesie budowania i prowadzenia lokalu gatronomicznego. Zapraszamy!

 

 

Przedstawmy początki Waszej restauracji. Jaka jest geneza LaaiThai? Jaka historia wiąże się z nazwą?

 

Jesteśmy grupą znajomych którzy poznali się i pracowali razem w jednej z warszawskich restauracji. Nasze drogi rozeszły się, każdy z nas poszedł w inną stronę podróżując i pracując nie tylko w różnych miastach polski ale i Europy. Inicjatorką naszego projektu jest ChalalaiKonduang która zebrała nas po latach znowu razem.

 

Z racji wiedzy i doświadczenia pomysł padł właśnie na kuchnie tajską. Nazwa naszej restauracji ma dwa znaczenia. Pierwszy człon Laai znaczy zarówno tajski styl ornamentów i sztuki którą można zobaczyć w naszym logo, Laai jest też sktórem od kimienia naszej inicjatorki ;) Thai oczywiście znaczy Tajlandię.

 

Jakie są cechy charakterystyczne dla kuchni tajskiej?

 

Przede wszystkim intensywność smaku i aromatu oraz ostrość potraw. Nasi kucharze mając już styczność z polskimi kubkami smakowymi starają się dostosować do szerszej grupy odbiorców. Będą jednak bardzo zadowoleni mogąc na specjalne życzenie przygotować coś bardziej swojego ;)

 

 

Co dobrego u Was zjemy? Czy prowadzicie dowozy?

 

W naszej ofercie mamy nie tylko typowe tajskie dania jak zupę Tom Yam, czy Pad Thai. Mamy duży wybór przystawek, dań z Woka które w zależności od pozycji łączymy z ryżem jaśminowym lub makaronami. Do wyboru są również tajskie zupy z makaronem które dobrze się sprawdzą jako danie główne.

 

Przygotowujemy również desery natomiast tych zwykle mamy ograniczoną liczbę wiec zalecamy do kontaktu telefonicznego i zapytań co dla was dzisiaj mamy :)

 

Dowozimy! Jak najbardziej. Korzystamy z zewnętrznych kierowców Stava co umożliwia nam dotarcie do większej liczby klientów w tym samym czasie. Mile widziane odbiory osobiste! Lubimy wiedzieć dla kogo gotujemy. Niech pandemia i era internetu nie odbiera nam możliwości rozmowy z naszymi gośćmi.

 

 

Jesteście nową restauracją w Szczecinie. Jakie aspekty Waszej restauracji są według Was najbardziej atrakcyjne, które mogą najbardziej przyciągnąć klientów?

 

Pandemia wcale nas nie zniechęca. Wręcz przeciwnie cały czas pracujemy nad naszymi daniami, konstruktywna krytyka naszych gości jest dla nas bardzo cenna. Staramy się być otwarci na gościa i sprostać oczekiwaniom. Liczymy na to że goście będą wracać do nas nie tylko z powodu smaku jedzenia ale i przyjaznej atmosfery którą próbujemy tworzyć.

 

Bardzo miło nas zaskoczyły osoby, które po otrzymaniu zamówienia dzwoniły do nas z pozytywnymi opiniami. Mimo wszytko taki feedback bardziej cieszy niż opinie na facebooku.

 

 

Kto gotuje w LaaiThai? Prosimy o przedstawienie zespołu. 

 

Obecnie mamy czterech kucharzy! Najważniejsza osoba bez której to wszystko by się nie rozpoczęło - ChalalaiKonduang. Pochodzi z UbonRatchatani w Tajlandii. Swoją przygodę z gastronomią zaczynała jako kelnerka w wieku nastoletnim. Szybko jednak odkryła pasje do gotowania.

 

Gotuje u nas wraz ze swoim mężem Em-Art Konduang - Em od razu wiedział że zostanie kucharzem. Od najmłodszych uwielbiał czas spędzać w kuchni gotując dla rodziny i znajomych. Profesjonalnie gotowaniem zajął się dopiero w wieku 25 lat. Jego pasją jest zarówno kuchnia tajska jak i japońska

 

YupinLathong miłośniczka ostrych smaków. Specjalne życzenia kierujemy głównie do niej! Spokojnie mogłaby brać udział w konkursie na zjedzenie najostrzejszej potrawy ;)

 

PholsakViset najdłużej gotuje dla was w Polsce, jego przepisów mieliście okazję próbować w Warszawie, Łodzi, Gdańsku oraz Szczecinie.

 

Czekamy jeszcze na dwójkę kucharzy którzy wesprą nasz zespół gdy będzie można swobodnie otworzyć restauracje bez obostrzeń. Ubon i Pluk czekają z niecierpliwością na możliwość przyjazdu do Polski i do Szczecina żeby wesprzeć swoją rodzinę i przyjaciół. Mamy nadzieje że przywiozą dla nas jakieś nowinki kulinarne prosto z Tajlandii.

 

 

 

Jakie są plany na bieżący rok, biorąc pod uwagę pandemie, która wciąż nie odpuszcza?

 

Wiedzieliśmy na co się piszemy otwierając w takim czasie więc nie narzekamy. Jest wiele pomysłów które chcemy wdrożyć już niedługo. Nie będziemy wam psuć niespodzianki. Obserwujcie nas na facebooku i instagramie, możemy was pozytywnie zaskoczyć.

 

 

ul. Nowy Rynek 2

Tel. 514 731 164

www.facebook.com/laaithai.kuchniatajska

Instagram:laaithai_restaurant

www.kuchniatajska.pl

 

 

Laai Thai

Laai Thai

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.