Majowe nowości

28.04.2017 0 komentarzy
Autor: Dawid Korniak, Zdjęcia: Archiwum lokali

Maj to miesiąc, w którym coraz bliżej do lata i wysokich temperatur i w konsekwencji możemy zaproponować Wam kilka ciekawych miejsc serwujących lody ;). Poza tym przedstawiamy kilka absolutnych nowości, jakimi są „Hereford Steak House”, specjalizujący się w stekach oraz kuchni meksykańskiej, a także „Paprykarz Fish Market” – miejsce, w którym dostaniecie świeże owoce morza oraz ryby. Ponadto zestawienie uzupełnia rodzinna cukiernia „Jagodowy Raj” oraz gratka dla fanów bycia fit – „Na Zdrowie”. Wspomnimy także o mieszance włosko-chińskiej „Li&Luciano” oraz o nowej lokalizacji Kebaba „Na Wernyhory”.

 

 

Paprykarz Fish Market

 

Jak mówią właściciele: „Zainspirowani tradycją miast portowych, postanowiliśmy stworzyć miejsce na wzór tamtejszych targów rybnych. Skupieni na jakości oraz świeżości, właśnie dla Was codziennie rano pozyskujemy świeże owoce morza oraz ryby. Oferujemy m. in. niesamowite ostrygi, w dwóch odsłonach – na lodzie, ale także i ciepłe, ponadto: kalmary z grilla, krewetki, mule, czy ośmiornice. Skupiamy się na prostym jedzeniu, na bazie produktów sezonowych, wypiekanym na miejscu pieczywie oraz wyrabianymi przez nas makaronami”. 

al. Papieża Jana Pawła II 42
tel. 663 125 387
www.facebook.com/paprykarz.fishmarket

 

 

Hereford SteakHouse

 

Lokal został otwarty w pierwszej połowie kwietnia i mieści się przy tak zwanej Alei Fontann. Ich specjalnością są steki z dojrzewającej wołowiny rasy hereford, smażone na grillu z lawą wulkaniczną. Jak piszą o sobie: „Mięso, którego używamy pochodzi z bydła hodowanego naturalnie, ubijanego w optymalnym wieku, co pozwala na uzyskanie najlepszych walorów smakowych i zdrowotnych. Sami dokonujemy rozbioru tusz, a mięso na steki sezonujemy kilka tygodni we własnych chłodniach. Poza stekami oferujemy burgery i potrawy kuchni meksykańskiej”.

al. Papieża Jana Pawła II 48
tel. 609 600 789
www.facebook.com/herefordsteak

 

 

Willisch

 

Lodziarnia Willisch przybyła do Szczecina. Ta rodzinna firma została założona już w 1983 roku (pierwsza lodziarnia powstała właśnie w Wągrowcu). Od wielu lat przygotowują naturalne, ręcznie wyrabiane lody z najświeższych składników, korzystając przy tym z tradycyjnych receptur. Z uzyskanych informacji wynika, że Willisch wyprodukowało już ponad 200 różnych smaków i jak mówią „wciąż pracujemy nad nowymi". Swoje produkty wytwarzają m.in. z mleka, śmietany, owoców, orzechów, czy kakao. Lokal został otwarty w kwietniu.
ul. Jagiellońska 24
www.facebook.com/lodytradycyjnewillisch

 

 

 

Jagodowy Raj

 

W kwietniu na Pogodnie została otwarta także nowa cukiernia o sympatycznej nazwie: „Jagodowy Raj”. Jest to rodzinna firma, w której mama z córką pieką ciasta z pasją i radością na różne okazje – „zawsze z pełnym zaangażowaniem” i na specjalne życzenia klientów. W cukierni do wyboru jest kilkanaście rodzajów ciast. Realizowane są zamówienia na torty artystyczne, klasyczne i bezowe. Panie pieką ciasta na wesela, chrzciny, komunie i imprezy okolicznościowe. Jest możliwość zamówienia ciast oraz tortów z dostawą do klienta.

ul. Brzozowskiego 12
tel. 661 915 418
www.facebook.com/jagodowyrajdomowewypieki

 

 

Lodziarnia Pogodna

 

Lodziarnia Pogodna została otwarta kilka miesięcy i mieści się przy ul. Poniatowskiego na Pogodnie (tuż obok jednej z najpopularniejszych szczecińskich pizzerii - Peperoni). Czego możecie spodziewać się odwiedzając Pogodną? Czekają tutaj na was ich autorskie lody, produkowane z rzemieślniczą starannością - dostępne w wielu smakach, zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Prócz tego gorąca kawa oraz domowe ciasta. Lokal jest czynny codziennie w godzinach od 11 do 19. Więcej informacji szukajcie na ich facebooku.
ul. Poniatowskiego 2a
tel. 531 558 887
www.facebook.com/pogodnalody

 

 

Na Zdrowie

 

Nowa miejscówka stworzona dla dbających o zdrowie, a także „fitmaniaków”. Na zdrowie, to miejsce dla każdego, kto tylko chce zjeść zdrowo, smacznie i niedrogo. W ofercie znalazły się między innymi świeżo wyciskane soki, sałatki, bezglutenowe przekąski i wiele innych – oferta zmienia się wraz z porami roku. W tygodniu roboczym lokal jest czynny w godzinach od 9 do 17, zaś w soboty do 15 (niedziela - nieczynne). Od maja w soboty będą obecni na bulwarach, obok Urzędu Celnego. Współpracują z dietetykiem z firmy Fit Med.
ul. Kaszubska 20
tel. 576 692 269
www.facebook.com/nazdrowieszczecin

 

 

Li&Luciano 

 

Li&Luciano, to nowe miejsce na kulinarnej mapie Szczecina, które mieści się na Warszewie. Lokal jest czynny codziennie od godziny 10, pon.-pt. zamyka się o 21, w soboty o 22, zaś w niedziele o 20. W Li&Luciano możecie skosztować kuchni włoskiej oraz chińskiej. W bardzo obszernym menu znajdziecie m.in. pizzę, makarony, sałatki, owoce morza, zupy, dania z kaczki, czy polędwicy wołowej. Miejsce to skupia w sobie dwa różne światy kulinarne, co może sprawić, że szczecinianie chętniej będą je odwiedzali. Czy tak będzie?

ul. Szwedzka 28U/4
tel. 691 150 200
www.facebook.com/pizzeriaWarszewo

 

 

Kebab „Na Wernyhory”

 

Legendarny dla wielu szczecinian, kebab z Wernyhory otwiera swoją drugą lokalizację w Szczecinie. Tym razem jednego z najbardziej znanych szczecińskich punktów kebabowych możecie wypróbować przy Placu Rodła. To z czego zasłynął popularny „Kebab na Werny”, to przede wszystkim bardzo duże porcje, dzięki którym nawet największe głodomory mogły zaspokoić swoje uczucie głodu. Menu z pewnością będzie podobne do tego, które już znacie, tzn. spodziewajcie się tradycyjnego kebaba w bułce, rollo, czy pizzy tureckiej. Więcej informacji znajdziecie na ich facebooku.
Plac Rodła
tel. 729 536 572
www.facebook.com/kebabnawernyhory

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Komentarze

Brak komentarzy.

Nie ponosimy odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i opiniach publikowanych przez Czytelników niniejszego serwisu. Publikowane komentarze są tylko i wyłącznie prywatymi opiniamii użytkowników serwisu. Zachowujemy oryginalną pisownię nadesłanych komentarzy.