Perseusz zaczyna Nowy Rok!

14.01.2020
Autor: Piotr Żelachowski , Zdjęcia: Archiwum restauracji

Zapraszamy na noworoczne spotkanie z naszą włoską ambasadą kulinarną w Szczecinie czyli restauracją Perseusz. Dowiecie się jak Włosi spędzają Nowy Rok i co chyba ważniejsze - co jedzą w tym okresie roku oraz oczywiście poznacie kilka „pikantnych” nowości z życia lokalu. Warto być na bieżąco z Perseuszem w 2020!

 


 
Dzień Dobry w Nowym Roku. Co tam ciekawego słuchać u Perseusza? Widzę, nowe wygodne sofy, coś się tu pozmieniało …


Pozmieniało się całkiem sporo! Cała sala uległa modernizacji. Nowe sofy pojawiły się już pod koniec grudnia. Dzięki nim jest wygodniej, przestronniej i bardziej przytulnie. Już nie ma obaw, że przychodząc do Perseusza goście będą musieli czekać na miejsce.


Oprócz tego nawiązaliśmy współpracę ze znanym szczecińskim przedsiębiorcą i mecenasem sztuki, Jackiem Karolczykiem, dzięki niemu na naszych ścianach niedługo pojawią się nowe obrazy zarówno szczecińskich jak i zagranicznych artystów.

 


A propos Nowego Roku, wiem że spędziłeś mnóstwo czasu we Włoszech. Jak Włosi zaczynają ten czas? A zwłaszcza interesuje mnie, co jedzą w tym okresie ;) …
Tak to prawda, nieskromnie powiem, że o włoskiej kuchni wiem więcej, niż niejeden rodowity Włoch! Zima w Italii nie jest może tak dotkliwa jak w Polsce, ale nie ma co liczyć na świeże warzywa i owoce prosto z przydomowego ogródka.


Tradycyjnie je się makarony, przetwory oraz oczywiście dania mięsne. Świetnym przykładem jest schab w winie lub w sosie śmietanowo-musztardowym. Dania te znajdziecie również w karcie Perseusza.


Wracamy do rzeczywistości, mam już 2020. Co polecacie dobrego i rozgrzewającego do zjedzenia w styczniu i lutym? Poprosimy o trzy propozycje …
Nie jest zaskoczeniem, że włoskie potrawy w naszym klimacie smakują inaczej niż na południu. Początek 2020, tak jak i końcówka 2019 mija nam na dopracowywaniu klasycznych potraw tak by smakowały jeszcze lepiej!

 

Modyfikacji uległa legendarna już Pasta Nord, oraz (wegański!) grecki gulasz grzybowy. Warto sprawdzić te nowe smaki a my bierzemy się już za kolejne dania. Wszystkie nowości będą na facebooku, warto polubić nasz profil by być na bieżąco.

 


Jak wygląda obecnie zamawianie jedzenia na dowóz? Macie też nowość – zamówienia online, (gotówka, karta lub szybki przelew), prosimy o informacje.
Perseusz jak zawsze idzie pod prąd! Gdy we wszystkich mediach nawołują, że zwiększa się ilość zamówień z dowozem, my zwiększamy nasz wolumen zamówień na miejscu. Nasi goście chcą się, zatrzymać w tym codziennym biegu, wyrwać się z domu i poczuć magię południa.


Perseusz zapewnia to wszystko, a pizze i dania wyjęte prosto z pieca smakują o niebo lepiej niż zapakowane i przywiezione do domu. Jest w tym również aspekt ekologiczny!
Oczywiście nie rezygnujemy z dowozów. Wprowadziliśmy nowe metody płatności, oraz zwiększyliśmy naszą flotę pojazdów elektrycznych.''

 


Na koniec tradycyjne noworoczne podsumowanie. Jakie są wasze największe sukcesy minionego roku? Jakie macie plany na najbliższe pół roku?
2019 był dla nas rokiem rekordów, ale i wyzwań, którym udało nam się sprostać, również dzięki wprowadzonym innowacjom. Wygląda na to, że 2020 nie będzie inny.


Możemy pochwalić się, że po długich negocjacjach, już w styczniu do naszego zespołu dołączy nowy, zagraniczny kucharz, z Południa Europy. Wieloletnie doświadczenie tej osoby w pracy we Włoszech, Hiszpanii, oraz Szwajcarii odmieni naszą kuchnię i wprowadzi Perseusza na nową ścieżkę kulinarną! Zapraszamy.

 

 

----------------------------------------------------------------------

 


ul. Rostocka 110A
tel. 690 517 721
www.facebook.com/perseuszristorante
www.perseusz-szczecin.pl